Art kino Odeon Art kino OdeonPred polnočjo

Before Midnight, 2013, ZDA


Režija: Richard Linklater
Jezik: Angleški

Igrajo: Ethan Hawke, Julie Delpy, Seamus Davey-Fitzpatrick, Ariane Labed, Athina Rachel Tsangari, Xenia Kalogeropoulou, Walter Lassally, Yannis Papadopoulos, Jennifer Prior, Charlotte Prior, Yota Argyropoulou, Panos Koronis, Manolis Goussias, Enrico Focardi, Serafeim Radis, Anouk Servera

Ljubezenska drama, 1h49min

19.9.2013 ob 19.00
20.9.2013 ob 19.00
21.9.2013 ob 19.00
22.9.2013 ob 19.00
23.9.2013 ob 21.00
24.9.2013 ob 21.00
25.9.2013 ob 21.00


NAPOVEDNIK

 

Po večnih romancah Pred sončnim vzhodom in Pred sončnim zahodom še v tretje srečamo Celine in Jesseja, ki se po devetih letih njune zveze znajdeta pred novo ljubezensko preizkušnjo. Kljub idiličnim počitnicam v Grčiji z ljubkima hčerkama, se Celine in Jesse v mislih vrneta v preteklost njunega burnega odnosa in poskušata dognati, kako bi se odvilo njuno življenje, če ne bi prišlo do usodnega ljubezenskega srečanja na vlaku.

Ameriški oče, Jesse, (Ethan Hawke) se na letališču Kalamata v Grčiji poslovi od sina Hanka, ki je z Jessejem in njegovo družino preživel “svoje najboljše počitnice” in se vrača k materi v ZDA. Najstnik je ob slovesu veliko bolj miren kot njegov štiridesetletni oče, ki ga zemljepisna razdalja med njima zelo boli. Pred letališčem se pridruži svoji družini, Celine (Julie Delpy) in njunima majhnima dvojčicama Elli in Nini (Jennifer in Charlotte Prior). Med vožnjo skozi skalnato Mesinijo se Jesse in Celine pogovarjata – o življenju daleč od Hanka, o karieri okoljevarstvenice in upanju na novo službo, o prepletu antične in sodobne Grčije okrog njiju. Jesse namigne, da bi se rad iz Pariza preselil nazaj v Ameriko, toda Celine je z ZDA opravila – nekaj časa sta že živela v New Yorku in se ne namerava vrniti. Jesse je uspešen pisatelj in v Grčiji sta gosta v vili starejšega pisatelja Patricka (Walter Lassally). Jesse s svojimi domislicami zabava zbrano družbo, gostoljubne grške pare, toda Celine je že malo naveličana igranja vloge Jessejeve francoske muze. Grška prijatelja Jesseju in Celine podarita noč v razkošnem hotelu na obali, medtem ko bi onadva čuvala dvojčici. Tja se odpravita peš in medtem ko ju pot vodi skozi čudovito pokrajino, uživata drug ob drugem, se pogovarjata, zbadata, razpravljata in flirtata. Kaj naj dolgoletni par v razkošni hotelski sobi počne drugega, kot da odvržeta vse skrbi, obveznosti in obleke ter se ljubi? Toda pri Jesseju in Celine idilo pokvari resničnost: breme otrok, delo, ambicije, razočaranja, nihanja v ljubezenskem odnosu, napori pri razvijanju odnosa. Njuna idilična noč jima prinese nepričakovane preizkušnje. Jesse in Celine sta se spoznala v svojih dvajsetih v filmu Pred sončnim vzhodom (1995), se ponovno združila v tridesetih v Pred sončnim zahodom (2004), tokrat, v Pred polnočjo, pa se soočata s preteklostjo, sedanjostjo in prihodnostjo, ter družino, romantiko in ljubeznijo. Preden ura odbije polnoč, se njuna zgodba zopet odvije.
O produkciji

“V filmu Pred polnočjo se še vedno pogovarjata, še vedno drug drugega spravljata v smeh,” pravi režiser Richard Linklater o Jesseju in Celine, glavnih junakih njegovih filmov Pred sončnim vzhodom (1995) in Pred sončnim zahodom (2004). “Le da smo tokrat hoteli predstaviti kruto resnico o dolgotrajnih razmerjih – kako je pravzaprav težko. Z vsemi majhnimi pastmi. Bolj smo se morali poglobiti v domače konflikte, čisto drugače kot pri bežnem srečanju v njunih dvajsetih ali ponovnem spoznavanju v tridesetih. Ne gre več za enako romanco, vendar vseeno mislimo, da je na tem paru nekaj posebnega.”

