Art kino Odeon Art kino Odeon

Tomos: Narejeno v Jugoslaviji

Tomos: Costruito in Yugoslavia, , Slovenija


Režija: Peter Leban
Jezik: slovenskidokumentarni, 0h55min

23.12.2018 ob 19.00 Kino v živo


Film, ki obuja duh tedanjega časa, je nastal v koprodukciji regionalnega RTV centra TV Koper – Capodistria in v sodelovanju z Društvom Tomos. Režisersko taktirko je držal Peter Leban, Jaka Kodarin pa je prevzel vlogo direktorja fotografije.

V dokumentarnem filmu med drugim nastopajo Stevo Vujić in Društvo Tomos, dr. Jure Ramšak, Neža Čebron Lipovec, Tomo Vran, Igor Rosa, Miro Koršič, Aurelio in Andrea Flego, Nataša Ugrin Tomšič, Anita Batista, dr. Marcel Ražman, Zlati Klun, Baril Riders, Petja Grom, Janez Peter Grom, Tone Fornezzi Tof in drugi.

Avtorica Nataša Mihelič je poskušala kulturološko in sociološko raziskati fenomen Tomosa, ki je v svojih zlatih letih v tukajšnji regiji in širše presegel zgolj tehnično dediščino.

“To je bila globalna zgodba,” pravi Nataša Mihelič. Potem ko so leta 1954 odprli Tovarno motornih vozil Sežana in jo nato preselili v Koper, je Tomos s svojo industrijo ob morju zamikal marsikaterega delavca iz notranjosti slovenskega in jugoslovanskega prostora.

Dokumentarni film bogati tudi avtorska skladba legendarne primorske skupine Boomerang, ki se posebej pooseblja zeitgeist tistega časa.

Napovednik:

https://vimeo.com/306147088?fbclid=IwAR2hJ8zYJ9LNvqbYIoMe75kKdX6uNB0fAKbM5_Hu0WcVbhsvr6aJJxauLvs