Art kino Odeon Art kino OdeonČarovnija v mesečini

Magic in the Moonlight, 2014, ZDA


Režija: Woody Allen
Jezik: angleški

Igrajo: Emma Stone, Colin Firth, Marcia Gay Harden, Hamish Linklater, Simon McBurney, Jacki Weaver, Eileen Atkins, Erica Leerhsen, Jeremy Shamos

romantična komedija, 1hh37minmin

24.10.2014 ob 20.30
26.10.2014 ob 20.30
28.10.2014 ob 20.30
29.10.2014 ob 18.30
30.10.2014 ob 18.30
1.12.2014 ob 20.30 PONEDELJKI ZA ZAMUDNIKE
22.12.2014 ob 18.30 PONEDELJKI ZA ZAMUDNIKE


Režiser nepozabnih življenjskih dram Otožna Jasmine, Polnoč v Parizu in Ljubezen v Barceloni predstavlja zgodbo o premetenem iluzionistu Stanleyju, ki ga bogata britanska družina povabi v svojo vilo na jugu Francije. Tam mora razkriti resnico o zapeljivi jasnovidki Sophie, ki je nekatere družinske člane povsem omrežila s svojimi videnji. Skeptični Stanley je prepričan, da s spretno prevarantko ne bo imel veliko dela, toda ob tem ne računa na čustvene vezi, ki se počasi spletejo med njima.

Romantična komedija Čarovnija v mesečini je zgodba o slovitem čarodeju (Colin Firth), ki skuša na Azurni obali v 20-ih letih prejšnjega stoletja razkrinkati spiritualistko (Emma Stone).

Kitajec Wei Ling Soo je najbolj priljubljen čarodej svojega časa, toda le redki vedo, da se za njegovo odrsko podobo pravzaprav skriva Stanley Crawford, nadležen in prevzeten Anglež, samovšečnež, ki čuti odpor do sleparskih spiritualistov in njihovih lažnih čarovnij. Na pobudo dolgoletnega prijatelja Howarda Burkana (Simon McBurney) se odpravi na Azurno obalo na graščino družine Catledge, ki jo sestavljajo mati Grace (Jacki Weaver), sin Brice (Hamish Linklater) in hči Caroline (Erica Leerhsen). Predstavlja se za poslovneža Stanleyja Taplingerja, v resnici pa skuša razkrinkati privlačno mlado jasnovidko Sophie Baker, ki pri družini biva skupaj s svojo materjo (Marcia Gay Harden). Povabila ju je lastnica Grace, ki je prepričana, da ji Sophie lahko pomaga vzpostaviti stik s pokojnim možem. V času do Stanleyevega prihoda je Sophie že povsem omrežila Graceinega sina Bricea.

Od samega začetka Stanley v Sophie vidi krhko nepomembnico, ki se posmehuje družinski naivnosti. Prepričan je, da je ne bo težko razkrinkati, vendar pa ga močno presenetijo njeni številni dosežki v branju misli in druge nepojasnljive nadnaravne sposobnosti. Kmalu Stanley prizna svoji ljubljeni teti Vanessi (Eileen Atkins), da pričenja verjeti v Sophiejine sposobnosti. Če so resnične, je mogoče vse. Njegovo prepričanje je nenadoma pod velikim vprašajem.

Sledijo dogodki, ki so čarobni v vsakem pomenu besede. Na koncu je največji trik Čarovnije v mesečini tisti, ki bo preslepil vsakogar.

Produkcija

Woodyja Allena čarodejstvo navdušuje že od najstniških let, ko je pričel izvajati trike. Čarodejstvo in čarodeje je tako pogosto vključeval v svoja dela, med drugim v komično oddajo The Great Renaldo, kratko zgodbo The Kugelmass Episode, igro The Floating Lightbulb, segment Oedipus Wrecks celovečerca New York Stories ter film Scoop, v katerem je sam odigral vlogo čarodeja Splendinija. V njegovih filmih so se znašli tudi hipnotizerji (Broadway Danny Rose, The Curse of the Jade Scorpion), zdravilci (Alice) in vedeževalci (You Will Meet a Tall Dark Stranger). V zgodbah mnogih njegovih celovečercev, predvsem Zelig, The Purple Rose of Cairo, Midnight in Paris, je pogosto prisotna nenavadna fantazija, kar velja tudi za njegovo najnovejšo mojstrovino, romantično komedijo Čarovnija v mesečini.

V 20-ih letih prejšnjega stoletja, obdobju, v katerem se odvija Čarovnija v mesečini, je bil spiritualizem izjemno priljubljen. »Močno je zaznamoval tisto obdobje,« pravi Allen. »Resno so se ga lotili tudi sloviti ljudje, kot je Arthur Conan Doyle (oče Sherlocka Holmesa). Nastale so številne vznemirljive fotografije duhov, pogoste so bile seanse.« Največji čarodej tistega časa, Harry Houdini, se je udeležil mnogih. Razkrinkal je vse jasnovidce, ki jih je srečal. Zanimivo je dejstvo, da Houdinija ni gnala želja po razkrinkanju sleparjev temveč njegovo hrepenenje po odkritju, da je komunikacija z mrtvimi še kako mogoča. Razočaran je bil nad odkritjem tolikšnih goljufij, a tik pred smrtjo je še vedno verjel v obstoj posmrtnega življenja.

Stanley Crawford (Colin Firth) se zdi pravo nasprotje Houdinija. Svetovno znani čarodej, ki nastopa v podobi kitajskega čarodeja Weija Linga Sooja, odkrito zavrača možnost posmrtnega življenja. »Gre za pametnega, razumnega, znanstveno naravnanega moža, ki ga jezi neumnost lahkoverne, ogoljufane javnosti,« dodaja Allen.