Art kino Odeon Art kino OdeonVeliki Gatsby

The Great Gatsby, 2013, Avstralija, ZDA


Režija: Baz Luhrmann
Jezik: angleški

Igrajo: Leonardo DiCaprio, Isla Fisher, Carey Mulligan, Joel Edgerton, Tobey Maguire, Jason Clarke, Adelaide Clemens, Callan McAuliffe, Gemma Ward

drama, 2h22min

24.12.2013 ob 18:30
25.12.2013 ob 20:30


Adaptacija slavnega romana F. Scotta Fitzgeralda pod taktirko režiserja spektaklov Moulin Rouge in Avstralija nas popelje v divja 20. leta prejšnjega stoletja, čas velikega gospodarskega razcveta ZDA. Nadobudni borzni posrednik Nick s pomočjo sestrične Daisy in njenega vplivnega moža Toma spozna mogočnega Gatsbyja, premožnega vojnega veterana, ki slovi po divjih in razkošnih zabavah, namenjenih bogati eliti. Nick se z Gatsbyjem spoprijatelji, toda njegovo občudovanje kmalu preraste v neprijetno spoznanje, da Gatsbyjevo življenje sestavljajo številne nepričakovane skrivnosti iz zasebnega in poslovnega življenja.

Scenarist, producent in režiser Baz Luhrmann je po slovitem romanu F. Scotta Fitzgeralda Veliki Gatsby poskrbel za novo interpretacijo klasične zgodbe o nadobudnem piscu Nicku Carrawayu (Tobey Maguire), ki se z osrednjega zahoda ZDA poleti 1922 – v obdobju razpuščenih moralnih načel, bleščavega jazza, kraljev prekupčevanja s prepovedanim alkoholom in ponorelih delnic – poda v New York in se, iščoč lastni ameriški sen, znajde na vratih skrivnostnega milijonarja Jaya Gatsbyja (Leonardo DiCaprio). Nicka potegne v očarljivi svet neznansko bogatih, njihovih iluzij, ljubezni in prevar. Pri tem kot del te družbe in hkrati zunanji opazovalec piše zgodbo o neuresničljivi ljubezni, nepokvarljivih sanjah in neizmerni tragediji ter tako nastavlja zrcalo naši sodobnosti in našim bitkam.

Igrajo za oskarja nominirana Leonardo DiCaprio in Carey Mulligan, Tobey Maguire, Joel Edgerton, Isla Fisher, Jason Clarke, Elizabeth Debicki in legenda indijskega filma Amitabh Bachchan.

Za oskarja nominirani Luhrmann je film v 3D režiral po scenariju, ki ga je po Fitzgeraldovem romanu spisal z rednim sodelavcem Craigom Pearceom, produciral pa je ob Catherine Martin (ki je poskrbela tudi za kostume in scenografijo), Douglasu Wicku, Lucy Fisher in Catherine Knapman. Izvršni producenti so Barrie M. Osborne, Shawn Jay Z Carter in Bruce Berman, sodelujejo pa še montažerji Matt Villa, Jason Ballantine in Jonathan Redmond ter direktor fotografije Simon Duggan. Glasbo je zložil Craig Armstrong.