Art kino Odeon Art kino OdeonPurana na begu

Free birds, 2013, ZDA


Režija: Jimmy Hayward
Jezik: Sinhroniziran v slovenščino

Igrajo: Glasovi: Reggie: Miha Rodman, Klatež: Daniel Bavec, Myles Standish: Igor Potočnik, S.T.E.V.E. / Usnjekljun: Kristijan Ostanek, Jenny / Predsednikova hči: Lija Pečnikar, Bradford: Martin Jelovšek, Amos: Matevž Muller, Jake: Uroš Buh, General Sagan: Valter Virant. Ostale vloge: Ana Trnavčevič, Helena Berden, Jure Lavrin, Matevž Muller, Igor Potočnik

družinski animirani film, 1h31min

23.2.2014 ob 16:30
1.3.2014 ob 16:30
2.3.2014 ob 16:30


Ta dva purana bosta spremenila glavno jed v zgodovini!

Relativity Media in Reel FX Animation Studios predstavljata animirano komično pustolovščino za občinstvo vseh starosti – Purana na begu. Gre za prvi večji, v celoti računalniško animirani film, ki so ga ustvarili v nagrajenih studijih Reel FX v Dallasu v Texasu. Animirani film govori zgodbo o dveh puranih, ki prihajata iz različnih življenjskih okolij in ki morata pozabiti na svoje razlike, da bi odpotovala v preteklost in spremenila tok zgodovine – ter za vedno spravila purana z jedilnika Zahvalnega dne!

V izvirni zasedbi like upodabljajo Owen Wilson, Woody Harrelson, Amy Poehler, George Takei, Colm Meaney, Keith David, Dan Fogler, Carlos Alazraqui, Carlos Ponce, Danny Carey, Lesley Nicol in Dwight Howard.

Zgodba

Na čudoviti družinski kmetiji velikanska jata puranov živi svoje mirno, zadovoljno in koruze polno življenje. Vse, kar purane zanima, je čas hranjenja ter paša na soncu v družbi Kmeta, za katerega so prepričani, da jih bo popeljal v “Puranja nebesa”. To velja za vse razen za Reggieja (Owen Wilson), bistroumnega purana, ki blati Kmeta in ne kaže nobenega zanimanja za vsakdanji obstoj prenažrtih puranov, zaradi česar ga lastna jata izobči.

Reggiejevo življenje se za vedno spremeni, ko ga ob nenapovedanem obisku Predsednika Združenih držav doleti velika čast in postane “oproščeni puran”. To zanj pomeni, da ga čaka brezskrbno življenje v Camp Davidu, v družbi televizije na zahtevo ter pizze s sirom. S svojo oprostitvijo je Reggie našel svoj puranji raj – kraj, kjer je le on tisti, ki odloča! Tako je vse dokler ga iz njegovega paradiža ne ugrabi Jake (Woody Harrelson), neizprosni ustanovitelj– in edini član “Puranje osvobodilne fronte”.

Jake ima v mislih le eno misijo: za vedno spremeniti zgodovino in rešiti celotno puranjo vrsto. A sam ne bo zmogel: za takšno misijo potrebuje pamet in moč, zato mora v svoj načrt vključiti še Reggija. “To nama je usojeno!” oznani, medtem ko se mu Reggie posmehuje. Ker se Reggie noče odreči svojemu razkošnemu življenju, ga Jake ugrabi in skupaj vdreta v skrivni vladni laboratorij, kjer ugrabita časovni stroj z imenom S.T.E.V.E. (George Takei), ki ju popelje v leto 1621, le nekaj dni pred Zahvalnim dnevom.

Žal pa takoj, ko prispeta v preteklost, stopita navzkriž Poveljniku Plymouthske kolonije Mylesu Standishu (Colm Meaney), lakomnemu lovcu, katerega misija je ujeti dovolj puranov, da bi lahko z njimi nasitil koloniste in njihove domorodne ameriške zaveznike na prihajajoči Žetveni pojedini. Preden Standish uspe Reggija in Jaka postreči kot glavno jed na večerji, ju reši Jenny (Amy Poehler), prelepa in neustrašna hči Poglavarja divjih puranov Širokega Kljuna (Keith David).

Jenny ju odpelje na obronek gozda, kjer se pred priseljenci skriva preostala jata. Jake mora divjo jato poučiti o prihodnosti in zbrati dovolj podpore za svojo misijo, da bi spremenil zgodovino, medtem pa je Reggie očitno na srčnem pohodu: saj se od krempljev do kljuna zatreska v Jenny.

