Art kino Odeon Art kino Odeon

Sprostiti pesti

Razžimaja kulaki, 2021, Rusija


Režija: Kira Kovalenko
Jezik: ruščinadrama, 01h37min

23.09.2022 ob 20:30
24.09.2022 ob 18:30
25.09.2022 ob 20:30


Zgodba o svobodi in ujetosti, o odraščanju dekleta iz tesnega objema družinske ljubezni in bolečin.

Napovednik:  https://www.youtube.com/watch?v=O7v6y-n2eOY

Skozi majhno rudarsko mesto, ujeto v ozko sotesko v Severni Osetiji, vodi ena in edina cestna povezava med Rusijo in Gruzijo. Vsakdan je enak vsakdanu, kot da bi se čas ustavil že dolgo nazaj. Tu živi mlada Ada, ki jo ves čas nadzira pretirano zaščitniški oče. Nenehno sta ji za petami še mlajši brat in vanjo zaljubljeni posebnež Tamik. Ada tako samo čaka, da se v mesto vrne starejši brat in ji pomaga oditi iz utesnjujočega objema okolice. Nujno namreč potrebuje operacijo, s katero bi lahko zacelila rane iz otroštva, posledico bombne eksplozije v enem od čečenskih terorističnih napadov. Ji bo uspelo sprostiti pesti ljubezni in bolečin?

Film je prejel nagrado v sekciji Posebni pogled na festivalu v Cannesu 2021. Zaznamuje ga impresivna vizualna podobna, ki v pusti pokrajini prepoznava mnoge čudovite barve in pogumno zre v prihodnost.

Film, s katerim se avtorica poklanja izročilu italijanskega neorealizma, gradi na impresivni vizualni podobi, ki v sivini postsovjetske pokrajine prepoznava mnoge čudovite barve in pogumno zre v prihodnost svojih junakov in dežele.

Predprodaja vstopnic: Galerija Alga.