Art kino Odeon Art kino OdeonVesoljski pirat kapitan Harlock

Space Pirate Captain Harlock, 2013, Japonska


Režija: Shinji Aramaki
Jezik: Japonski

Igrajo: Yu Aoi, Ayano Fukuda, Arata Furuta, Kiyoshi Kobayashi, Haruma Miura, Tomoyuki Morikawa, Shun Oguri, Chikao Ohtsuka, Maaya Sakamoto, Miyuki Sawashiro

znanstvenofantastični animirani film, 1h55min

1.1.2014 ob 20:30
2.1.2014 ob 20:30
3.1.2014 ob 20:30
4.1.2014 ob 20:30
5.1.2014 ob 20:30
6.1.2014 ob 18:30
7.1.2014 ob 18:30
8.1.2014 ob 18:30 

Osupljivi računalniško animirani anime nas popelje v temačno človeško prihodnost, ko so ljudje prisiljeni zapustiti Zemljo, oblast pa prevzame tiranka organizacija Gaia. Edino težavo jim predstavlja uporniški piratski kapitan Harlock, ki s svojo predano posadko in hitro vesoljsko ladjo uspešno izvaja napade na vladne konvoje. Da bi ga ujeli, v njegovo posadko vtihotapijo vohuna, toda ko jim načrt spodleti, se odločijo za vsesplošni napad na Harlocka. Premeteni gusar se kljub majhnim možnostim na uspeh odloči sprejeti izziv in s posadko se pripravi na zadnjo odločilno bitko.

Kapitan Harlock je edini, ki stoji med Gajsko skupnostjo in njenim končnim ciljem – popolno prevlado v galaksiji. Skrivnostni pirat v maščevanju proti tistim, ki so človeštvu in njemu samemu storili krivico, kot duh pluje po vesolju in napada sovražnikove ladje.

Poveljnik gajske legije Isora pošlje svojega mlajšega brata Yamo kot vohuna na Harlockovo ladjo Arkadijo, toda Yama kmalu ugotovi, da ni vse tako, kot se zdi na prvi pogled in kakor govori oblast.

Harlock hoče s svojo zvesto posadko razplesti vozle časa, da bi Zemljo vrnil v dobo, ko so na njej še vedno živeli ljudje. Piše se namreč leto 2977 in 500 milijard razseljenih ljudi se želi vrniti na planet, ki ga še vedno gledajo kot svoj dom.

O likih

Kapitan Harlock je med vojno za povratek kot vojak Gajske skupnosti branil zemljo. Kmalu po koncu vojne je skupaj z ladjo izginil in se nato spet pojavil kot največji sovražnik nove oblasti, pirat in upornik. Okoli njega se je spletla legenda, saj se je začelo govoriti, da je kapitan star več kot sto let, kar celo v tako daljni prihodnosti ni normalno. Toda le redki poznajo njegovo resnično zgodbo in njegov pravi namen.
Yama se pod pretvezo, da se hoče boriti za svobodo, vkrca na Arkadijo, čeprav ima v resnici drugačno nalogo. Tja ga je poslal njegov brat, da bi usmrtil kapitana Harlocka in preprečil njegove načrte. Yama se ves čas bivanja na Arkadiji spoprijema z lastnimi duhovi. Pesti ga krivda, ker je v trenutku besa bratu povzročil hude poškodbe, zaradi katerih ne more več hoditi, svojo veliko ljubezen pa za vedno priklenil v kapsulo, kjer živi samo s pomočjo aparatov. Zaradi slabe vesti je pripravljen narediti vse, kar brat zahteva od njega. Ko pa izve resnico o Zemlji, se mora odločiti, na čigavo stran se bo postavil.
Miime je zadnja predstavnica edine tuje rase, ki jo je v vesolju srečal človek, Niflungov. Življenje je posvetila Arkadiji in njenemu kapitanu. Njena rasa je razvila pogon na temno snov, ki poganja Arkadijo, in Miime je neločljivo povezana z njim.
Yattaran je prvi častnik na Arkadiji in član posadke, ki je najdlje na krovu. Je sicer muhast in zna biti neusmiljen, za prijatelje pa bi naredil vse. Je mojster za računalnike in potihoma zagledan v Kei.
Isora, prefekt gajske legije, je odličen strateg in taktik, ledeno hladen vojskovodja, ki se ne ozira na sredstva, da doseže zastavljeni cilj. Zaradi nesreče, ki jo je povzročil Yama, je priklenjen na invalidski voziček, in bratu seveda tega ne more odpustiti. Drugi kamen njunega spora pa je Nami, Yamova ljubezen, ki se je poročila z Isoro.
Nami je že od otroštva prijateljevala z bratoma Isoro in Yamo, toda okoliščine so hotele, da se je poročila s starejšim Isoro. Dneve preživlja v rastlinjaku, kjer skuša vzgojiti cvetje, kakršno raste na Zemlji.
Kei je poleg Miime edina ženska na Arkadiji. Je zvesta Harlockova privrženka in izvrstna bojevnica.

O avtorju mange

Leta 1938 rojeni stripovski virtuoz Leiji Matsumoto letos praznuje 60 let stripovskega ustvarjanja. Njegov oče je bil pilot lovca in po vojni je zelo trpel, ker ni mogel več sesti v letalsko kabino. Ker so ga odpustili iz vojske, je družina živela v precejšnji revščini. Matsumoto je očeta vedno gledal kot junaka in po njegovi podobi je oblikoval veliko svojih stripovskih likov, tudi Harlocka.

Mange je začel risati pri šestih letih, pri petnajstih so njegov strip prvič objavili. Postal je uspešen avtor in se nato prebil tudi v svet risanega filma.

O produkciji

Svetovno znani kapitan Harlock je v najnovejši različici po petih letih produkcije končno prišel na filmska platna. Film ni predelava že znanih zgodb iz stripov in serije, temveč povsem izvirna zgodba, ki se dotika problemov, ki jih današnji gledalec zlahka razume. Tudi kapitanov značaj so malce prilagodili današnjim okoliščinam. Prvotno je bil nezmotljivi vodja, skromen in vedno pripravljen priskočiti na pomoč. Taka idealizirana podoba današnjemu gledalcu ni več verjetna. Zato so ustvarjalci odprli vrata v svet njegovih notranjih muk in dvomov in ustvarili malce realnejši lik z bolj poudarjeno temno platjo značaja.

S tehnične plati je najzanimivejši podatek, da so za anime prvič uporabili zajem obraza. Tako so digitalno ujeli vse čustvene odtenke interpretacije in jo prenesli v animacijo.

Film je doslej najdražja animacija v japonski produkciji.