Art kino Odeon Art kino OdeonVolk z Wall Streeta

The Wolf of Wall Street, 2013, ZDA


Režija: Martin Scorsese
Jezik: angleški

Igrajo: Leonardo DiCaprio, Jonah Hill, Margot Robbie, Matthew McConaughey, Kyle Chandler, Rob Reiner, Jon Favreau, Jean Dujardin, Katarina Čas

črna komedija, 2h59min

29.1.2014 ob 20:30
30.1.2014 ob 20:30
31.1.2014 ob 20:30
1.2.2014 ob 20:30
2.2.2014 ob 20:30
3.2.2014 ob 17:30
4.2.2014 ob 17:30
5.2.2014 ob 17:30
14.7.2014 ob 21.00 PONEDELJKI ZA ZAMUDNIKE
21.7.2014 ob 18.00 PONEDELJKI ZA ZAMUDNIKE


Nagrada za najboljši prirejeni scenarij in enega desetih najboljših filmov leta 2013 po izboru National Board of Review. Eden desetih najboljših filmov leta 2013 po izboru Ameriškega filmskega inštituta. Nominacija za zlati globus 2014 za najboljši film in najboljšega igralca.

zgodba
Najnovejši filmski podvig Martina Scorseseja in Leonarda DiCapria pripoveduje resnično zgodbo o vzponu in padcu Jordana Belforta, newyorškega borznega prevaranta, ki si je v devetdesetih letih ustvaril velikanski finančni imperij ter si z nenasitnim apetitom po denarju, moči, seksu in drogah prislužil ime Volk z Wall Streeta. V stranski vlogi te črno-komične gangsteriade iz sveta visokih financ se pojavi tudi Katarina Čas.

Denar. Vpliv. Ženske. Mamila. Skušnjave so bile nekaj, kar si si lahko mirno privoščil – in grožnja oblasti je bila povsem nepomembna. Za Jordana in njegovo klapo je skromnost hitro postala precenjena čednost, in več ni bilo več dovolj…

»Ime mi je Jordan Belfort. Tisto leto, ko sem jih napolnil 26, sem zaslužil 49 milijonov dolarjev – kar me je razkurilo, saj je to tri milijone manj od milijona na teden.«

Režiser Martin Scorsese je teren ameriške kriminalne drame raziskal že z več zornih kotov – z Volkom z Wall Streeta pa se podaja naravnost na rob nezaslišanega in s črnim humorjem prežetega področja najbolj sodobne oblike zločinskega izsiljevanja: v svet visokih financ. Rezultat je potovanje epskih razsežnosti v odvisnost – od pohlepa, adrenalina, seksa in mamil do nenehnega obračanja zlahka zasluženega denarja.

Film po resnični zgodbi sledi neverjetnemu vzponu – in nenehnemu iskanju užitkov – Jordana Belforta (trikratni oskarjevi nominiranec Leonardo DiCaprio), newyorškega borznega mešetarja, ki s svojo veselo družbo mešetarjev opehari investitorje in zasluži bajno bogastvo. Belfort se iz mladega in krepostnega novinca na Wall Streetu prelevi v docela pokvarjenega mojstra napihovanja delnic in kavboja z delnicami za drobiž. Absurdno zajetno bogastvo, ki si ga je bil bliskovito nagrabil, zapravlja za neskončno parado afrodiziakov: ženske, metakalon, kokain, avtomobili, njegova žena manekenka in legendarno življenje hlepenja in brezmejnega nakupovanja. A že ko se njegovo podjetje Stratton Oakmont kot raketa vzpenja med skrajnosti hedonističnih potešitev, okoli njegovega imperija uspeha zanko zategujeta ameriška agencija za nadzor vrednostnih papirjev in FBI.

Martin Scorsese je film režiral po scenariju Terencea Winterja, ki ga je spisal na podlagi knjige Jordana Belforta. Igrajo Leonardo DiCaprio, Jonah Hill, Margot Robbie, Matthew McConaughey, Kyle Chandler, Rob Reiner, Jon Favreau in Jean Dujardin. Producentje so Scorsese, DiCaprio, Riza Aziz, Joey McFarland in Emma Koskoff.

