Art kino Odeon Art kino OdeonChappie

Chappie, 2015, ZDA, Mehika


Režija: Neill Blomkamp
Jezik: angleški

Igrajo: Sigourney Weaver, Hugh Jackman, Sharlto Copley, Dev Patel, Yo-Landi Visser, Jose Pablo Cantillo, Janus Prinsloo, Robert Hobbs, Dan Hirts

ZF, 2h0min

19.3.2015 ob 20.30 FILM JE ZAKON!
20.3.2015 ob 20.30
21.3.2015 ob 20.30
22.3.2015 ob 18.00
24.3.2015 ob 20.30
13.4.2015 ob 18.00 PONEDELJKI ZA ZAMUDNIKE
20.4.2015 ob 18.00 PONEDELJKI ZA ZAMUDNIKE


V bližnji prihodnosti nad zločinom drži roko represivna mehanizirana policijska sila. A ljudje se ji začnejo upirati. Ko ukradejo policijskega droida Chappieja in ga na novo programirajo, ta postane prvi robot, ki je sposoben samostojnega razmišljanja in čutenja. Ko mogočna, destruktivna sila na Chappieja začne gledati kot nevarnega za človeštvo in za red, jo prav nič ne more zaustaviti v želji ohraniti status quo in zagotoviti, da bo Chappie zadnji svoje vrste.

O filmu

V filmih Okrožje 9 in Elizij je filmski ustvarjalec Neill Blomkamp gledalce povabil, da si naš svet predstavljajo drugače. V njih je združil drzno akcijo z družbeno vestjo, zaradi česar sta bila filma nepozabna. Novega filma Chappie se je lotil na podoben način.

Dogajanje je postavljeno samo nekaj let v prihodnost. Svet obvladujejo robotski policijsko droidi, imenovani Skavti. “Z njimi ni moč razpravljati, se pogajati, na njih vplivati,” pravi Blomkamp.

Vse mesto je pod tako imenovano “zaščito” policijskih droidov, ko se pojavi povsem nova stvaritev – Chappie. Nekateri, na primer Vincent Moore (Hugh Jackman), v razmišljajočem robotu vidijo konec človeštva – ne nazadnje, ko stroj lahko razmišlja, zakaj sploh še potrebuje človeka? Drugi, na primer Chappiejev tvorec Dean Wilson (Dev Patel), v Chappieju vidijo v celoti človeško obliko življenja – in zadnje upanje za človeštvo, čeprav v bistvu niti ni človek.

»Zamislili smo si, da bi nečemu tako nečloveškemu, kot je robot – posebej policijski robot – dali povsem človeške značilnosti in to do te mere, da bi postal bolj čustven kot človeški liki,” pravi Blomkamp. “To je glavna ironija filma – policijski droid postane čuteč in začne kazati značilnosti, ki so bolj moralne, etične in pristne, kot jih ima večina ljudi.”

Blomkamp v filmu pripoveduje zgodbo o mladem, dovzetnem umu – robotu Chappieju, na katerega vpliva nadvse nepričakovan vir. »Chappieja hitro potegne v temačno, z zločinskimi dejanji prepredeno podzemlje Jo’burga. Vzgajata ga dva starša – eden je dober in drugi slab,” pravi Blomkamp. Od tu je Chappie razpet med dve sili – in ko se ti dve sili soočita, je na nitki usoda celega mesta.”

Producent Simon Kinberg pravi: “Neill je posnel akcijski film, ki je poleg tega dramatična zgodba z močnimi liki in tudi intelektualna zgodba o tem, kaj pomeni biti človek, kaj pomeni imeti inteligenco. Najpomembnejše je, da se občinstvo zaljubi v Chappieja, da se njihovo srce zlomi, ko Chappie trpi, in se veseli, ko zmaga. Za tega robota navijate. Film počne veliko različnih stvari na način, ki ga obvlada samo Neill.”

“Film si zastavlja vprašanje, kdaj bi robot veljal za človeškega?” razmišlja Sharlto Copley, ki igra Chappieja. “Je to zato, ker znajo slikati, ali ker jim je všeč določena glasba? Za človeka bi verjetno bil odgovor, da če imajo stroji čustva – če bi se navezali na stroj, tako kot se navežemo na ljudi. Mislim, da bi večina ljudi zaradi tega stroju rekli, da je živ – če bi izkusil čustva na isti način kot mi.”

Copley je vlogo odigral pred kamero, vsak prizor je odigral pred ostalimi liki. To je omogočilo, da je dajal Chappie občutek realnega in avtentičnega lika, to pa je bilo v pomoč tudi drugim igralcem, da so lahko bolje odigrali svoje vloge. Med postoprodukcijo je Blomkamp s čarovniki posebnih učinkov nato dodelal in oživil Chappieja, ga “naslikal” čez Copleyjev nastop.

Ekipa

Sharlto Copley (Chappie) je posnel filme Zlohotnica, Okrožje 9, A ekipa, Elizij, Oldboy, Hardcore.

Dev Patel (Deon) je posnel filme Revni milijonar, Zadnji gospodar vetra, Eksotični hotel Marigold, Lion, The Man Who Knew Infinity, Skins. Nastopa tudi v seriji Uredništvo.

Sigourney Weaver (Michelle Bradley) je posnela filme Gorile v megli (nominacija za oskarja), Osmi potnik 1-4 (za drugi del je bila nominirana za oskarja), Avatgar, Delovno dekle (nominacija za oskarja), Lomilki src, Pa ne spet ti, Vas ob gozdu, Posnemovalec, Deklica in smrt, Jeffrey, Half Moon Street, 1492: Conquest of Paradise, The Ice Storm, A Map of The World, Galaxy Quest, Holes, The Guys, Imaginary Heroes, Infamous The TV Set; Snow Cake, Crazy on the Outside; The Girl in the Park, Baby Mama, The Tale of Despereaux, Cedar Rapids Paul, The Cold Light of Day, Red Lights, A Monster Calls, Prayers for Bobby in serijo Political Animals.

Hugh Jackman (Vincent) je posnel filme Avstralija, Možje X, Možje X na začetku: Wolverine, Možje X: Dnevi prihodnje preteklosti, Možje X: zadnji spopad, Pravi moški, Mečarica, Vesele nogice, Ugrabljeni, Nesrečniki, The Fountain, The Prestige, Scoop, Flushed Away, Deception, Van Helsing, Kate in Leopold, Paperback Hero, Erskineville Kings.

Neill Blomkamp (režiser) je režiral celovečerna filma Okrožje 9 in Elizij. Njegov režijski prvenec Okrožje 9 je po svetu prislužil več kot 200 milijonov dolarjev in bil za oskarja nominiran v kar štirih kategorijah (med drugim za film in scenarij). V Kanado se je preselil pri 18-tih. Kariero je začel kot specialist za vizualne učinke pri filmu in na televiziji. Veljal je za enega največjih mladih talentov v industriji. Za svoje izjemno delo pri vizualnih učinkih je bil pri 21-tih nominiran za nagrado emmy. Kmalu zatem se je začel ukvarjati z režijo glasbenih spotov in reklam. S svojim edinstvenim talentom je hitro pritegnil pozornost, saj je nevidno združil računalniške podobe z živo igro, hkrati pa v svoje izdelke vnesel čustva, humor in razpoloženje. Posnel je večmilijonske reklame za Nike, Citroen, Gatorade, Panasonic in Namco. Blomkamp je režiral tudi kratke filme, kot je Tempbot, ki so dobili številna priznanja.