Art kino Odeon Art kino Odeon

Stena – Vzpon do zlata

The Wall - Climb for Gold, 2022, Velika Britanija


Režija: Nick Hardie
Jezik: angleščina, slovenščina, podnapisi



dokumentarni, hmin

17.02.2022 ob 20:00 Kino v živo
18.02.2022 ob 20:00
28.03.2022 ob 20:00 Ponedeljki za zamudnike


Dokumentarni film spremlja športne plezalke, ki se dve leti pripravljajo, da bi skozi kvalifikacije prišle na prvo olimpijsko plezalno tekmovanje v zgodovini.

Janja Garnbret, ki je poleti v Tokiu postala prva olimpijska prvakinja v športnem plezanju, Američanka Brooke Raboutou, Japonka Miho Nonaka in Angležinja Shauna Coxsey se na poti do Tokia spoprijemajo z zahtevno sezono tekmovanj in usposabljanj, vsi prvotni načrti pa se jim razdrobijo v prah, ko olimpijske igre zaradi pandemije preložijo za leto dni.

Film je osupljiv in navdihujoč vpogled v življenje olimpijca, menijo pri agenciji Propiar, in skozi najintimnejše trenutke vrhunskih športnic razkriva, kaj v resnici pomeni biti človek. Stena pokaže, kaj je potrebno, da postaneš elitni plezalec. Je tudi dokaz predanosti z neomajno željo po popolnosti in uspehu, ki preizkuša vse elemente človeškega delovanja.

Zgodba izpod rok Nicka Hardieja, ki je režiral tudi Netflixov dokumentarec Formula 1: Drive to Survive, vsebuje partituro večkrat nagrajene skladateljice Nainite Desai, ustvarili pa sta jo medijska družba Windfall Films in podjetje Premiere Digital.

Film so snemali več kot dve leti.