Art kino Odeon Art kino Odeon

Rdeča raketa

Rdeča raketa, 2015, Slovenija


Režija: Vojko Anzeljc
Jezik: slovenski

Igrajo: Aljoša Bregar, Jure Ivanušič, Iva Babič, Gaja Filač, Jernej Kogovšek, Alenka Kozolc Gregurić, Iztok Jereb, Matjaž Pikalo, Franko Korošec

mladinska pustolovščina, 1h30min

10.4.2015 ob 20.30
11.4.2015 ob 18.30
12.4.2015 ob 20.30
14.4.2015 ob 20.30
15.4.2015 ob 18.30


Režiser komedij Zadnja večerja in Gola resnica predstavlja zgodbo o najstniku Janu, ki skuša pred nerazumevajočimi starši in težavami v šoli zbežati z izumljanjem in sestavljanjem različnih vozil. Po ločitvi staršev Janova neprilagojenost družbenim normam postane še bolj izrazita in ko mu začnejo groziti s popravnim domom, se odloči z dekletom in najboljšim prijateljem sestaviti vozilo, s katerim bi lahko enkrat za vselej pobegnili daleč stran od vsakdanjih problemov.

Jan (16) že od malih nog išče svobodo, ki mu jo predstavljajo lastnoročno izdelana prevozna sredstva (kolo, motor, avto), s katerimi vedno znova beži v svet, stran od staršev in njihovih problemov ter uokvirjene šole. Janova oče in mama se zaradi problematičnega sina, ki je na meji med genijem in posebnežem, ločita. Ko je starejši, Janov nenavaden, a vesel značaj, zmeraj bolj zaznamujejo uporništvo in očitna neprilagojenost na sistem, katerega suženj noče biti. Zaradi nakopičenih prestopkov mu grozi popravni dom, zato si sam sestavi avto, s katerim bo skupaj z dekletom in najboljšim prijateljem, dokončno pobegnil v svet.

Ekipa

Aljoša Bregar je rojen na Koroškem, 2.9.1994. Do tretjega leta je z družino živel pri prijazni babici in prijaznemu dedanu. Tako se je tudi naučil koroško‐slovenskega jezika. Osnovno šolo je obiskoval v Ljubljani. To je bila Waldorfska osnovna šola. Ker je želel več urbanega stika z ljudmi in je v njem bila močna težnja po mainstreamu se je vpisal na gimnazijo Poljane, kjer je spoznal svoje najboljše prijatelje. Zanima ga glasba, igra, in tudi samo življenje. Trenutno se posveča študiju biologije, učenju masaže in igranju klavirja. Pa tudi sanjari veliko. Rad ima vodo, in rad preživlja čas ob morju, še raje ob velikih oceanih kjer so valovi, ki mu omogočajo, da se po njih zapelje z desko.

Gaja Filač je rojena 11.6.1998 v Postojni. Doma na Krki, v manjšem kraju ob izviru reke Krke, čez teden sicer živi v Ljubljani, kjer obiskuje drugi letnik gimnazije Poljane. Je uspešna učenka, rada ima tuje jezike, poleg angleščine se od tujih jezikov uči še francoščino in španščino. Ob prostem času obiskuje šilo, fitnes in francoski teater. Dve leti je plesala jazz balet, šest let pa je posvetila plesanju hip hopa. V septembru 2014 je z njeno plesno ekipo osvojila naziv svetovnih prvakov med street dance formacijami. Končala je 6 let glasbene šole klavirja. Že v osnovni šoli je obiskovala gledališki krožek. Rada hodi v gledališče, gleda filme, bere dobre knjige, se ukvarja s športom, pleše, poje, se druži in spoznava nove ljudi, fotografira in ustvarja. Udeleževala se je raznih tekmovanj, med njimi tudi tekmovanja za najboljšega deklamatorja Župančičeve frulice in natečaja RTVSLO za Naj voditelja, kjer je prišla v najožji izbor. Posnela je reklamo za Gorenjsko banko in odigrala vlogo v kratkem filmu Taksist, režiserja Petra Bratuše, ki je še v postprodukciji.

Jernej Kogovšek je rojen kot peti sin zakoncev Kogovšek v Ljubljani. Odraščal in se šolal v Ljubljani (OŠ in gimnazija). Po uspešno zaključeni maturi študiral socialno delo na fakulteti za socialno delo. Diplomiral leta 2013. Istega leta se je vpisal na magistrski program istega študija. Trenutno je absolvent in piše magistrsko nalogo. Prvič je v celovečercu igral v takrat zelo odmevnem filmu Čefurji raus (Goran Vojnović) ‐ 2013. Istega leta je na Festivalu slovenskega filma v Portorožu skupaj z dvema soigralcema prejel Vesno za najboljšo moško stransko vlogo. Leta 2014 je izšel celovečerec Drevo (Sonja Prosenc), kjer je odigral glavno vlogo. Istega leta je na FSF v Portorožu prejel Vesno za najboljšo glavno moško vlogo.

Matjaž Pikalo (scenarist) (1963) je vsestranski umetnik, pesnik in pisatelj, glasbenik in igralec, scenarist in dramatik ter prevajalec. Diplomiral je iz etnologije in sociologije kulture na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, študij pa nadaljeval na univerzi St. Denis v Parizu. Za svoje delo je prejel nagrado večernica za najboljšo knjigo za otroke in mladino Luža, za katero je prejel tudi častno priznanje mednarodne zveze za mladinsko in otroško književnost Ibby. Za pesem Misli dobro in modro je dobil priznanje na mednarodnem natečaju Arte senza confini, po njej je napisal tudi scenarij, po katerem je bil posnet istoimenski kratki film. Za predstavljanje svoje poezije je ustanovil glasbeno skupino Autodafé, s katero je posnel tri zgoščenke in glasbo za dva kratka filma ter glasbeno pravljico Zverinice prijateljice, za katero je prispeval scenarij. Rdeča raketa je njegov prvi scenarij za celovečerni film.

Vojko Anzeljc (režiser), rojen v Ljubljani, se s filmsko in TV režijo se ukvarja že več kot 20 let. Je režiser celovečernega igranega filma Zadnja večerja (2000), ki je dosegel v Sloveniji 65.000 gledalcev, v tujini je bil prikazan na veliko mednarodnih festivalih in prejel tudi nagrade. V Wisebadnu tudi za režijo. Dokumentarne izkušnje je Vojko nabiral na TV oddaji Odklop, ki je prejela dve leti zapored (1997 in 1998) Viktorja za najboljšo oddajo leta. Režiral je več TV serij: TV Dober dan(2000 – 2002), Trafika(2002), Čokoladne Sanje(2003), Mi se mamo radi (2005), Začnimo znova (2006 – 2007), Swingerji (2008). Režiral je tudi kratki film Faktor sreče (2004). V vseh projektih je sodeloval tudi kot scenarist ali koscenarist.