Art kino Odeon Art kino OdeonSoba

Room, 2015, Irska, Kanada


Režija: Lenny Abrahamson
Jezik: angleški

Igrajo: Brie Larson, Jacob Tremblay, Joan Allen, William H. Macy, Tom McCamus, Sean Bridgers

drama, 1h58min

19.3.2016 ob 18.00 OSKAR VIKEND
6.4.2016 ob 20.30
7.4.2016 ob 18.00
8.4.2016 ob 20.30
9.4.2016 ob 18.00
10.4.2016 ob 20.30
12.4.2016 ob 18.00


Skrajno napeti in hkrati globoko čustveni film je edinstven in ganljiv vpogled v neizmerno ljubezen med materjo in njenim otrokom. Potem ko petletni Jack in njegova mama pobegneta iz zaprtega prostora, ki ga je bil Jack poznal vse svoje življenje, fantiča čaka vznemirljivo odkritje: zunanji svet. Izkusi vse, kar prinaša ta nova pustolovščina – veselje, navdušenje in strah – pri tem pa se oklepa tistega, kar je najbolj pomembno: svoje posebne vezi z ljubečo in predano materjo.

Soba je zgodba o živahnem petletniku Jacku (izjemni Jacob Tremblay), za katerega predano skrbi njegova mati Ma (Brie Larson). Kot vsaka mati tudi Ma požrtvovalno skrbi za Jackovo srečo in varnost, daje mu toplino in ljubezen, igrata se, pripoveduje mu zgodbice. Vendar je njuno življenje vse prej kot običajno – ujeta sta v 3 x 3 metrski sobi brez oken, ki jo Ma olepšano imenuje »soba«. V njej je za Jacka ustvarila celo vesolje, in nič je ne bo ustavilo, da bi poskrbela, da bo njen sin živel popolno in srečno – pa četudi zgolj v tem varljivem prostorčku. A Jack je čedalje bolj radoveden glede tega, kako in kje živita, Ma pa počasi primanjkuje iznajdljivosti, zato skujeta drzen načrt za pobeg, ki ju na koncu sooči s tistim, kar se morda izkaže za najbolj strašljivo: z resničnim svetom.

Film je hkrati napeta pripoved o ujetništvu in svobodi, domiseln pogled v čudesa otroštva in globok portret trdnosti družinskih vezi; nastala je na podlagi nagrajene knjižne uspešnice Emme Donoghue, ki je spisala tudi scenarij, po katerem je režiral Lenny Abrahamson in ki ostaja zvest romanu, pri tem pa Jacka, Ma in njun edinstveni svet na platnih oživlja v napetem ritmu in silovitih podobah. Soba dokazuje moč družinske ljubezni, ki obstane tudi v najtemnejših okoliščinah, in bo kot takšna brez dvoma zavzela svoje mesto med čustveno vplivnih filmov, ki raziskujejo vezi med starši in otroki.

Igrajo še za tri oskarje imenovana Joan Allen, oskarjevi nominiranec William H. Macy, Tom McCamus in Sean Bridgers. Producirala sta Ed Guiney in David Gross, izvršni producenti so bili Andrew Lowe, Emma Donoghue, Jesse Shapira, Jeff Arkuss, David Kosse, Rose Garnett in Tessa Ross. Izza kamer so sodelovali še direktor fotografije Danny Cohen, scenograf Ethan Tobman, kostumografinja Lea Carlson in montažer Nathan Nugent. Glasbo je zložil Stephen Rennicks.

O igralcih

Brie Larson (Ma) je za glavno vlogo v drami Short Term 12 v režiji Destina Daniela Crettona prejela vrsto nominacij in nagrad, med drugim se je potegovala za nagrado po izboru kritikov. Trenutno snema Kong: Skull Island in v kriminalistični srhljivki Free Fire, ki jo izvršno producira Martin Scorsese. Nedavno smo jo videli v uspešnici Judda Apatowa Trainwreck in ob Marku Wahlbergu v The Gambler, pred tem v The Spectacular Now, Don Jon, 21 Jump Street, Rampart, Scott Pilgrim Vs. The World, Greenberg… Na TV je nastopila v serijah The League in United States of Tara. Je tudi scenaristka in režiserka: njena kratka filma The Arm in Eighting sta naletela na sijajen odziv na različnih festivalih.

Jacob Tremblay (Jack) je nastopil v nekaj oglasih, pri petih letih pa je debitiral na velikih platnih v Smurfs 2. Nato je igral v serijah Motive in Mr. Young ter v TV filmu My Mother’s Future Husband. Trenutno ob Veri Farmigi snema Burn Your Maps, v kino platna pa že prihaja ob Naomi Watts v Shut In in ob Kate Bosworth v Before I Wake.