Očaran nad Jennyjino hrabrostjo Reggie postane vodja drznega napada na vas priseljencev v želji, da bi osvobodil svoje zajete tovariše. Vendar pa se reševalni načrti izkažejo za dvorezen meč, ko Jakeova puhloglava spletka Standisha in njegove lovce pripelje naravnost k jati in s tem na kocko postavi usodo Jenny, njene družine ter celotne puranje vrste.

Obupani Reggie s S.T.E.V.E.om pobegne v sedanjost v skladu z njegovo življenjsko filozofijo, ki pravi “da je pot lažja, če si jo utiraš sam”. Vendar pa se življenje v Camp Davidu ne zdi več zadovoljivo brez Jenny in Jaka, da bi mu delala družbo. Reggie se končno zave, da je Jakova nora misija RES njegova usoda, zato se skupaj s S.T.E.V.E.om vrneta in Jaku pomagata pri njegovi misiji, da bi za vselej spravil purane z jedilnika!

O ustvarjalcih

Stvaritev Puranov na begu se je začela z izvirno idejo piscev Davida I. Sterna in Johna J. Straussa. “Začetna ideja filma takrat je bila “Dva purana se vrneta v preteklost v čas prvega Zahvalnega dne in skušata svojo vrsto spraviti z jedilnika,” ” pravi Stern. Sternu in Straussu se je zdelo, da gre za nekaj izvirnega in vznemirljivega in ko sta v nadaljnjih šest mesecev idejo dovolj razvila, sta se jeseni 2008 odpravila v Dallas, kjer sta svojo zamisel predstavila vodstvu Reel FX. Z dolgoletno tradicijo na področju digitalnih učinkov in animacije v reklamne in zabavne namene se je podjetje Reel FX v tistem času, kot se spominja predsednik podjetja David Ross, želelo razviti iz zgolj podjetja, ki nudi storitve, v kreativno podjetje. Ko je vodstvo podjetja prvič slišalo idejo Sterna in Straussa, je bruhnilo v smeh. Film Purana na begu se je podjetju zdel enkratna ideja za prvi projekt in pisca sta se nemudoma lotila dela ter razvijala zgodbo še naprej. “Zelo sem ponosen, da je film Purana na begu prvi celovečerni film podjetja Reel FX,” pravi Aron Warner, izvršni producent Puranov na begu ter vodja animacije pri Reel FX. “Že v osnovi je tehnično gledano film zelo lep. Kar pa se tiče zgodbe, pa je ton filma popolnoma edinstven.”

Pri Puranih na begu gre za komedijo prijateljev, v kateri nastopata dva protislovna si junaka – v tem primeru dva purana: pametni, egocentrični Reggie ter neumni, junaški Jake – ki sta vržena v razposajeno pustolovščino, ki jima življenje postavi na glavo. “Želeli smo, da bi Purana na begu v svojem bistvu izražala pomen prijateljstva, zvestobe in kaj dejansko pomeni “narediti tisto, kar je prav”", pravi Strauss. Stern pa dodaja, “Igrala sva se z različnimi kombinacijami osebnosti, ki bi ustvarila veliko komičnih trenj. In ko sva začela raziskovati svet puranov, sva uporabila prave razlike med njimi – med purani proste reje ter purani, ki jih redijo v tovarni; genetsko spremenjenimi in naravnimi – in tako sva razvila pravi neskladni par.

Pred-produkcijsko delo se je pri Reel FX-u začelo v letu 2009, vendar je trajalo vse do pomladi 2011, ko se je ekipi pridružil scenarist in režiser Jimmy Hayward, ki je predtem režiral risanko Horton, da so pri projektu začeli s produkcijo. Haywardu se je pridružil še scenarist in producent Scott Mosier ter z oskarjem nagrajeni izvršni producent Aron Warner (ustvarjalec Shreka in njegovih nadaljevanj). “Takoj ko so se ekipi pridružili Jimmy, Scott in Aron, se je delo na filmu začelo bliskovito odvijati,” pravi David Ross, predsednik podjetja Reel FX. “Vsak od njih ima zares prefinjen pa vseeno poseben smisel za humor, ki predstavlja bistvo tega filma.”

Haywardove bogate izkušnje v animaciji, ki jih je pridobil v podjetjih Pixar in Blue Sky so neizmerno pomagale pri ustvarjanju visoko kvalitetnega izdelka, ki je bil izdelan popolnoma izven studijskega sistema. “Jimmy je pravi režiser animatorjev,” pravi izvršni producent Aron Warner. “Ta njegova strast se izraža v vsakem koščku dela, ki ga opravimo na področju urejanja in animacije. Prizore v filmu do potankosti razdela za animatorje. Neverjetno dober je pri izražanju tega, kakšne občutke naj bi določen prizor vzbudil in kaj želi, da bi bilo prikazano na ekranu.”