Art kino Odeon Art kino OdeonDvoboj stoletja

Pawn Sacrifice, 2014, ZDA


Režija: Edward Zwick
Jezik: angleški

Igrajo: Liev Schreiber, Peter Sarsgaard, Tobey Maguire, Lily Rabe, Sophie Nélisse, Robin Weigert, Michael Stuhlbarg, Evelyne Brochu, Seamus Davey-Fitzpatrick, Andreas Apergis, Ilia Volokh, Conrad Pla, Aiden Lovekamp, Spiro Malandrakis, Arthur Holden, John Maclaren, Peter Janov, Carlo Mestroni, Eric Lee Huffman, Katie Nolan

biografska drama, 1h56min

19.11.2015 ob 20.30 FILM JE ZAKON!
20.11.2015 ob 18.00
21.11.2015 ob 18.00
22.11.2015 ob 18.00
24.11.2015 ob 20.30
25.11.2015 ob 18.00
11.1.2016 ob 20.30 PONEDELJKI ZA ZAMUDNIKE
18.1.2016 ob 18.00 PONEDELJKI ZA ZAMUDNIKE


Režiser epopej Jesenska pripoved, Poslednji samuraj in Krvavi diamant prikazuje zgodbo o enem največjih ameriških šahistov – Bobbyju Fischerju. Čeprav je odraščal v revni družini iz Brooklyna, je že od mladih let izkazoval talent za igranje šaha, pri 15-tih pa je postal najmlajši šahovski velemojster. Ker želi postati svetovni prvak, na dvoboj izzove sovjetske velemojstre, kar pritegne pozornost politikov. Leta 1972, ko sta vojski ZDA in Sovjetske zveze vkovani v okove hladne vojne, se na svetovnem šahovskem prvenstvu na Islandiji odvije neposredni spopad med Fischerjem in sovjetskim prvakom Borisom Spaskijem.
Dvoboj stoletja je pretresljiva zgodba iz časa, ko je bila hladna vojna na vrhuncu in se je šahovski genij Bobby Fisher znašel v primežu dveh velesil. Izzval je Sovjetsko zvezo in na koncu z igro, ki ni pomenila le premikanja figur na šahovnici, pač pa tudi na svetovni šahovnici, končal 24-letno sovjetsko prevlado v šahovskem vrhu z zmago proti svetovnemu šahovskemu prvaku Borisu Spaskimu. Čeprav je vrhunec filma šahovski dvoboj stoletja, pa se biografska drama prvenstveno ukvarja z notranjo borbo briljantnega fanta iz Brooklyna, z njegovo genialnostjo in norostjo, med katerima je še enkrat več zelo tanka črta.

Bobby in Boris

Bobby Fischer oziroma Robert James Fischer je bil nekdanji svetovni šahovski prvak in edini ameriški šahist, ki je postal prvak. FIDE prvak je postal septembra 1972. Naslov prvaka je brez boja izgubil 3. aprila 1975, ko je zavrnil pogoje igranja, ki jih je zahtevala organizacija FIDE in neuspešno zahteval svoje. Tako je postal drugi Američan, ki mu je uspelo pri osvojitvi najvišjega šahovskega naslova, prvi je bil Paul Morphy leta 1858, vendar takrat še ni bilo uradnega svetovnega prvaka. Fischerja imajo za enega najbolj nadarjenih šahistov vseh časov. Znan je tudi po svojem neobičajnem obnašanju in drugačnih političnih stališčih in je verjetno tudi zato najbolj znan med šahisti. Sodeloval je na 14. in 15. šahovski olimpijadi.

Boris Spaski oziroma Boris Vasiljevič Spaski je bil rusko-francoski šahovski velemojster in nekdanji šahovski svetovni prvak. Rodil se je 30. januarja 1937 v Leningradu (Sovjetska zveza). Šahovski mojster je postal leta 1952, mednarodni mojster leta 1953, velemojster pa leta 1955. Ob Smislovu (ruski šahovski svetovni prvak) je edini igralec, ki je zmagal dvakrat zapored (turnir kandidatov). Spaski je bil v letih 1969–1972 svetovni šahovski prvak. Leta 1978 je postal francoski državljan in nastopal za Francijo na šahovskih olimpijadah.

Ekipa

Liev Schreiber (Boris Spassky) velja za enega najboljših igralcev svoje generacije. Nastopil je v filmih Vsota vseh strahov, Kate in Leopold, Mandžurski kandidat, Hamlet, Hurikan, Sphere, Krik, Krik 2, Krik 3, Ljubezen v času kolere, Omen 666, Ransom, prav tako pa tudi v številnih neodvisnih filmih. Je tudi izjemno cenjen gledališki igralec. Njegovemu režijskemu prvencu je naslov Everything is Illuminated. Za televizijo je posnel RKO 281 in Lackawana Blues.

