Art kino Odeon Art kino Odeon

Voda in njena moč

L'acqua e il suo potere, 2019, Slovenija


Režija: Aleksander Kušlan
Jezik: slovenskidokumentarno-igrani, hmin

15.01.2020 ob 20.30 Kino v živo


Vabljeni na prvi letošnji večer rubrike Kino v živo – z dokumentarno-igranim filmom Voda in njena moč. Po projekciji bo potekal pogovor z režiserjem Aleksandrom Kušlanom.

Vstop prost.
Z vodo je priteklo življenje

V studiu pivškega zavoda Vascom so dokončali igrani dokumentarni film o vodi na Bistriškem, Pivškem in Postojnskem. Režiser in vodilni partner projekta VIR IZVIR v okviru operacije “Ohranjanje
naravnih virov za lepši jutri” Aleksander Kušlan pravi, da bi s filmom radi znova osvestili ljudi, da je treba z vodo ravnati pazljivo in spoštljivo. Podlago za igrane prizore je vzel iz spominov Antonije Mikuletič Žnidaršič.

»Rdeča nit filma je seveda voda. Bistrica je nastala zaradi vode, železnica je šla skoznjo zaradi vode, mlini, žage, hoteli in gostilne so živeli in delali zaradi vode, vse se je dogajalo na in ob vodi. Povezat te stvari ni bilo težko, potrebovali smo samo ogromno časa, truda in veliko prevoženih kilometrov,« skoraj pet mesecev snemanj na terenu in priprav na film povzema vodja projekta in režiser Aleksander Kušlan iz pivškega zavoda Vascom.

Na podlagi spominov Antonije Mikuletič Žnidaršič, ki je opisala življenje v Bistrici in Trnovem med leti 1850 in 1925 je nato s partnerji v projektu in sodelavci uprizoril in posnel  šest igranih prizorov, med njimi tudi prizor o trenutku, ko je Miroslav Vilhar spesnil neuradno bistriško himno Tječe, tječe bistra uoda in jo je točajka Antonija v gostilni  prvič zapela zbranim mlinarjem in pilarjem. Bal se je, kako bodo reagirali na kitico »vse kar zaslužmo, vse zaružmo, vse za vince dajemo«, pa se je uštel. Bili so navdušeni.

»Po njenih zapiskih smo si Bistrico lahko živo predstavljali v njenih najboljših časih, ko je bilo pilarstvo in mlinarstvo na višku. Antonija je vse to čudovito opisala, zato ni bilo
težko izbrati posamezne teme. Mlinarji so delali trdo, pilarstvo pa je prinašalo denarce. In to se v bistriškem Guranjem kraju še danes pozna po lepih mestnih hišah,« je povedala Milojka Primc, urednica knjige o spominih Antonije Mikuletič Žnidaršič.

V filmu je Kušlan s partnerji in sodelavci po dolgem in počez obdelal oba bistriška potoka (Bistrico in Sušec), pa Vjelko vodo, načine zbiranja vode pred prihodom vodovoda, bistriške pilarje in mlinarje, nato pa prikazal današnjo skrb za vodo na bistriškem, pivškem in postojnskem . Zbral je veliko dragocenih pričevanj domačinov, ki se še spomnijo kopališč ob Vjelki vodi, bistriških mlinov in žag ter vrveža, ki je zaradi njih do 60. let minulega stoletja vladal v starem delu mesta.

Film prikazuje tudi izredno skrb za kakovost vodnih virov danes in razvejanost obeh virov (Malni ter Bistrica) na ogromnem območju bistriške, pivške in postojnske občine. Film z naslovom Voda in njena moč naj bi dokončali do konca meseca in ga predstavili 8. novembra v Postojni, 9. novembra v Ilirski Bistrici in 10. novembra v Pivki ob 18. uri. Film je v okviru operacije ohranjanja naravnih virov za lepši jutri oziroma projekta Vir-izvir sofinanciran iz evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja iz raspisa LAS Lokalne akcijske skupine med Snežnikom in Nanosom.