Art kino Odeon Art kino Odeon

Učna ura

Urok, 2014, Bolgarija, Grčija


Režija: Kristina Grozeva in Petar Valchanov
Jezik: bolgarski

Igrajo: Margita Gosheva, Ivan Barnev, Ivan Savov

drama, 1h45min

7.11.2015 ob 20.30 FILMSKA NAGRADA LUX


Filmsko nagrado LUX – LUX FILM PRIZE od leta 2007 vsako leto podeljuje Evropski parlament.
Filmska nagrada Evropskega parlamenta ima dva glavna namena: povečati predvajanje evropskih filmov v evropskih kinematografih in spodbujati pogovor ter razpravo o pomembnih družbenih vprašanjih v vseh evropskih državah.
Evropski parlament s filmsko nagrado LUX dejavno spodbuja kulturno in jezikovno raznolikost, kar vključuje tudi Listina Evropske unije o temeljnih pravicah. Zaradi svojih zakonodajnih pristojnosti ima odločilno vlogo pri oblikovanju politik EU, ki vplivajo na vsakodnevno življenje 500 milijonov Evropejcev
Filmski dnevi LUX, v okviru katerih poteka predvajanje treh filmov, finalistov nagrade LUX, ki jih vsako leto julija izbere mednarodna žirija, potekajo po vsej Evropi. Vsi trije filmi so prevedeni v vseh 24 uradnih jezikov EU, s čimer dosežejo občinstvo v vseh državah Evropske unije. Prav v tem je edinstvenost te filmske pobude Evropskega parlamenta, saj zaradi jezikovne razdrobljenosti zelo malo evropskih filmov premaga jezikovne ovire in doseže tako širok krog gledalcev.

Filmi, finalisti za nagrado LUX za leto 2015 so:
SREDOZEMLJE, režija Jonas Carpignano – Italija, ZDA, Nemčija, Francija, Katar

Aktualna zgodba migrantov, prebežnikov na poti iz Burkine Faso v Italijo.

Nominacije in nagrade: Cannes Film Festiva: nominacija za nagrade Critics Week Grand Prize, Golden Camera; Munich Film Festival: nagrada One Future Prize – Honorable Mention
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=qaALVBbde_A

MUSTANG, režija Deniz Gamze Ergüven – Francija, Nemčija, Turčija, Katar
V majhni vasi na severu Turčije se Lale in njene 4 sestre na poti iz šole zapletejo v nedolžno igro z nekaj dečki. Iz tega nastane škandal nepričakovanih razsežnosti. Družinska hiša deklic se postopoma spreminja v zapor, šolske obveznosti zamenjajo gospodinjska opravila in začenjajo se dogovori o porokah. Pet sester najde pot iz omejujočega okolja.

Nominacije in nagrade : Film je že osvojil 7 nagrad in 4 nominacije na festivalih po svetu, med drugim v Cannesu, najboljši film na festivalu v Sarajevu. je tudi v tekmovalnem programu Liffa.
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=7QGaPlEVvN0

UČNA URA, režiserja Kristina Grozeva in Petar Valchanov – Bolgarija, Grčija.

V malem bolgarskem mestu mlada učiteljica Nadežda išče tatu v svojem razredu, da bi ga naučila kaj je narobe in kaj je prav. Zaradi dolga pa se sama ujame v mreže oderuhov. Bo znala najti pot ven?
Nominacije in nagrade : Film je že osvojil 12 nagrad in 7 nominacij na festivalih po svetu, med drugim v San Sebastianu, Solunu, Tokiu, Goteborgu, ipd.
Trailer: http://www.imdb.com/title/tt3958072/?ref_=nv_sr_2

Vsi trije filmi bodo prikazani v programu 26. ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala.

Evropski parlament sodeluje z evropsko filmsko industrijo
LUX FILM PRIZE je partner številnih filmskih festivalov v Evropi, med drugim festivala v Berlinu (Berlinale), „14 dni režiserjev“ v Cannesu, festivala v Karlovih Varih, Beneških dnevov, festivala v Sofiji, Stockholmu, Solunu, Dunaju (Viennale), Tallinn Black Nights (mednarodnega filmskega festivala v Talinu), festivala v Corku, Bratislavi in Sevilji. Od letos pa tudi tesneje sodeluje z ljubljanskim mednarodnim filmskim festivalom LIFFE.

VSE PREDSTAVE SO BREZPLAČNE!
Brezplačne vstopnice lahko rezervirate na info@odeon.si in prevzamete uro pred predstavo.