Art kino Odeon Art kino Odeon

ZVONI

Zvoni, 2015, SlovenijaJezik: Slovenski, h20min

19.12.2015 ob 15.30


O PROJEKTU

Začelo se je, ko je deček v vrtec prinesel 3D očala in začel pripovedovati o filmu, ki ga je gledal. Nato je vprašal: ”Kaj lahko posnamemo film?” ”Seveda!” se je glasil odgovor. Z otroki so izbrali rdečo nit: simbol zvona in zgodovinske znamenitosti Izole. Nastal je nemi film, sestavljen iz sedmih kadrov, v katerih je izpostavljen značaj otroka, v ozadju pa so zajete kulturno-zgodovinske znamenitosti Izole.

Tudi starši so bili navdušeni nad projektom in željni sodelovanja. Otroci so v vrtec pričeli prinašati neme risanke, filme, ki so si jih skupaj v tišini ogledali, na koncu pa se o vsebini filma tudi pogovarjali. Od doma so prinesli različne obleke in pripomočke, da so lahko oblikovali gledališki kotiček, v katerem so otroci igrali različne vloge.

Obiskali so kino, gledališče in kulturno zgodovinske znamenitosti. V sodelovanju z igralcem, scenaristom in režiserjem so otroci spoznavali njihove poklice.

Izvedba takšnega filmskega projekta je odličen primer vpeljave filma v pedagoški proces, hkrati pa spodbuja tudi medpredmetno povezovanje in timsko poučevanje vzgojiteljev, kot tudi aktivno delo z visoko stopnjo izbirnosti in samoiniciativnosti otrok. Projekt je otrokom in vzgojiteljem v najboljši možni meri predstavil širino filmske umetnosti, njeno vrednost z vidika umetnosti in pedagoškega procesa ter spodbudil nov, kritičen pogled na film.

Org.: Vrtec Izola, OI JSKD Izola, CKŠP Izola, Občina Izola

Vstopnine ni!