Art kino Odeon Art kino Odeon

Dnevi poljskega filma

Giorni del film polacco, ,, hmin

21.06. - 23.06.2019 Dnevi poljskega filma


Od 21. 06. do 24. 06. 2019, boste uživali v dneh poljskega filma.

Prva dva, ki bosta na sporedu 21.06. 2019 sta:

Bogowie / Gods

Film »Bogovi« pripoveduje zgodbo o zgodnji karieri slavnega kardiokirurga prof. Zbigniewa Relige (1938 – 2009) , ki je leta 1985 opravil prvo uspešno presaditev človeškega srca na Poljskem.

Ostatnia rodzina / The last family

Film je filmski début Jan P. Matuszyńskega, ki je temeljil na zgodbi o družini Beksiński *. Film se začne leta 1977, ko se Tomek Beksiński preseli v svoje stanovanje. Njegovi starši živijo v bližini, v isti soseski, tako da lahko ostanejo v stiku. Tomekova preveč občutljiva in vznemirljiva osebnost naredi, da njegova mama, Zofia, nenehno skrbi za svojega sina. Istočasno se Zdzisław Beksiński* poskuša potopiti v umetnost. Po prvem neuspešnem samomorilskem poskusu Tomeka se morata Zdzisław in Zofia začeti spopadati, ne le zato, da bi rešila svojega sina, ampak tudi ponovno pridobila nadzor nad svojim življenjem. Ko je Zdzisław podpisal pogodbo s Piotrjem Dmochowskim, trgovcem z umetniškimi deli, ki živi v Franciji, in Tomek je začel delati v poljski radijski postaji, se zdi, da je družina najhujša. Toda to je samo začetek niza nenavadnih dogodkov.

*Zdzisław Beksiński (1929 – 2005) – arhitekturni inženir, slikar, kipar, fotograf, ilustrator in umetnik, vključen tudi v računalniško grafiko.

V soboto, 22. 06. 2019, pa si boste, v okviru Dnevi poljskega filma, lahko ogledali:

Ob 18:00:

Pokot / Spoor

Glavna junakinja filma, ki ga je režirala Agnieszka Holland, je upokojena inženirka Janina Dušejko,  ki živi v gorah Sudety, ima za hobi astrologijo  in je vegetarijanka, V zasneženi noči najde telo svojega soseda, lovca. Okoliščine človekove smrti so zelo skrivnostne. Edine sledi, ki jih najdejo okrog njegove hiše, je naredila srnjad. Duszejko, ki se ji zdi, da je policija popolnoma nemočna, začne svojo, nekonvencionalno preiskavo.

Ob 21:00:

Breaking the limits

Łukasz Palkowski

Glavni junak filma »Prelomi meje« je športnik, ki je osupnil svet in je na Poljskem praktično neznan. To je fascinantna zgodba, polna naporov, spektakularnih padcev in nenavadne moči, ki navdihuje življenje Jerzyja Górskega, ki je končal smrtno tekmo in postavil rekord na svetovnem prvenstvu v triatlonu, kjer je osvojil naslov prvaka na razdalji Double Ironman. s časom 24h: 47min: 46sec. Ta zapis ne bi bil mogoč brez dveh žensk, ki sta se pojavila v njegovem življenju. Eno od njih je izgubil, druga je pa postala navdih v boju za svoje življenje.

V nedeljo, 23.06.2019, pa si boste lahko ogledali kar tri filme poljskih režiserjev in prisluhnili koncertu Artura Dutkiewicza.

Ob 11:00

Magiczne drzewo / The magic tree

Andrzej Maleszka

Nevihta je podrla ogromen hrast, ki je bil čudežno drevo. Ljudje, ki se ne zavejo moči drevesa, ga razrežejo na deske. Uporabili so jih za izdelavo več sto predmetov in vsakemu od njih je uspelo obdržati delec čarobne moči drevesa. Od tistega dne se po vsem svetu začnejo dogajati čudne stvari. Rdeči stol pobegne iz tovornjaka za prevoz pohištva. Stol lahko hodi in uresniči željo vsem, ki sedijo na njem …

Ob 17:00

Komeda

Marcin Stich

Oglejte si zgodbo o eni od glavnih osebnosti v svetu jazza, ne le na Poljskem in je prvi poljski skladatelj, ki je postal zvezda v Hollywoodu. Nominiran je bil za  Zlati globus, komponiral je glasbo za 65 filmov. Njegova nenadna smrt v starosti 38 let je zlomila vse. Krzysztof Komeda, pionir modernega jazza na Poljskem in Skandinaviji, prvi poljski jazzman, ki je pridobil mednarodni sloves. Dokumentarni film “Komeda” je zgodba o ambicioznem, izjemno nadarjenem umetniku z veliko kariero.Njegovi sodelavci in bližnji prijatelji, npr. Roman Polański, Michał Urbaniak in Tomasz Stańko govorijo o skladatelju.

Ob 18:30

Knife in the water

Roman Polański

Andrzej, športni novinar, se s svojo mnogo mlajšo ženo Krystyno odpravi na Mazurijsko jezero. Na svojo pot povabita naključnega prevoznika. Na jezeru jih čaka impresivna jahta z imenom »Christine«, s katero se odpravijo na izlet. Novinar in avtocestar imata precej drugačne poglede na svet. Andrzej, premožni človek z visokim socialnim statusom, začne tekmovati z mladim človekom, katerega edino imetje so pogum in žepni nož. Sčasoma postane vzdušje na krovu bolj napeto, sledi dramatičen preobrat dogodkov.

Ob 21:00

Koncert Artur Dutkiewicz, poljski jazz pianist in skladatelj. Koncert bo na Manziolijevem trgu.