O igralcih

Leonardo DiCaprio (Jordan Belfort; producent) je nazadnje igral v Luhrmannovem The Great Gatsby, Tarantinovem Django Unchained in Eastwoodovem J. Edgar, z vlogo v katerem si je prislužil nominacije za več pomembnih nagrad. Za oskarja se je nazadnje potegoval v Blood Diamond , pred tem kot Howard Hughes v Scorsesejevem The Aviator, ki mu je prinesla zlati globus in nominacije za bafto, nagrado kritikov in Ceha filmskih igralcev. Začel je pri 14-ih in se prebil v drami This Boy’s Life ter si takoj zatem v Hallströmovem What’s Eating Gilbert Grape prislužil prvi nominaciji za oskarja in zlati globus. Zatem je igral v The Basketball Diaries, Total Eclipse, William Shakespeare’s Romeo + Juliet, Marvin’s Room, Titanic, The Man in the Iron Mask, Catch Me If You Can, Gangs of New York, Revolutionary Road, Inception in Shutter Island… Ima lastno produkcijsko podjetje Appian Way, za katerega je spisal, produciral in posodil glas okoljevarstvenemu dokumentarcu The 11th Hour, in prek katerega producira filme.

Jonah Hill (Donnie Azoff) se je iz gromkih komedij prebil do nominacije za oskarja, zlati globus in nagrado Ceha filmskih igralcev z vlogo v drami Moneyball. Nazadnje smo ga videli v Django Unchained, This Is the End in The Watch, trenutno pa snema 22 Jump Street, nadaljevanje uspešnice 21 Jump Street, za katerega je pomagal spisati scenarij in ga, kot že prvega, tudi producira; ravnokar je zaključil snemanje drame True Story. Debitiral je na odrskih deskah in tako začel sodelovati s »čudežnim dečkom« industrije Juddom Apatowom: slednji mu je naprej dodelil manjšo vlogo v The 40-Year-Old Virgin in nato v Knocked Up, Superbad, Walk Hard: The Dewey Cox Story, Forgetting Sarah Marshall, Funny People in Get Him to the Greek. V dramskih vodah je presenetil z glavno vlogo v neodvisnem Cyrus in glas posodil likom v risankah Dr. Seuss’ Horton Hears A Who! , How to Train Your Dragon, Megamind in How to Train Your Dragon 2, ki na velika platna prihaja kmalu. Soustvaril je risano serijo Allen Gregory, v kateri je posojal glas, in med drugim gostoval v serijah NYPD Blue, Reno: 911! in The Simpsons. Kot scenarist že pripravlja The Adventurer’s Handbook, v katerem bo tudi igral, in komedijo Pure Imagination, ki jo bo produciral Apatow.

Katarina Čas (Chantalle) je dobila svojo prvo vlogo pri rosnih trinajstih v filmu Peklenski načrt za TVSLO. Z igro se je ukvarjala od malega, ampak bolj kot s hobijem. Sicer je bila plesalka je v skupini Mojce Horvat več kot 10 let, obiskovala SGBŠ-izrazni ples, končala Bežigrajsko gimnazijo in se odločila, da gre študirat ekonomijo na Ekonomsko fakulteto, kjer je tudi diplomirala z diplomsko nalogoTrženje Slovenskega filma. Pri dvajsetih je začela delati kot voditeljica številnih oddaj in prireditev in vzporedno začela tudi igrati. Posnela je kar nekaj slovenskih nadaljevank, nastopala v oglasih potem pa je odpotovala na avdicijo v tujino, kjer je dobila vidno vlogo v irski črni komediji The Guard (ki je prejel številne mednarodne nagrade). Po tem filmu je dobila zastopstvo v tujini, tujega agenta, s katerim uspešno sodeluje, saj je dobila vlogo v Scorsesejevem filmu The Wolf of Wall Street, glavno vlogo v kratkem škotskem filmu Liam in Lenka, vlogo v angleški komediji-tv seriji – A Touch Of Cloth, vlogo v priljubljeni BBC-jevi nadaljevanki New Tricks ter vidno vlogo v filmuImagine z Alom Pacinom.

