Art kino Odeon Art kino Odeon

Izdajalec

Il traditore, 2019, Italija, Nemčija, Francija, Brazilija


Režija: Marco Bellocchio
Jezik: angleščina, italijanščina, sicilijanščina

Igrajo: Pierfrancesco Favino, Maria Fernanda Candido, Luigi Lo Cascio

kriminalna zgodovinska drama, 02h25min

23.01.2020 ob 20.30 Odeonova predpremiera/Cikel italijanskega filma
24.01.2020 ob 20.30 Cikel italijanskega filma
25.01.2020 ob 18.00 Cikel italijanskega filma
26.01.2020 ob 20.30 Cikel italijanskega filma


Zgodnja osemdeseta. Med sicilijanskimi mafijskimi šefi divja vojna za nadzor nad trgovino s heroinom. Iz skrivališča v Braziliji mafijec Tommaso Buscetta opazuje, kako doma pobijajo njegove sorodnike, vedoč, da bo sam morda naslednji. Ko ga brazilska policija aretira in pošlje v Italijo, Buscetta sprejme odločitev, ki bo za vedno spremenila zgodovino mafije: srečal se bo s sodnikom Giovannijem Falconejem in prelomil prisego, ki jo je dal cosi nostri.

»Izdajalec je bolj zgodba o Tommasu Buscetti kot o mafiji. /…/ [Buscetta] se izkaže za največjo skrivnost cose nostre: nihče ne ve, zakaj je postal ovaduh. Zdi se, da ga ženeta maščevanje in želja uničiti mafijo, ki ne deluje več v skladu z njegovimi vrednotami. Buscetta je izdajalec, ker je prestopil na stran sovražnika, a sam sebe ne vidi na tak način. V pričevanjih ves čas poudarja razkol med ‘svojo’ in Corleonejevo mafijo. S svojim dejanjem hoče izkazati pravico ‘pravi’ cosi nostri. Kot največjega izdajalca zgodbe prikaže Totòja Riino.
Izdajstvo je tako pogosta in neizčrpna filmska tema prav zato, ker ponuja razmislek o spremembi. Ali se lahko človek v svojem življenju resnično in korenito spremeni ali pa je to le utvara? Je sprememba del procesa zdravljenja, kesanja? Je Buscetta, ki je vse življenje zavračal oznako ‘skesanec’, stopil na to pot zdravljenja, odrešenja, da bi postal nov človek? Ali pa je le ustvaril svojo lastno pravico?«
– Marco Bellocchio