Art kino Odeon Art kino OdeonIda

Ida, 2013, Poljska, Danska


Režija: Paweł Pawlikowski
Jezik: poljski

Igrajo: Agata Trzebuchowska, Agata Kulesza, Joanna Kulig, Dawid Ogrodnik, Adam Szyszkowski, Jerzy Trela, Artur Janusiak

drama, 1h20min

8.11.2014 ob 20.30 FILMSKI DNEVI LUX


Poljska leta 1962. Ana je lepo osemnajstletno dekle, ki se pripravlja, da bo postala nuna v samostanu, kjer živi, odkar je že kot otrok osirotela. Odkrije, da ima še živo sorodnico, mamino sestro Vando, ki jo mora obiskati, preden se zaobljubi. Ženski začneta skupaj odkrivati druga drugo in svojo preteklost.

http://www.luxprize.eu
Filmsko nagrado LUX za kinematografske dosežke podeljuje Evropski parlament od leta 2007. Nagrada ima dva glavna namena: v središče postavlja javno razpravo o Evropski uniji in njenih politikah ter podpira izmenjavo evropskih (ko)produkcij znotraj Unije. Trije filmi, finalisti nagrade, se v okviru Filmskih dnevov LUX odvrtijo v številnih kinematografih po vsej Evropi, letos tudi v Izoli. Gre za edinstveno kulturno izkušnjo, ki presega meje in od oktobra do decembra ustvarja evropski javni prostor, kjer si evropski ljubitelji filma lahko ogledajo in spoznajo tri izjemne filme v 28 državah članicah ter v 24 uradnih jezikih. Vabljeni, da rezervirate svoje brezplačne vvstopnice.
Okolje, ki ga prikazujejo trije filmi v tekmovalnem programu, je večplastno, a ga hkrati povezuje vodilni motiv mladosti.