Matthew McConaughey (Mark Hanna) je priložnost dobil v Linklaterjevem Dazed and Confused in odtlej igral v prek štiridesetih filmih, ki so navrgli prek milijardo dolarjev; postal je producent, režiser in človekoljub, a pri tem še vedno ostaja zvest svojim teksaškim koreninam in prisega na filozofijo »j.k. livin« (živi naprej). Pravkar je za HBO posnel serijo True Detective in snema Nolanov celovečerec Interstellar, nazadnje pa smo ga videli v filmih Mud, Dallas Buyers Club, Magic Mike, Bernie in The Paperboy; pred tem v The Lincoln Lawyer, Tropic Thunder, We Are Marshall, Amistad, Contact, Lone Star…

Jon Favreau (Manny Riskin) na velika platna prihaja v drami Chef, ki jo je po lastnem izvirnem scenariju tudi režiral, za TV pa je režiral pilotsko epizodo nove serije About A Boy. Pred tem je režiral in izvršno produciral pilotsko epizodo serije Revolution, izvršno produciral Avengers in prihajajočega Iron Man 3 (v obeh tudi igra) ter režiral Cowboys & Aliens, Iron Man, Iron Man 2, Elf, Zathura in Made, ki ga je tudi spisal in produciral. Kot scenarist se je sicer uveljavil s komedijo Swingers.

Jean Dujardin (Jean-Jacques Saurel) je mednarodno javnost nase opozoril v s petimi oskarji nagrajenem poklonu Hollywoodu neme dobe The Artist; kipec je za glavno vlogo – poleg zlatega globusa, bafte, nagrade Ceha filmskih igralcev in drugih priznanj – prejel tudi sam. Kariero je začel v skupini komikov Nous C Nous in uspel na TV s humoristično nanizanko Un gars, une fille. Po vlogi v kratkometražni komediji À l’abri des regards indiscrets je debitiral v celovečerni komediji Ah! Si j’étais riche in po nekaj stranskih vlogah dobil glavno vlogo v Brice de Nice; sledili so OSS 117: Le Caire, nid d’espions (za vlogo, ki jo je ponovil v nadaljevanju OSS 117: Rio ne répond plus, je bil v igri za cesarja), 99 francs, Un homme et son chien, Lucky Luke, Les petits mouchoirs…Videli ga bomo še v Clooneyevem The Monuments Men in v francoskem trilerju La French.

O ustvarjalcih

Martin Scorsese (režiser, producent) je med ostalimi režiral Mean Streets, Taxi Driver, Raging Bull, The Last Temptation of Christ, Goodfellas, Gangs of New York, The Aviator, The Departed in Shutter Island, pa vrsto dokumentarcev, kot so No Direction Home: Bob Dylan, Elia Kazan: A Letter to Elia (oba sta prejela Peabodyjevo nagrado), A Personal Journey with Martin Scorsese through American Movies, George Harrison: Living in the Material World… Nazadnje se je za oskarje in zlate globuse potegoval njegov Hugo (Scorsese je prejel zlati globus za režijo) in trenutno izvršno producira serijo Boardwalk Empire.

Terence Winter (scenarij) je avtor, glavni scenarist in izvršni producent serije Boardwalk Empire, pred tem pa je pisal za in izvršno produciral serijo The Sopranos, ki mu je prinesla štiri emmyje in tri nagrade Ceha scenaristov. Pred tem je sodeloval pri raznolikih serijah – The Great Defender, The Cosby Mysteries, Xena: Warrior Princess, Eddie Murphy’s The PJs…, pri celovečercih pa je začel z Get Rich or Die Tryin in Brooklyn Rules. S Scorsesejem trenutno pripravlja novo serijo o svetu rock glasbe v sedemdesetih, pri kateri sodeluje Mick Jagger.