Art kino Odeon Art kino Odeon

Aquarius

Aquarius, 2016, Brazilija, Francija


Režija: Kleber Mendonça Filho
Jezik: Portugaski

Igrajo: Sonia Braga, Maeve Jinkings, Irandhir Santos, Humberto Carrão (Diego), Zoraide Coleto, Fernando Teixeira, Buda Lira, Paula De Renor, Bárbara Colen, Daniel Porpino, Pedro Queiroz, Carla Ribas, Germano Melo

Drama, 2h22min

20.10.2017 ob 18.00
21.10.2017 ob 20.30
22.10.2017 ob 20.30


65-letna vdova Clara, upokojena glasbena kritičarka, je vedno živela lagodno. Zdaj je zadnja stanovalka Aquariusa, dvonadstropne stavbe v prestižni obmorski soseski v Recifeju, zgrajeni v štiridesetih letih. Vsa sosednja stanovanja je že pokupilo podjetje, ki ima z ozemljem, na katerem stojijo, druge načrte. Clara ne namerava zapustiti stanovanja – zanj se je pripravljena boriti do konca. Pogajanja s podjetjem Claro spravljajo ob živce, a v njeno dnevno rutino vnašajo tudi nekaj malega vznemirljive napetosti. Obenem jo dogajanje prisili k razmišljanju o njenih bližnjih ter o preteklosti in prihodnosti.
Psihološka vojna za stanovanje med nepremičninskim podjetjem in osamelo vdovo v izvrstni upodobitvi brazilske filmske dive Sonie Braga.

»Spominjam se, kako sem spremljal usodo hiše in njenih lastnikov. Ko so se prebivalci izselili, se je nekega dne pojavila tabla, ki je oznanjala gradnjo nove stavbe. Nekaj mesecev pozneje sem ob prihodu domov zagledal buldožer, kako naklada ostanke hiše, ki je tam stala več desetletij. Rušenje je trajalo samo nekaj ur. Ta proces rad uporabim pri svojih filmih, pričanje o spremembi skozi stališče posameznika. V filmu Aquarius Clara postopoma ugotovi, kaj se dogaja z njenim prostorom in osebnim okoljem.« (Kleber Mendonça Filho)

Kleber Mendonça Filho
Rojen leta 1968 v Recifeju, Brazilija, kjer živi še danes. Po diplomi je delal kot novinar različnih brazilskih časopisov. V devetdesetih letih je posnel več dokumentarcev in kratkih eksperimentalnih filmov, 2012 pa še igrani celovčerec Šumi soseske. Z naslednjim filmom Aquarius se je leta 2016 uvrstil v tekmovalni program canskega festivala.