Art kino Odeon Art kino Odeon


Sedem psihopatov

Sedem psihopatov in shih tzu, 2012, VB


Režija: Martin McDonagh
Jezik: Angleški

Igrajo: Colin Farrell, Christopher Walken, Woody Harrelson, Sam Rockwell, Michael Pitt, Michael Stuhlbarg, Abbie Cornish, Helena Mattsson, Linda Bright Clay

komična kriminalka, 1h50min

1.2.2013 ob 20.30
2.2.2013 ob 20.30
3.2.2013 ob 20.30
4.2.2013 ob 20.30
5.2.2013 ob 18.30


V črni komediji oskarjevega nagrajenca, scenarista in režiserja Martina McDonagha, nit zgodbe vleče sedem psihopatov, katerih vloge so si razdelili zvezdniški igralci. Marty (Colin Farrell) je scenarist, ki sanja o dokončanju scenarija Sedem psihopatov. Billy (Sam Rockwell) je Martyjev najboljši prijatelj, brezposeln igralec in ugrabitelj psov. Hans (Christopher Walken) je Billyjev zločinski prijatelj, veren možakar z nasilno preteklostjo. Charlie (Woody Harrelson) je psihopatski gangster, ki mu ugrabijo pasjega ljubljenčka. Nepredvidljivi in izjemno nasilni zločinec bo brez zadržkov obračunal z vsakomur, ki je na kakršen koli način povezan z ugrabitvijo. Marty končno dobi navdih za pisanje, ki ga je iskal dolga leta, toda ali mu bo uspelo dokončati največji projekt v njegovi karieri, še preden ga izsledi in pokonča razjarjeni gangster?

Št. 1 Navidezno normalen

MARTY (Colin Farrell)

Režiser McDonagh je že od samega začetka vztrajal, da irski igralec obdrži irski naglas. “Ne vidim razloga, zakaj scenarist v Hollywoodu ne bi mogel biti Irec,” pripomni McDonagh. “Zdi se mi pomembno, da poznamo Martyjeve korenine,” pravi Farrell. “Ta scenarij ga je povsem prevzel, toda ni mu še uspelo spoznati nobenega psihopata. Znan je po pisanju kakovostnih dialogov in nasilnih scenarijev, zdaj pa skuša to nasilje nekako pretopiti v zgodbo, kjer sta v ospredju mir in ljubezen.”

Št. 2 Najboljši prijatelj

BILLY (Sam Rockwell)

“Billyjeva zvestoba Martyju je neverjetna, morda celo na meji zdravega razuma,” meni Sam Rockwell. “Pomaga mu pri pisanju scenarija, pri tem pa ga malce zanese. Njuno prijateljstvo lahko primerjamo s prijateljstvom med Chazzom Palminterijem in Seanom Pennom v komični drami Hurlyburly ali Harveyjem Keitelom in Robertom DeNirom v kriminalni drami Mean Streets. Gre za nenavadno soodvisnost, uravnovešeno z obilico ljubezni, odpuščanja in tudi jeze.”

Št.3 Tip s težavami

CHARLIE (Woody Harrelson)

Po Harrelsonovih besedah je Charlie psihopat zaradi nasilnosti, ki je vseskozi prisotna pod površjem in zlahka pride na plano. “Charlie se ima za najpametnejšo osebo, nihče v njegovi okolici ni pametnejši. Težko prenaša ljudi.” Charlie je obseden z mnogimi rečmi, med drugim s svojim orožjem. “Obožuje ročaj svoje pištole, ” nadaljuje Harrelson. “Nekaj posebnega je, moder, z lobanjami. Čeprav pištola včasih zataji, jo še vedno uporablja.” To je le še ena izmed potrditev njegovega norega značaja.

Št.4 Seksi punca

ANGELA (Olga Kurylenko)

“Angeli so nedvomno všeč psihopati. Privlačijo jo podleži. Vstopila je v zelo nevarno igro, pri čemer za Charlievo pozornost in naklonjenost vseskozi tekmuje z Bonny”, ugotavlja Olga.

Št.5 Nenasilni tip

HANS (Christophen Walken)

“Hans se mi ne zdi psihopat,” meni Walken. “Krade pse in jih vrača v zameno za nagrado.” “Vloga je povsem pisana na kožo igralcu, kakršen je oskarjev nagrajenec Walken (The Deer Hunter, Catch Me If You Can) ”, pojasnjuje McDonagh. Dvojica je v preteklosti že sodelovala, in sicer pri McDonaghovi igri, A Behanding in Spokane, ki je Walkenu prinesla nominacijo za nagrado tony. “Že v otroštvu sem ga imel za izjemnega junaka,” pravi McDonagh.

No.6 Pasivno-agresivna punca

KAYA (Abbie Cornish)

“KAYA je na začetku zgodbe že skorajda v odhajanju,” opisuje Abbie Cornish. “Povsem negotova je. Razmerje z Martyjem je v težavah. Naveličana je njegovega popivanja, lenobe, druženja z Billyjem, ki naj bi slabo vplival nanj. Oddaljila sta se tako močno, da je razmerje že povsem skrhano.” Čeprav je Kaya najmanj psihopatski lik v filmu, jo izjemno ljubosumje in borba za fantov čas in naklonjenost uvršča med psihopate. “Psihopati se ne zavedajo vedno svojega psihopatskega vedenja,” pravi Abbie. “Takšni pač so. Dejanja, ki se morda drugim zdijo povsem nora, so njim nekaj običajnega.”

Št.7 Tip z zajčkom

ZACHARIAH (Tom Waits)

“Najprej sem se vprašal, kakšno mnenje ima o psihopatih sam,” razlaga Tom Waits (Down by Law, The Book of Eli, The Imaginarium of Dr. Parnassus) v povezavi z likom Zachariaha, čudaškega, čustveno obremenjenega moža z nasilno preteklostjo. “Psihopat se nikakor ne bi opisal za psihopata, prav tako tudi ne drugih. Gre za besedo P, ki se preprosto ne uporablja. Morda nas obdajajo pravi psihopati, a o tem ne moremo biti prepričani, dokler ne pride do kakšnega izbruha. Živijo med nami. To so ljudje z velikimi skrivnostmi. Igram moškega, ki je močno zaljubljen, ločen od žene. Prizadeva si, da bi bila ponovno skupaj. In… saj res… ima zajca. Je pri tem kaj narobe?”

Shih tzu: fatalka s kožuhom

Mesec dni pred pričetkom snemanja je organizacija Performing Animal Troupe (PAT), ki se ukvarja z dresiranjem živali za igranje, po pripovedovanju glavne dreserke Claire Dore posvojila 10-mesečno kužko pasme shih tzu. McDonagh si je pred tem za glavno pasjo vlogo ogledal že precej shih tzujev. Tej psički je bilo ime Bonny, tako kot Charliejevi dragoceni psički v scenariju. To je bilo pravo znamenje – povezava med življenjem in umetnostjo.