Art kino Odeon Art kino Odeon

Škatlarji

The Boxtrolls, 2014, ZDA


Režija: Graham Annable, Anthony Stacchi
Jezik: sinhronizirano v slovenščinoanimirana komična pustolovščina, 1h36min

3.1.2015 ob 16.00 KINO VETRNICA
4.1.2015 ob 16.00 KINO VETRNICA


vsebina
Predstavljamo vam Škatlarje, povsem novo vrsto družine, skupnost raznolikih, nenavadnih, fantastičnih bitij, ki ljubeče vzgajajo dečka. Glavni junak Jajc’ od ranega otroštva živi v vznemirljivem okolju neštetih votlin, ki so jih Škatlarji uredili pod tlakovanimi cestami Sirmostu. Živijo srečno in usklajeno, daleč od ljudi.
Daleč od tistih, ki v viktorijanskem obdobju vzvišeno vihajo nosove nad drugačnimi, tistih, obsedenih z bogastvom, položaji in siri. Bolj so smrdljivi, bolj so zaželeni. Spoznajmo snobovske aristokrate, srednji sloj, ki stremi po preboju med večvredne, in Škatlarje. Slednji bi naj živeli globoko pod ozkimi, očarljivimi ulicami Sirmostu. Zlobne, krvoločne pošasti so, ki se ponoči priplazijo na plan in oprezajo za nedolžnimi žrtvami. Kradejo otroke, jim trgajo ude, se gostijo z njimi in, kar je najbolj grozovito, kradejo tisto, kar je prebivalcem najbolj ljubo. Sir.
No, tako pravi legenda, ki ji ljudje od nekdaj verjamejo. A resnica je povsem drugačna.

Škatlarji so prikupna, nenavadna, dobrodušna, sramežljiva, delovna in skrajno domiselna bitja. V slogi živijo v podzemnih jamah, oblečeni v kartonske škatle, ki naj bi jih varovale, kot oklep varuje želve. Škatlarji so vzgojili siroto, dečka po imenu Jajc’, in ta je postal kot oni. Strasten zbiralec vsega, kar je moč uporabiti, in spreten brskalec po smetnjakih. Človeške smeti, ki jih z briljantnimi domislicami spreminjajo v nenavadne izume, so za Škatlarje neprecenljiv zaklad.
Lord Roqueford je župan, ki s svojimi snobovskimi kompanjoni, Belimi klobuki, vlada mestu. Kot vsi tudi on verjame grozljivim zgodbam o Škatlarjih, ki jih več kot desetletje širi zlobni Alojzij Grabež. Odločen, da bo sprejet med Bele klobuke, je pred leti zaprl genialnega izumitelja in prijatelja Škatlarjev, Herberta Trunklja. Grabež je vodja Rdečih klobukov, skupine mož, katerih edini cilj je poloviti in uničiti Škatlarje. Najbolj vidni člani te združbe so čudaški g. Kumara, ravnodušni g. Krap in neizprosni g. Režalc. Alojzij Grabež, razvpit iztrebljevalec, z vsemi silami napade Škatlarje. Z uničenjem teh povsem neškodljivih bitij si želi tlakovati pot v visoko družbo, zato se prikupni posebneži obrnejo po pomoč k Jajcu ter avanturistični in predrzni Vini, ki je sicer na prvi pogled videti kot razvajen pamž, a je vse kaj drugega. Jajc in Vini bosta s pomočjo prijateljev presegla razlike in združila dva na videz nezdružljiva svetova. In rešila sire.

glavni liki
Liki so razdeljeni v tri razrede. Beli klobuki so aristokrati, Rdeči klobuki so predstavniki srednjega razreda, Škatlarji pa, izgnani in osovraženi, živijo globoko v podzemlju in predstavljajo grožnjo vsem in vsemu – tako je vsaj videti.
Beli klobuki so nečimrni, arogantni, nevedni in osredotočeni na vse nepomembno. Bogastvo, prednosti, ki jih to prinaša, zabave in predvsem sire. Časa za pomembne reči nimajo, žene jih želja po več. Vodi jih župan, Lord Roqueford, Vinijin oče, ki mu ni kaj dosti mar za hčer, o siru pa vse ve in ga preprosto obožuje.
Rdeči klobuki so predstavniki srednjega razreda, ki morajo trdo delati in si želijo le enega. Da jim ne bi bilo treba več. Da bi se v družbi Belih klobukov mastili s slastnimi siri in da bi jih ti kot enakopravne člane sprejeli medse. Vodi jih zlobni, moči in bogastva, predvsem pa belega klobuka željni Alojzij Grabež.
Škatlarji – nenavadna, malce čudaška, a nadvse prijazna in ustrežljiva bitja, z neskončno domišljijo in velikimi srci. Medse so sprejeli dečka, ki jim ga je v varstvo zaupal prijatelj, in ga z ljubeznijo vzgojili v fanta, ki zna ločiti med dobrim in zlom. V fanta, ki se zna postaviti zase in za tiste, ki se jim godi krivica.

