Art kino Odeon Art kino OdeonZulu

Zulu, 2013, Francija, Južnoafriška republika


Režija: Jérôme Salle
Jezik: angleški

Igrajo: Orlando Bloom, Forest Whitaker, Tanya van Graan, Natasha loring, Roxanne Prentice, Sven Ruygrok, Patrick Lyster

kriminalna drama, 1h50min

26.9.2014 ob 18.30
27.9.2014 ob 18.30
28.9.2014 ob 18.30
30.9.2014 ob 20.30
1.10.2014 ob 18.30


Režiser napetega trilerja Anthony Zimmer predstavlja razburljivo zgodbo o južnoafriških detektivih Aliju in Brianu, ki raziskujeta skrivnostno smrt belopolte mladenke iz ugledne družine. Na njuno presenečenje naletita na srhljivo skrivnost, ki dregne v osrčje okrutnega apartheida, ko je belska manjšina skušala s poskusi na ljudeh ustvariti mamilo za nadzorovanje temnopoltih državljanov. V boju z okrutnimi kriminalnimi združbami, podkupljenimi politiki in brezosebnimi korporacijami se skuša detektivski par dokopati do resnice in kaznovati zločince.

Ekipa

Forest Whitaker (Ali Sokhela) je umetnik in človekoljub ter nadarjen in vsestransko dovršen igralec. Za svoje delo je dobil že oskarja, bafto in zlati globus za vlogo diktatorja v Zadnjem škotskem kralju in nagrado za najboljšega igralca v Cannesu za vlogo v drami Ptica. Med drugim je igral v Telefonski govorilnici, Sobi za paniko, Kraljih ulice, Dimu, Točki prednosti, Zadnji bitki in mnogih drugih. Nazadnje smo ga videli v Batlerju, posnetem po resničnem življenju strežnika v ameriški predsedniški palači. V sklopu svojega človekoljubnega udejstvovanja je produciral dokumentarce Kassim the Dream, Rising From Ashes, Serving Life in Brick City ter pomagal v več dobrodelnih skladih.

Orlando Bloom (Brian Epkeen) je filmski krst doživel že med študijem igre v Londonu ob Stephenu Fryju in Judu Lawu v biografiji Wilde, takoj po diplomi pa je igral v filmih, ki so ga izstrelili med največje svetovne zvezde: v trilogiji Gospodar prstanov in Pirati s Karibov: Prekletstvo črnega bisera. Igral je še v Sestreljenem črnem jastrebu, Nebeškem kraljestvu, Elizabethtownu, Piratih s Karibov: Mrtvečeva skrinja, Piratih s Karibov: Na robu sveta, Nedu Kellyju, Troji, Treh mušketirjih, New York, ljubim te, v režijskem prvencu Marka Ruffala Sympathy for Delicious, ob Colinu Firthu v Glavni ulici in v črni komediji Dobri doktor. Nazadnje smo ga videli v Hobitu: Smaugova pušča, nadaljevanju franšize Gospodar prstanov.

Jérôme Salle (režiser) je slovenskim ljubiteljem filma morda še najbolj znan po svojem režijskem prvencu Anthony Zimmer, za katerega je napisal tudi scenarij. Pred tem je bil fotograf in scenograf, kar mu je dalo dragocene izkušnje in izostrilo njegov vizualni čut. Pisal je tudi scenarije, za katere skromno pravi, da niso bili ravno najboljši na svetu. Ko je leta 2000 posnel kratkometražni film Le Jour de grâce, je vedel, kaj želi biti – režiser. Njegov Anthony Zimmer je bil tudi osnova za Turista. Pozneje je posnel še Largo Winch in Largo Winch 2. Na njegovo delo so najbolj vplivali veliki mojstri režije: François Truffaut, Alfred Hitchcock, Jean-Pierre Melville in Steven Soderbergh.