Peter Sarsgaard (Bill Lombardy) je igral v mračni Odklenjeni skrivnosti s Kate Hudson, Geno Rowlands in Johnom Hurtom, odličnem Kinseyju, ki mu je prinesel nominacijo za Independent Spirit Award in Stanju zamaknjenosti Zacha Braffa. Za svojo upodobitev urednika časopisa New Republic Charlesa Lana v filmu Zlomljeno steklo je prejel najbolj laskave ocene kritikov in hvalo gledalcev. Med njegovimi najbolj znanimi vlogami je gotovo tista v drami Fantje ne jočejo ob Hilary Swank. Videli pa smo ga še v podmorniški drami K-19: Črna vdova, pa v filmu Saltonov zaliv ob Valu Kilmerju in v kontroverznem Središče sveta Wayna Wanga. Nase je opozoril z vlogo v drami Mož z železno masko ob Leonardu DiCapriu in Johnu Malkovichu, ena njegovih prvih vlog pa je bila v pretresljivi drami Zadnji sprehod ob Seanu Pennu in Susan Sarandon.

Tobey Maguire (Bobby Fischer / producent) je pod okriljem svojega podjetja Material Pictures med drugimi produciral The 25th Hour, Rock of Ages in Country Strong, Good People z Jamesom Francom, Z For Zachariah in Robotech po priljubljeni TV seriji. Poleg tega pripravlja projekte z DiCapriovim Appian Way in Executive Options Toma Hardyja, z/f film 5th Wave in priredbo stripa Cardboard. Igral je v črni komediji The Details ob Lauri Linney, drami Labor Day ob Kate Winslet…med njegovimi ostalimi naslovi so kritiške in komercialne uspešnice, kot so Brothers, Seabiscuit, The Cider House Rules, Spider-Man 3, The Good German, Wonder Boys, The Ice Storm, Pleasantville, Fear and Loathing in Las Vegas…

Michael Stuhlbarg (Paul Marshall) je leta 2005 prejel nagrado Drama Desk in nominacijo za nagrado Tony za igralsko delo v produkciji The Pillowman. Vloga v igri Long Day’s Journey into Night mu je prinesla bostonsko nagrado Elliot Norton. Na gledaliških odrih je navdušil v številnih broadwayskih produkcijah, med drugim v Saint Joan, Three Men on a Horse, Timon of Athens, The Government Inspector, Taking Sides, Cabaret, The Invention of Love, Twelfth Night, Richard II. Med nebroadwayskimi produkcijami, v katerih je zaigral, so Hamlet (prejel je nagrado Drama League), The Voysey Inheritance (nominacije za nagrade Obie, Callaway in Lucille Lortel), Cymbeline, The Waverly Gallery, Old Wicked Songs in The Grey Zone. Iz slednje je po zaslugi režiserja Tima Blakea Nelsona leta 2001 nastal celovečerec, v katerem je znova zaigral Stuhlbarg, čeprav v drugi vlogi. Zaigral je še v celovečercih Body of Lies Ridleyja Scotta, A Price Above Rubies Boaza Yakina, Afterschool Antonia Camposa, Cold Souls Sophie Barthes ter kratkem filmu Martina Scorseseja, The Key to Reserva. Preizkusil se je tudi v televizijskih serijah Boardwalk Empire, Damages in Ugly Betty.

Edward Zwick (režiser / producent) je med študijem literature na Harvardu pisal in režiral za gledališče. Po diplomi je dobil štipendijo in se nekaj časa izpopolnjeval pri evropskih gledaliških družbah. Leta 1975 so ga sprejeli na Ameriški filmski inštitut. Leta 1976 je njegov kratki film Timothy and the Angel na filmskem festivalu v Chicagu osvojil prvo mesto med študentskimi filmi in pritegnil pozornost producentov televizijske serije Family, ki so ga povabili k sodelovanju. Televizijski film Special Bulletin, pri katerem je bil režiser, producent in koscenarist, mu je prinesel dva emmyja. Prvi film, ki ga je Zwick režiral za veliko platno, je bil About Last Night. Sledila sta z oskarji nagrajena Slava in Jesenska pripoved, Leaving Normal, Pravi pogum in The Siege. Zwick in Herskovitz sta producirala film Preprodajalci, ki je bil nagrajen z dvema zlatima globusoma in štirimi oskarji, ter Moje ime je Sam. Zwick je kot producent filma Zaljubljeni Shakespeare prejel oskarja za najboljši film leta 1999. Režiral je tudi Poslednjega samuraja.