Art kino Odeon Art kino Odeon


Stoletnik, ki je zlezel skozi okno in izginil

Hundraaringen som klev ut genom fönstret och försvann, 2013, Švedska, Hrvaška


Režija: Felix Herngren
Jezik: švedski

Igrajo: Robert Gustafsson, Iwar Wiklander, David Wiberg, Mia Skaringer, Alan Ford, David Shackleton, Georg Nikoloff, Kerry Shale

komična pustolovščina, 1h54min

10.10.2014 ob 18.00
11.10.2014 ob 18.00
12.10.2014 ob 18.00
14.10.2014 ob 20.30
15.10.2014 ob 20.30
16.10.2014 ob 18.00
8.12.2014 ob 18.30 PONEDELJKI ZA ZAMUDNIKE
22.12.2014 ob 20.30 PONEDELJKI ZA ZAMUDNIKE


Zabavna avantura, posneta po švedski knjižni uspešnici Jonasa Jonassona, prikazuje priprave na praznovanje 100-tega rojstnega dne Allana Karlssona. Toda nabriti starček ima drugačne načrte, saj pobegne iz doma za ostarele in se poda na popotovanje, ob tem pa po naključju dobi kovček, poln denarja. Kmalu ga iščejo preprodajalci mamil in policija, kar pa ga ne ustavi. Ob številnih potegavščinah se spominja mladih let, ko je večerjal s predsednikom ZDA, Trumanom, štopal s Churchillom, popotoval po reki z Mao Zedongom in se šel vohunske igre s Stalinom.

»Kar je, je, in kar bo, bo.«
- iz romana Stoletnik, ki je zlezel skozi okno in izginil Jonasa Jonassonsa.

Film Stoletnik, ki je zlezel skozi okno in izginil pripoveduje zgodbo Allana Karlssona, ki se na jesen svojega dolgega in razgibanega življenja znajde v domu za ostarele, prepričan, da je to njegova zadnja postaja pred smrtjo. Edina težava je, da je Allan še vedno dobrega zdravja in ga življenje v domu iz dneva v dan bolj dolgočasi. Ko se začne približevati njegov stoti rojstni dan, se odloči, da bo pred nezanimivim vsakdanom pobegnil.

Allan spleza skozi okno in se po spletu naključij znajde sredi zabavne in popolnoma nepričakovane dogodivščine. Pot mu prekrižajo morilci, tolpa kriminalcev, nesposoben policist, kovček poln denarja in celo slon. Za kogar koli bi bila to prava pustolovščina, zanj pa to ni nič neobičajnega, saj je bilo njegovo življenje sila zanimivo. Nekaterih zgodovinskih dogodkov ni spremljal le od daleč, temveč je v njih odigral pomembno vlogo. Čeprav ga politika in vera nista prav nič zanimali, se zdi, da je vplival na potek najpomembnejših svetovnih dogodkov 20. stoletja.

Poleg pobega iz doma za ostarele pa v filmu spremljamo tudi Allanove pretekle pustolovščine. Med drugim lahko vidimo, kako je pomagal pri izumu atomske bombe in kako se je spoprijateljil z mnogimi znanimi osebnostmi, med katerimi so bili tudi predsedniki ZDA in ruski politični veljaki.

Allan Karlsson, ki je celo stoletje skrbel za vznemirjenje po svetu, je zdaj ponovno na delu.

Režiser Felix Herngren o filmu:
Kako ste se počutili ob snemanju filma po tako uspešni knjigi?
»Vedno je težko prirediti film po knjigi, a ko sem dobil priložnost, da posnamem Stoletnika, ki je zlezel skozi okno in izginil, se nisem mogel upreti. Gre za očarljivo zavito zgodbo z zanimivimi liki in vrhunsko situacijsko komiko. Vem, da so pričakovanja glede filma visoka, zato je vse skupaj še težje, a raje snemam obetavno dobro zgodbo, kot pa dolgočasno zgodbo brez pričakovanj.«
Kakšne so bile vaše zamisli glede igralcev?
Želel sem, da bi Allana igral nekdo, ki lahko verodostojno upodobi lik v različnih obdobjih njegovega življenja. Ko sem bral knjigo, sem nekje na polovici začel razmišljati o Robertu Gustafssonu. Po mojem mnenju je on edini, ki bi lahko vlogo odigral verodostojno in s pravšnjo mero komičnosti. Na poskusnem snemanju, pozimi leta 2012, sem dobil občutek, da je on prava izbira. Poleg tega obožujem močne osebnosti in dobro igro. Upam, da bo v filmu vse prišlo do izraza.
Kaj pričakujete od filma?
Allan Karlsson dela tisto, kar bi morali vsi zahodnjaki. Ne skrbi ga prihodnost, zaupa svojim občutkom in se ne obremenjuje s preteklostjo. Če bo le majhen del občinstva začel razmišljati o tem, bom zelo počaščen.