Art kino Odeon Art kino Odeon

Tango Argentino

Tango Argentino, 1992, Srbija


Režija: Goran Paskaljević
Jezik: srbski

Igrajo: Mija Aleksić, Miki Manojlović, Milivoje Tomić, Nikola Zarković

komična drama, 01h31min


Vabljeni na večer posvečen preminulemu Goranu Paskaljeviću, ko bomo njemu v spomin predvajali Tango Argentino.

Gost večera bo režiser Andrej Košak, s katerim bomo obujali spomin na izjemnega srbskega ustvarjalca.

O filmu
Prežet s toplim humorjem film Tango Argentino prikazuje zgodbo o fantu, ki vzpostavi nežna in čustvena prijateljstva med osamljenimi ljudmi. Nenadoma prevzame delo svoje matere in njegova nova naloga postane, da starejše ljudi predrami in jim ponovno vzbudi željo po življenju ter da jih zbliža in poveže med seboj. A med temi osamljenimi dušami tudi njega čaka nekaj, za kar ga je njegova družina prikrajšala…

O Paskaljeviću
Paskaljević je diplomiral iz filmske režije na praški akademiji. Režiral je številne dokumentarne filme in televizijske drame za TV Beograd. Svoj prvi celovečerni film, Čuvaj plaže v zimskem času, je posnel leta 1976: z njim se je predstavil na filmskem festivalu v Berlinu (nominacija za zlatega medveda) in osvojil posebno nagrado žirije.

Skupaj je v svoji karieri posnel več kot 30 dokumentarnih in 13 igranih filmov. Med njegovimi najbolj znanimi celovečerci so Pes, ki je ljubil vlake, Posebna vzgoja, Zemaljski dani teku, Suton, Sod smodnika in Tango Argentino.

Posebna vzgoja iz leta 1980 je Mileni Dravić prinesla nagrado za stransko vlogo na filmskem festivalu v Cannesu, film pa je osvojil nominacijo za zlati globus in zlato areno na festivalu v Pulju.

Režiser je v 90. letih pogosto prihajal v Beograd, kjer je javno nasprotoval Miloševićevemu režimu; Miloševićevi mediji so tedaj odkrito namigovali, da bi ga utegnili ubiti. “V tistem trenutku sem se odločil, da odidem za vedno,” je dejal Paskaljević, ki pa se je pozneje vendarle vrnil in posnel film Sod smodnika (Bure baruta, 1998), “žalostinko za etničnim mirom, ki je obstajal v Jugoslaviji, in kruto oceno srbske duše”.

Je dobitnik številnih prestižnih nagrad, med drugim nagrade kritikov za najboljši evropski film za Sod smodnika.

 

Predprodaja vstopnic: Galerija Alga.

! OPOMBA – REZERVACIJE !
Dogodek bo potekal pod restrikcijami podanimi s strani Vlade Republike Slovenije in posledično je število mest omejeno!
Rezervacije sprejemamo na:
- elektronska naslova:
info@odeon.si ali tajnistvo@center-izola.si
- v obliki SMSa na tel.št: 070 894 788