Joan Allen (Nancy) trenutno snema serijo The Family z Rupertom Gravesom in Andrewom McCarthyjem, sicer pa smo jo na TV videli tudi v nadaljevankah The Killing ob Mireille Enos, Luck ob Dustinu Hoffmanu, v filmu Georgia O’Keeffe (ki ga je tudi izvršno producirala in se z njim potegovala za emmyja, zlati globus in nagrado Ceha filmskih igralcev za glavno vlogo in za najboljši TV film) in ob Anjelici Huston in Julianni Margulies v miniseriji The Mists of Avalon (nominacija za emmyja). Za oskarja se je v prvo potegovala v Stonovi biografski drami Nixon (prejela je tudi nominacijo za nagrado Ceha filmskih igralcev ter več nagrad kritikov), nato še v The Crucible (tudi nominacija za emmyja) in v The Contender (med drugim tudi nominaciji za zlati globus in za nagrado Ceha filmskih igralcev). Videli smo jo še v The Ice Storm ob Kevinu Klineu, Pleasantville ob Williamu H. Macyju, The Bourne Ultimatum, A Good Marriage, The Bourne Supremacy, The Notebook, Compromising Positions, Peggy Sue Got Married, Manhunter, Tucker: The Man And His Dream, Ethan Frome in The Upside Of Anger.

William H. Macy (dedek Robert) je za svoje delo v gledališču, na filmu in TV prejel emmyje in nagrade Ceha filmskih igralcev ter se potegoval za oskarja (Fargo) in za več zlatih globusov; je tudi gledališki, TV in filmski scenarist. Trenutno igra v seriji Shameless, z vlogo v kateri se je pred kratkim že drugič potegoval za emmyja, za vlogo v TV filmu Door to Door pa je kipec – poleg nagrade Ceha filmskih igralcev – tudi prejel. Na velikih platnih smo ga videli v Mr. Holland’s Opus, Seabiscuit, The Cooler, Magnolia, Boogie Nights, GHosts Of Mississippi, Happy, Texas, Jurassic Park III, Wild Hogs, Cake… Celovečerni režijski krst je prestal z Rudderless, ki je zaključil festival v Sundanceu.

Sean Bridgers (stari Nick) je najbolj znan po vlogi v nadaljevanki Deadwood in v celovečercih, kot sta Sweet Home Alabama in The Woman. Na velika platna prihaja v filmih Dark Places, Magnificent Seven in Free State Of Jones. Spisal in produciral je Paradise Falls, v katerem je tudi igral in ki je prejel nagrado za najboljši film na kar šestih festivalih. Prek svojega podjetja Travelin’ Productions je koproduciral in sorežiral kratka filma, A Night At The Zoo in The Birthday Present, razvija pa že celovečerec Arkansas Traveler o obdobju po državljanski vojni.

Tom McCamus (Leo) je sicer priznan in spoštovan gledališki igralec; na velikih platnih smo ga videli v I Love A Man In Uniform in Long Day’s Journey Into Night Davida Wellingtona (obakrat se je potegoval za nagrado genie; vlogo Edmunda Tyrona iz slednjega je igral že v gledališki predstavi), v The Sweet Hereafter Atoma Egoyana (še ena nominacija za nagrado genie), The Samaritan, Cairo Time, Shake Hands With The Devil, Killshot, Heyday!, Confessions Of A Teenage Drama Queen, Ginger Snaps, The Prequel, Perfect Pie, Possible Worlds,Century Hotel in Beautiful Dreamers. Na TV si je za vlogo v filmu Waking Up Wally prislužil nagrado gemini, igral pa je še v serijah Northern Town Garyja Burna, Mutant X, Rookie Blue, Tangled, Aaron Stonem, The Murdoch Mysteries in Clean.

O ustvarjalcih

Lenny Abrahamson (režija) je med študijem fizike in filozofije v Dublinu režiral kratke filme za filmsko društvo, ki ga je bil ustanovil z Edom Guineyjem. Za svoj prvi film 3 Joes je med drugim prejel nagrado za najboljši evropski kratki film, režiral pa je tudi vrsto TV oglasov in nato svoj prvi celovečerec stilizirano in otožno komedijo po scenariju Marka O’Hallorana Adam & Paul. Nadaljeval je s komedijo Garage, spet po O’Halloranovem scenariju, ki je med drugim prejela irske filmske in televizijske nagrade (ifta) za najboljši film, režijo, scenarij in glavnega igralca. Tretji celovečerec What Richard Did je naletel na izjemen odziv kritikov, naslednji, Frank z Domhnallom Gleesonom, Michaelom Fassbenderjem in Maggie Gyllenhaal, pa je debitiral na festivalu v Sundanceu. Trenutno pripravlja več projektov, med njimi The Little Stranger po romanu Sarah Waters in Neverhome po romanu o državljanski vojni Lairda Hunta. Za TV je režiral štiri enourne filme pod skupnim naslovom Prosperity (ifta za režijo).

Emma Donoghue (scenarij, literarna podlaga) piše leposlovje in knjige o zgodovini, radijske, gledališke in filmske drame. Najbolj je znana po svetovni uspešnici Room, ki je prejela nemalo priznanj, med njimi nagrado za irski roman leta. V leposlovju se odlično znajde tako v sodobni (Stir-fry, Hood, Landingand Touchy Subjects) in v zgodovinski tematiki (Slammerkin, The Woman Who Gave Birth ToRabbits, Life Mask, The Sealed Letter, Astray) kot tudi v pravljicah (Kissing The Witch).