“Mi” pomeni trojico, ki je skozi izjemno serijo filmov ustvarila Jesseja in Celine: scenarista/režiserja Linklaterja in scenarista/igralca Julie Delpy in Ethana Hawka. Linklater je avtor prvotnega scenarija, pri katerem sta Delpyjeva in Hawke prispevala dialoge in orise likov. Kasneje se je trojica zbrala na vsakih sedem ali osem let in ustvarila še drugi in tretji film v seriji.

Hawke pravi: “Kar nekako smo se ujeli, kot da bi skupaj imeli bend, v katerem bi Julie in jaz igrala določene inštrumente, Rick pa bi bil vokalist in bi naju vsake toliko časa povabil, da bi skupaj zaigrali.”
O avtorjih in igralcih

RICHARD LINKLATER / scenarist, režiser, producent: poleg dela na filmih, naštetih v filmografiji, je Richard Linklater tudi umetniški direktor pri društvu Austin Film Society, ki ga je ustanovil leta 1985, da bi predstavil filme iz vsega sveta, ki jih v Austinu običajno niso prikazovali.

Filmografija: It’s impossible To Learn To Plow By Reading Books (1988); Slacker (1991); Dazed And Confused (1993); Before Sunrise (1995); Suburbia (1997); The Newton Boys (1998); Waking Life (2001); Tape (2001); Live From Shiva’s Dance Floor (2003); School Of Rock (2003); Before Sunset (2004); $5.15/Hr. (2004) (Tv); Bad News Bears (2005); A Scanner Darkly (2006); Fast Food Nation (2006); Inning By Inning: A Portrait Of A Coach (2008); Me And Orson Welles (2009); Bernie (2012); Up To Speed (2012) (Tv)

ETHAN HAWKE / scenarist, igralec (Jesse) je z Richardom Linklaterjem že večkrat sodeloval, in sicer pri filmih Fast Food Nation, Waking Life, The Newton Boys in Tape. Njegova filmska kariera se je začela leta 1989 z glavno vlogo v z Oskarjem nagrajeni drami Društvo mrtvih pesnikov. Štiriindvajset let in več nominacij za Tonyja in Oskarja pozneje se Hawke kaže kot vsestranski umetnik – filmski in gledališki igralec, pisatelj, scenarist in režiser. Igral je v več kot štiridesetih filmih, med katerimi so Explorers; Dad; Reality Bites; White Fang; Waterland; Alive; Rich In Love; Gattaca; Great Expectations; Hamlet; Assault On Precinct 13; Taking Lives; Before The Devil Knows You’re Dead, What Doesn’t Kill You in Brooklyn’s Finest. Leta 2002 je prejel nominacijo za Oskarja za stransko vlogo ob Denzelu Washingtonu v filmu Training Day. Za kamero je debitiral leta 2001 z dramo Chelsea Walls. Leta 1996 je napisal svoj prvi roman, The Hottest State, ki trenutno doživlja svoj devetnajsti ponatis. Ethan Hawke se je rodil najstniškim staršem leta 1970 v Austinu v Texasu. Pri trinajstih letih je nastopil v svoji prvi poklicni predstavi in se že zelo zgodaj popolnoma posvetil umetnosti. Hawke je srečno poročen in ima štiri otroke.

JULIE DELPY / scenaristka, igralka (Celine) se je proslavila kot uspešna igralka, scenaristka, režiserka in pisateljica tako v Evropi kot v ZDA. Je so-scenaristka in glavna igralka v svojem zadnjem filmu Pred polnočjo, ki je doživel premiero leta 2013 na filmskem festivalu Sundance. Film je nadaljevanje uspešnih filmov Pred sončnim vzhodom (1995) in Pred sončnim zahodom (2004), za katerega je Delpyjeva kot so-scenaristka prejela nominacijo za Oskarja. Leta 2012 je Delpyjeva napisala scenarij, režirala in igrala v filmu Dva dneva v New Yorku, nadaljevanju od kritikov priznanega filma iz 2007 Dva dneva v Parizu. Slednjega je posnela v neodvisni produkciji, po sijajnih kritikah v Berlinu pa je doživel distribucijo po vsem svetu. Od svojega 14 leta je Delpyjeva delala z nekaterimi najbolj cenjenimi režiserji na svetu, npr. Jean-Lucom Godardom (Detektiv), Agneiszko Holland (Evropa Evropa), Krzysztofom Kieslowskim (Tri barve) in Rogerjem Avaryjem (Killing Zoe). Odlične vloge je odigrala tudi v filmu Jima Jarmuscha Broken Flowers, in v filmu iz leta 2009 The Countess, pri katerem je zaslužna tudi za scenarij, režijo in glasbo. Za svoj film iz leta 2011 The Skylab je na filmskem festivalu San Sebastian prejela nagrado za režijo. Delpyjeva uživa biti vtopljena v ustvarjalni proces in se veseli sodelovanja na bodočih projektih. Trenutno biva v Los Angelesu in Parizu. Tekoče govori francosko, angleško in italijansko.