Art kino Odeon Art kino Odeon

Severnjak

The Northman, 2022, ZDA


Režija: Robert Eggers
Jezik: angleščina

Igrajo: Alexander Skarsg?rd, Nicole Kidman, Claes Bang, Anya Taylor-Joy, Gustav Lindh, Ethan Hawke, Björk, Willem Dafoe

zgodovinska drama, 02h16min

16.04.2022 ob 20:30
17.04.2022 ob 20:30


Mladi princ Amleth je tik pred tem, da postane moški, ko njegovega očeta brutalno umori stric, ki ugrabi dečkovo mamo. Ko Amleth s čolnom beži iz svojega otoškega kraljestva, se zaobljubi, da se bo maščeval. Dve desetletji pozneje je Amleth vikinški berserker, ki napada slovanske vasi, kjer ga jasnovidka opomni na njegovo zaobljubo: maščevati očeta, rešiti mater in ubiti strica. Po potovanju z ladjo sužnjev na Islandijo se Amleth s pomočjo Olge, zasužnjene Slovanke, pretihotapi na stričevo kmetijo – in si prizadeva izpolniti svojo zadano obljubo.

Severnjak je zgodba, ki za osnovo vzame elemente v klasični in brezčasni zgodbi o mladeniču, ki načrtuje maščevanje in hkrati išče svoje mesto v svetu brez vzornika, mentorja, matere ali očeta. »Najbolj znana zgodba o družinskem maščevanju v literaturi je Hamlet,« pravi producent in igralec Alexander Skarsgård, ki je deset let ustvarjal vikinški film s producentom Larsom Knudsenom, preden so ga začeli producirati leta 2020. »Hamletov ključni vpliv in predhodnik je skandinavska legenda o Amlethu in to je v bistvu film, ki smo ga posneli, ki vliva okuse starih nordijskih mitov s suhim, lakoničnim jezikom islandskih sag in ohranja nadnaravne elemente iz legende o Amlethu,« še pojasni Skarsgård.

Film je režiral vizionarski Robert Eggers, ki je tudi napisal scenarij skupaj z islandskim romanopiscem in pesnikom Sjónom.