Art kino Odeon Art kino Odeon

Potopisno predavanje: Zoran Furman – Južna Koreja in Tajvan

Diario di viaggio: Corea del Sud e Taiwan, 2021, Slovenija


Režija: Erik Toth
Jezik: slovenski

Igrajo: Zoran Furman, Erik Toth

Pogovor, 01h00min

28.01.2021 ob 20.00 Potopisna oddaja


Zadnji januarski četrtek prinaša prvo letošnjo potopisno oddajo – odpravili se bomo na daljni vzhod, natančneje v Južno Korejo in Tajvan. Gost bo Zoran Furman.

Potovanje sem pričel v Korejski prestolnici Seoul. Bogata kultura in zahodnjaški vpliv, ki ga občutiš na vsakem koraku. Pot me popelje na vzhodno obalo, do mesta Sokcho, kjer je samo streljaj iz mesta zelo lep  Nacionalni park Seoraksan. Dan, ki sem ga preživel med dolinami, potoki in zanimivimi skalnimi formacijami, mi bo za vedno ostal v spominu. Iz Sokchoja sem se na »štop« odpravil na sever do DMZ-ja, kjer od daleč s strahom pogledujem na sever proti Severni Koreje. Kot navdušenec nad olimpijskimi igrami, sem obiskal Pyeongchang točneje mesto Hoenggye, kjer so potekale zimske olimpijske igre 2018.

Bogato kulturo in zgodovino Južne Koreje spoznam v tradicionalni vasici Hahoe. Sledil je Gyeongju, kjer sem se sprehodil med grobnicami, ki so jih za sabo pustile pretekle dinastije. Busan, drugo največje mesto v Koreji, je znano po številnih ribjih tržnica.

Sledil je povratek v Seoul, kjer sem se sprehodil po olimpijskemu parku, ki je posvečen poletnim olimpijskim igram, ki jih je gostil Seoul leta 1988.

Taipe, prestolnica Tajvana me je presenetila s povsem drugačno kulturo in energijo, kot sem jo čutil v Južni Koreji. Bogata kultura, neke vrsti zmesi med Kitajsko in Japonsko. To sta državi, ki sta zelo vplivali oz. še vplivata, predvsem Kitajska, na zgodovino te otoške dežele. Sprehodim se po mestu, kjer začutim tisto tapravo Azijo. Tako v načinu življenja, kakor tudi po uličnem utripu. Sloviti Taipe 101, je zagotovo nebotičnik, ki si ga je vredno ogledat, če si v mestu. Na severu so še zanimivi slapovi, ki sem jih obiskal na deževen dan. Na vzhodu otoka se podam v slovito sotesko Gorge, ki ponuja številne ozke doline in skalne formacije, ki so del zanimive igre narave.

Na zahodnem delu Tajvana, je bilo lepo obiskati jezera Sun Moon, preden se odpravim do najlepšega parka na Tajvanu  Alishan. Slovi po svojih starodavnih drevesih, ki so stara po tisoč in več let. Potovanje po Tajvanu sem zaključil v mestu Kaohsiung na jugu, od koder poletim nazaj v Seoul. Tu se moje potovanje konča.

Pomagate si lahko s tem linkom
https://www.facebook.com/kulturnicenter.izola

Predvajamo tudi preko FB strani: Občina Izola, Art kino Odeon Izola, Kulturni dom Izola, Studio Parametrik