Art kino Odeon Art kino Odeon

Prijatelji mladih – 70 let ZPMS

, 2024, Slovenija


Režija: Maja Pavlin
Jezik: slovenščinadokumentarni, 01h14min

11.04.2024 ob 19:00 Kino v živo


Vabljeni na izolsko premiero dokumentarnega filma PRIJATELJI MLADIH – 70 let ZPMSja.

Po projekciji se nam bosta na pogovoru pridružili režiserka dokumentarca, Maja Pavlin, ter generalna sekretarka ZPMSja, Breda Krašna.

Vstopnina: 5 EUR. Celotni nabrani znesek s prodanih vstopnic bo namenjen akciji POMEŽIK SONCU.

Predprodaja vstopnic: Galerija Alga.

 

O filmu
Dokumentarni fima o 70-letni zgodovini Zveze prijateljev mladine Slovenije preko spominov številnih prostovoljcev ponuja pester prerez 70-ih let ključnih dosežkov te krovne humanitarne organizacije in njenih številnih društev za lepše, spodbudnejše otroštvo.

Zgodba ZPMS sega v 50. leta prejšnjega stoletja, ko so se z namenom zagotavljanja kakovostnega razvoja otrok začela ustanavljati društva prijateljev mladine. Takrat se je pokazala tudi potreba po krovni organizaciji, ki bi združevala vse ključne deležnike – društva, starše, vzgojitelje, učitelje, strokovnjake s področja vzgoje, izobraževanja in zdravstva – ter opozarjala politične in druge ustanove na potrebe odraščajočih ter podajala ključne usmeritve za razvoj tega področja. Tako je bila 1. marca 1953 ustanovljena Zveza Prijateljev Mladine Slovenije.

Čeprav je ZPMS najbolj znana po humanitarnem delu, so njene dejavnosti vedno segale preko teh okvirjev; cilj je bil napredek v vsem, kar je povezano z vzgojo, zdravjem in izobraževanjem otrok. ZPMS je bila gonilna sila za uvedbo praks, ki se danes zdijo samoumevne: vrtci, počitniške kolonije, porodniški dopust, pediatrična oskrba dojenčkov in otrok, šolska prehrana, igrišča, knjižnice, šole v naravi, vzgojne posvetovalnice, štipendijski skladi, podaljšano bivanje in še več.

Pod okriljem ZPMS so med drugim nastali Obiski dedka Mraza (od leta 1949), Teden otroka® (1954), Mladi raziskovalci zgodovine (1969), Bralna značka (1970), Otroški parlamenti® (1990), TOM telefon® (1990), Pomežik soncu® (1999) in Evropa v šoli (2005). V okviru socialno-humanitarnega programa Eno srce® so lani prek sedmih skladov pomagali 5169 družinam.

Bogat nabor arhivskih posnetkov v filmu nas popelje v čas začetkov zveze po drugi svetovni vojni, v čas razvoja in delovanja sistema za skupnost, do prehoda v novo družbeno ureditev, potrošništvo in individualizem, ki odpirajo nove izzive in narekujejo drugačen način dela zvez in društev prijateljev mladine danes. Kljub prilagoditvam na družbene in politične spremembe pa je ZPMS ohranila cilje, vrednote in načela, ki so bila postavljena pred 70-imi leti in v drugem sistemu.

 

Film je nastal v izvedbi ART7 ter koprodukciji ZPMS in RTV Slovenija.

 

 

Darja Groznik, predsednica ZPMS: “Žal smo v času liberalnega kapitalizma, potrošniške družbe, kjer se zdi, da so nekatere vrednote potisnjene na stran. Ampak ne, mi prisegamo na te vrednote, ki so enake kot pred 70-imi leti: srčnost, spoštovanje, nudenje pomoči, empatija, solidarnost…”

Maja Pavlin, režiserka: “Ustvarjanje dokumentarnega filma o 70-letni zgodovini Zveze prijateljev mladine Slovenije je bilo za celotno ekipo velika odgovornost pa veselje in navdih hkrati. Priprave, raziskava, pogovori, kopanje po TV SLO arhivu, snemanja spominov brez konca in končno montaža z najtežjim delom – selekcijo gore čudovitega materiala in zgodb, je bliskovito obrnilo leto a mu tudi dodalo neprecenljivo vrednost. Spomini in razmišljanja srčnih posameznikov, katerih življenjsko poslanstvo je prostovoljstvo in skrb za lepše otroštvo najmlajših članov družbe, so nas prevevali z nostalgijo in vračali v naše otroštvo, hkrati pa utrdili v prepričanju, kako pomembno vlogo igra ZPMS z vsemi svojimi članicami prav v današnjem času, ko je posameznik vedno bolj osamljen ter s težavami prepuščen samemu sebi. Srčno upam, da nam je uspelo ustvariti film, ki bo nagovoril čim širši krog gledalcev in morda pripomogel k premikom v skupni zavesti o pomenu in udejanjanju osnovnih človeških vrednot.”