Art kino Odeon Art kino OdeonZdružene države ljubezni

Zjednoczone stany miłości / United States of Love, 2016, Poljska, Švedska


Režija: Tomasz Wasilewski
Jezik: poljski

Igrajo: Julia Kijowska, Magdalena Cielecka, Dorota Kolak

drama, 1h46min

20.10.2016 ob 18.00
21.10.2016 ob 20.30
22.10.2016 ob 20.30
23.10.2016 ob 20.30


V začetku 90. let prejšnjega stoletja se skuša Poljska po letih stagnacije na novo opredeliti. Šole se poimenujejo Solidarność, prvi obiskovalci toplic iz Vzhodne Nemčije prinašajo v državo denar, na pohodu so pornografski filmi in televizija neprestano ponavlja posnetke s sojenja romunskemu diktatorju Ceaușescuju. A te zunanje spremembe ne vplivajo na osebna čustva, na vse upe in hrepenenja, ujete med delom, družino in vero, poželenjem in vzdržnostjo. Tomasz Wasilewski prikazuje štiri ženske v majhnem podeželskem mestecu. Agato privlači duhovnik, zato ga na skrivaj opazuje. Iza je ravnateljica, ki ima dolgoletno razmerje s poročenim zdravnikom. Ruska učiteljica Renata se želi zbližati z mlado sosedo Marzeno, ki poučuje šport in ples, medtem ko Marzena sanja o mednarodnem uspehu kot manekenka.
Drama prikazuje poskuse bega iz telesu in užitku sovražnega okolja. Wasilewski prikaže smrtne muke družbe in čustveno obubožanost posameznika.

NAGRADE/FESTIVALI
Berlin 2016 – nagrada za najboljši scenarij, nominacija za Zlatega medveda
Carigrad 2016 – nominacija v glavnem tekmovalnem programu

KRITIKE
“Bilo je nekoč na Vzhodu! Na Berlinalu nagrajeni film Tomasza Wasilewskega prikazuje štiri ženske, ki se soočajo z ljubeznijo in osamljenostjo v postkomunistični Poljski.”
- Stephen Dalton, The Hollywood Reporter

“Ocena Združenih držav ljubezni: film Tomasza Wasilewskega je odkrita, intimna in prepričljiva študija štirih žensk, ki se spopadajo z življenjem.”
- Paul Heath, The Hollywood News