JAJC’
Jajc’ je neustrašen 11-letnik, ki so ga v podzemlju vzgojili Škatlarji. Poimenovan po logotipu na kartonasti škatli, ki jo nosi, se vede kot Škatrol. Umazan je, jé žuželke in neznansko rad sestavlja reči iz odpadkov. Prepričan je, da je Škatrol. A za razliko od svojih bratov je nenavadno drzen in morda malce vihrav. Ko rešuje prijatelja Ribo, ki so ga zajeli Grabež in njegovi kompanjoni, Jajc’ spozna, da je pravzaprav deček in ne Škatlar.

VINI
Vini je 12-letnica, morda celo prezrela za svoja leta. Groteskne in morbidne zgodbe o Škatrolih, ki kradejo otroke in se z njimi mastijo, jo nadvse navdušujejo. Vse, kar je na tej jezikavi pretepački krhkega in nežnega, so lične pentlje in obleke z naborki. Je edinka Lorda Roqueforda in njegove soproge, ki jo zasipajo z dragocenimi darili, a manjka ji pozornosti in starševske topline. Ko jo splet naključij povleče v fantastični podzemni svet Škatlarjev, mora ponovno pretehtati vse, v kar je doslej verjela. Vini je resda vzgojena v premožni aristokratski družini, a je svobodnega duha in brez predsodkov, strastna in vedno nared, da reši svet.

LORD ROQUEFORD
Lord Roqueford je aristokratski župan Sirmostu. Visoke rasti je, z močno brado in žareče rdečimi lasmi. Obseden je z bogastvom, položajem v družbi in z mlečnimi proizvodi. Vodi Bele klobuke, klub premožnih, ki se druži ob pokušnjah sirov in o njih poznavalsko razpreda v neskončnost. Lord pooseblja predsodke meščanov, ki zviška gledajo na vse nižjega stanu, predvsem pa to velja za Škatlarje. Lord je zadrgnjen in resnoben oče, ki ne najde skupnega jezika s hčerko Vini.

HERBERT TRUNKELJ
Trunkelj je briljanten izumitelj, ki je po letih bingljanja z glavo navzdol v Grabeževi temnici malce čudaški. Resnici na ljubo je bil nenavaden že od nekdaj, saj je bil edini prijatelj Škatrolov. Pravi prijatelj, saj jim je v varstvo zaupal svojega ljubljenega sina, ki so ga Škatroli vzgojili v podzemlju.

ALOJZIJ GRABEŽ
Grabež je navaden iztrebljevalec, ki sanja, da bo postal aristokrat. Živi v iluziji, da je poznavalec sirov, kljub dejstvu, da je laktozno intoleranten. Če uživa mlečne izdelke, pošastno zateče. Vodi združbo Rdečih klobukov. Meni, da mu pripada vse bogastvo in vsi privilegiji, ki jih uživa aristokracija; ne glede na posledice je pripravljen storiti prav vse, da bi postal del elite. Da bi pridobil naklonjenost in podporo meščanov Sirmostu, ustvari vpadljivo in zabavno Madame Fru Fru, mešanico barske plesalke in kabaretne pevke. Pred Grabežem, nastopaškim in zlonamernim lopovom, ni varen prav nihče.

G. KUMARA
G. Kumara je visoke rasti, preklast in ne ravno bister. Nikakor mu ne uspe dognati, da je del zlobne druščine.

G. KRAP
G. Krap je ogromen, a dobrodušen kot otrok. Pretirano obziren možak sovraži nasilje in svojo moč uporabi le, če ga v to silijo. V primerjavi z ostalimi Rdečimi klobuki je pravzaprav inteligenten, rad ima francosko poezijo, Shakespeara in kratke sprehode do lokalne gostilne.

G. REŽALC
G. Režalc je srhljiv in redkobeseden možic, član Rdečih klobukov. Po njegovem ponorelem režanju sodeč je počel stvari, za katere bi človek najraje niti vedel ne. Je Grabežev najbolj lojalen sledilec, vedno pripravljen na napad.