Art kino Odeon Art kino OdeonZaprisežena devica

Vergine giurata / Sworn Virgin, 2015, Albanija, Italija


Režija: Laura Bispuri
Jezik: italijanski, albanski

Igrajo: Alba Rohrwacher, Flonja Kodheli, Lars Eidinger, Luan Jaha, Bruno Shllaku, Ilire Celaj Drenica, Dajana Selimaj, Emily Ferratello

drama, 1h24min

23.4.2016 ob 20.30
24.4.2016 ob 20.30
26.4.2016 ob 18.30
30.4.2016 ob 18.30
1.5.2016 ob 21.00
3.5.2016 ob 21.00
4.5.2016 ob 19.00


Mlada Hana odrašča v odročnih albanskih gorah, kjer se lahko tradicionalni ženski vlogi žene in moževe služkinje izogne zgolj z zaprisego po starem zakonu Kanun, da bo za večno ostala devica. Prikrajšana za ljubezen se odmakne v osamo in z novo identiteto lovca Marka poskuša preživeti v neizprosni divjini. Po desetletju odrekanj nepričakovano srečanje v njej prebudi željo, da bi svoje okorelo srce odprla čustvom, zato odide na pot v Italijo. V Milanu poišče svojo odtujeno polsestro, toda iskanje lastne izgubljene identitete se izkaže za zelo težavno in nepredvidljivo.
Hana odrašča v albanski gorski pokrajini, kjer veljajo stari zakoni in ljudje ohranjajo tradicionalno vlogo spolov. Nekega dne se izogne usodi žene in gospodinje, ko skladno s tradicionalnim albanskim zakonom Kanun zapriseže, da bo večna devica in tako za svobodo žrtvuje svojo ženstvenost. Dobi tudi bodalo in novo ime Mark. Od takrat naprej jo vsi obravnavajo kot moškega. Po desetih letih v osami se odloči, da bo spremenila svoje življenje in z vlakom odpotuje v Italijo, kjer živi njena polsestra z družino, ki pa Hane ne pričakuje.

Režiserka Laura Bispuri v svojem celovečernem prvencu predstavi mlado žensko, ki se odpravi na težko in bolečo pot v sodobno mestno življenje, daleč od goratega sveta s starodavnimi običaji. Film govori o ženski, ki ponovno odkrije svojo seksualnost, in o njenih nasprotujočih si čustvih. Ta niso prikazana s kopico dialogov, ampak predvsem s pogledi, kretnjami in protagonistko, ki se sooča s svojo negotovostjo.

Hana kot mlada ženska, ki živi izolirano življenje v vasi na severu Albanije, hrepeni po rešitvi iz okovov ženskosti, da bi lahko živela kot moški. Da bi ji to uspelo, mora obuditi stari zakon Kanun in se zapriseči, da bo večna devica. Nekaj let pozneje kot Mark prvič zapusti dom in odpotuje v Italijo, kjer živi njena polsestra. Tako se znajde v svetu, ki ga ni še nikoli izkusila. Tam znova odkrije samo sebe in začne premišljevati o možnosti, da bi preklicala zaprisego, ki jo je opravila pred nekaj leti.

Prvenec režiserke Laure Bispuri je evokativen in introspektiven film, ki govori o več stoletij dolgi albanski tradiciji zaprisežene device ali »burneše«. Ta običaj je ženskam dovolil, da so si v tem delu sveta, kjer ohranjajo tradicionalno vlogo spolov, izbrale drugo pot, zavrnile svojo predpisano vlogo in se izognile opravljanju domačih opravil. Laura Bispuri se osredotoči na Hanine občutke in tako prefinjeno predstavi njeno zgodbo. Glavna igralka Alba Rohrwacher postreže z večplastno in energično igro v vlogi ženske, ki svojega spola ne more definirati tako lahko, kot to pričakuje svet.

NAGRADE/FESTIVALI: Film Sworn Virgin je na filmskem festivalu Tribeca prejel nagrado Nore Ephron, ki jo podeljujejo izrednim filmskim ustvarjalkam.

KRITIKE:

»Celovečerni prvenec Laure Bispuri, v katerem igra energična Alba Rohrwacher, je spoštovanja vredno in čustveno preučevanje spremembe spola.« – Guy Lodge, Variety

»Srce parajoča zgodba ženske, ki se loteva reševanja notranjih konfliktov in čustvenih vzgibov.« – Deborah Young, The Hollywood Reporter