Art kino Odeon Art kino Odeon

Vas iz kartona- Kino Otok Isola Cinema

Il villaggio di cartone, 2011, Italija


Režija: Ermanno Olmi
Jezik: Italijanski

Igrajo: Michael Lonsdale, Rutger Hauer, Alessandro Haber, Massimo de Francovich

, 1h27min

07.06.2013 ob 9.00


Na grozo ostarelega duhovnika v majhno italijansko cerkev vkorakajo delavci s stroji, da bi iz nje odstranili klopi, slikarije in razpelo. Istega dne ponoči se sredi divje nevihte tja pred oblastmi zateče skupina nezakonitih priseljencev na poti iz Afrike v Francijo. Duhovnik, ki se odloči, da bo svoje goste pred represivnim zakonom branil v imenu krščanske dobrote, jim dovoli, da si v opustošeni cerkveni ladji postavijo improvizirana prebivališča.

format/format 35 mm dolžina/running time 87′

Ermanno Olmi velja za enega ključnih italijanskih avtorjev, slovenskemu občinstvu pa se je v popolni retrospektivi v organizaciji Slovenske kinoteke predstavil leta 2004. Na njegovem opusu je močan pečat pustila katoliška vera, vendar Olmi nikoli ni podlegel dogmi; ali, kot zapiše Tullia Kezicha v besedilu iz konca sedemdesetih: »zagotovo je krščanski poet, vendar poet z občutkom imanence, ki mu brani, da bi ubiral bližnjice samozadostne pobožnosti.« Po Stotih žebljih (2007) se je nameraval posvetiti ustvarjanju zgolj dokumentarnih filmov, a si je zaradi bolezni, ki mu preprečuje dolga potovanja, premislil in posnel Vas iz kartona. Zasnoval jo je kot novodobno svetopisemsko priliko, v kateri priseljence portretira kot sveto družino in cerkovnika kot judeža, v njeno središče pa postavil Michaela Lonsdala v vlogi duhovnika, ki se pred smrtjo spopada s krizo vere in svojega poslanstva. Tako kot njegova cerkev na začetku gre tudi duhovnik skozi nekakšno desakralizacijo, dokler se naposled ne utrdi v prepričanju, da je edino, kar šteje, dejanje (dobrote). Še toliko bolj, ko so ga potrebni sans-papier, v iskanju dostojnega življenja odrinjeni na svetovni politični in ekonomski rob.

Ermanno Olmi
Rodi se leta 1931 v Italiji. Velja za enega najpomembnejših avtorjev italijanskega filma. Svojo ustvarjalno pot začne kmalu po koncu vojne kot režiser dokumentarcev. Leta 1959 izide njegov prvenec Il tempo si e fermato. V naslednjih desetletjih posname več odmevnih filmov, med njimi Il posto (1961), L’albero degli zoccoli (1978) in La leggenda del santo bevitore (1988). Za svoje delo prejme številne nagrade na mednarodnih festivalih.