Art kino Odeon Art kino Odeon

Svetlejša prihodnost

Il sol dell'avvenire, 2023, Italija


Režija: Nanni Moretti
Jezik: italijanščina

Igrajo: Barbora Bobulova, Margherita Buy, Mathieu Amalric, Nanni Moretti, Silvio Orlando

komična drama, 01h35min

20.04.2024 ob 18:30
21.04.2024 ob 20:30


Nanni Moretti kakor v svojih najpomembnejših filmih tudi tokrat igra različico sebe kot režiserja, ki se mukoma trudi posneti svoj najnovejši film.

Napovednik: https://www.youtube.com/watch?v=6xqeLtCFN-o

Giovanni je uveljavljen italijanski filmski režiser, ki se pripravlja na snemanje novega filma. Celovečerec bo prikazoval poti madžarskega potujočega cirkusa na gostovanju v Rimu v dneh, ko je Sovjetska zveza vdrla v Budimpešto. Filmski projekt je že na začetku ogrožen, saj se Giovanni spopada z vrsto kriznih okoliščin. Le redkokdo v filmski ekipi je navdušen nad projektom, producent je na robu bankrota, poleg tega pa režiserja po štiridesetih letih zakona zapusti še žena. Giovanni bo moral povsem na novo premisliti svoj pogled na svet, če bo hotel svoje sopotnike peljati bleščeči prihodnosti naproti.

Predprodaja vstopnic: Galerija Alga.

“Giovanni snema film, umeščen v leto 1956, v sovjetsko invazijo na Madžarsko. Trdno verjame v projekt: prepričan je, da je treba povedati zgodbo o tedanji italijanski komunistični partiji in kako je zamudila priložnost za odcepitev od Sovjetske zveze, možnost za neodvisno pot. Toda danes se teh dogodkov nihče ne spominja več, svet se je spremenil in z njim metode snemanja filmov. Medtem ko je Giovanni prepričan, da ustvarja politični film, njegova igralka verjame nasprotno: po njenem Giovanni snema ljubezenski film, vendar se tega ne zaveda. Morda ima navsezadnje prav.” (Nanni Moretti)