Art kino Odeon Art kino OdeonLev: Dolga pot domov

Lion, 2016, Avstralija


Režija: Garth Davis
Jezik: angleški

Igrajo: Dev Patel, Nicole Kidman, Rooney Mara, David Wenham, Sunny Pawar, Nawazuddin, Tanishta Chatterjee, Pallavi Sharda, Eamon Farren, Priyanka Bose, Benjamin Rigby, Menik Gooneratne, Deepti Naval, Arka Das

drama, 1h58min

15.3.2017 ob 20.00
16.3.2017 ob 20.00
17.3.2017 ob 18.00
18.3.2017 ob 18.00
19.3.2017 ob 21.00
10.4.2017 ob 20.00 PONEDELJKI ZA ZAMUDNIKE
24.4.2017 ob 20.00 PONEDELJKI ZA ZAMUDNIKE


Film, posnet po resničnih dogodkih, sledi neverjetni življenjski poti Indijca Sarooja in njegovem iskanju družinskih korenin. 5-letni Saroo se med potovanjem izgubi in po dolgi poti z vlakom pristane v večmilijonski Kalkuti. Ker ne ve, kje je njegova družina, pristane na cesti, po številnih krutih preizkušnjah pa ga naposled sprejmejo v sirotišnico. Posvoji ga Avstralska družina in kljub srečnemu odraščanju, se mu ves čas vračajo spomini na pravo družino. Da bi odkril, od kje prihaja, se odpravi na nemogočo misijo iskanja svoje preteklosti, saj mu samo to lahko omogoči srečno prihodnost.

Po spominih Sarooja Brierleyja, opisanih v knjigi A Long Way Home, je scenarij spisal Luke Davies, film pa je režiral z emmyjem nagrajeni Garth Davis. Igrajo Dev Patel, oskarjevka Nicole Kidman, za oskarja nominirana Rooney Mara, David Wenham, Nawazuddin Siddiqui, Priyanka Bose, Tannishtha Chatterjee, Deepti Naval in Sunny Pawar. Producirali so Emile Sherman, Iain Canning in Angie Fielder, izza kamero so sodelovali še direktor fotografije Greig Fraser, kostumografinja Cappi Ireland, scenograf Chris Kennedy in montažer Alexandre de Franceschi. Glasbo sta zložila Volker Bartelmann in Dustin O’Halloran.

Ko sta Emile Sherman in Iain Canning iz podjetja See-Saw Film prvič slišala resnično zgodbo o tem, kako je Saroo Brierley iskal svojo biološko mater in dom iz otroštva, sta takoj zaslutila, da bi iz nje lahko nastal čudovit film. »Gre za eno tistih zgodb, ki gane prav vsakega, ki jo sliši. Za neverjetno zgodbo, ob kateri vsakdo dobi kurjo polt, saj v vseh nas prebudi nekaj prvinskega – potrebo po domu in po zavedanju, kdo smo,« pravi Sherman. Njegov kolega Canning dodaja: »Takoj ko sva jo slišala, sva vedela, da morava dobiti pravice. Prebrala sva rokopis Saroojevih spominov, v katerih je bil brez dvoma najbolj neverjeten konec.«

Sherman je prepričan, da so ustvarili film, ki je zvest zgodbi: »Na ta film sem neizmerno ponosen. Neverjetna zgodba o materah je, o prvinskem nagonu najti dom. Daje vpogled v življenje posvojenih otrok, in upam, da bodo zahodne države dojele, kako potrebne in koristne so posvojitve. Nešteto otrok je, ki nikdar ne najdejo ljubeče družine, in nešteto je družin, ki si želijo otrok.«

V Indiji se vsako leto zgubi prek 80 tisoč otrok. Podjetje See-Saw Film v ta namen izkorišča medijsko pozornost, ki ga prinaša film, in sodeluje z mednarodno priznanimi organizacijami za podporo otrokom v Indiji in drugod po svetu.

Medtem Saroo Brierley s krušnimi starši s Sue in Johnom še naprej živi v tasmanskem Hobartu, kjer dela v družinskem podjetju. Je strasten podpornik truda gospe Sood, ki je poskrbela za njegovo posvojitev v Avstraliji in ki ima v Kalkuti več sirotišnic; večkrat jo obišče v Indiji, kot tudi svojo mater Kamlo in svojo širšo družino. Je tudi zelo iskan motivacijski predavatelj.

O IGRALCIH

Dev Patel (Saroo) se je med zvezde prebil v z oskarjem nagrajeni drami Slumdog Millionaire in za vlogo prejel več mednarodnih priznanj. Igral je tudi v celovečercih The Man Who Knew Infinity, Chappie, The Best Exotic Marigold Hotel in nadaljevanju The Second Best Exotic Marigold Hotel. Glas je posodil liku v angleški sinhronizaciji japonske risanke Only Yesterday, z vlogo v Sorkinovi nadaljevanki The Newsroom pa se je potegoval za nagrado organizacije NAACP.

Rooney Mara (Lucy) je za vlogo v drami Carol prejela nagrado v Cannesu in se potegovala za oskarja. Pred tem je očarala v Fincherjevi ameriški priredbi romana Stiega Larssona The Girl with the Dragon Tattoo – vlogo, ki ji je prinesla nominaciji za zlati globus in oskarja, naj bi ponovila tudi v nadaljevanjih The Girl Who Played with Fire in The Girl Who Kicked the Hornet’s Nest. Videli smo jo še v Ain’t Them Bodies Saint, Side Effects, Her, Trash, Pan, The Secret Scripture, Tanner Hall, The Social Network; Youth in Revolt in The Winning Season. Pripravlja (še nenaslovljeni) projekt Terrencea Malicka in novi film Gartha Davisa Mary Magdalene.
Na malih zaslonih je blestela kot gostja v nadaljevankah ER, The Cleaner, Women’s Murder Club in Law & Order: SVU.

Nicole Kidman (Sue) je mednarodno občinstvo prvič očarala v avstralski psihološki srhljivki Dead Calm. Za vlogo Virginie Woolf v The Hours je prejela oskarja, zlati globus, bafto in srebrnega medveda. Za oskarja se je prvič potegovala v muzikalu Moulin Rouge!; za vlogo je prejela zlati globus, za katerega se je istega leta potegovala še z vlogo v psihološkem trilerju The Others. Prvi zlati globus si je prislužila v Van Santovem To Die For in se za kipec potegovala še v Birth, Cold Mountain in Billy Bathgate.

Igrala je v Rabbit Hole (nominacije za oskarja, zlati globus in nagrado Ceha filmskih igralcev), Stoker, The Paperboy (nominacija za zlati globus), Margot At the Wedding, The Golden Compass, Happy Feet, Nine, Australia, Fur: An Imaginary Portrait Of Diane Arbus, The Interpreter, Bewitched, The Human Stain, Dogville, Eyes Wide Shut, Birthday Girl, The Peacemaker, The Portrait Of a Lady, Batman Forever, Malice, Far And Away… in nedavno v biografski Grace of Monaco (nominacija za nagrado Ceha filmskih igralcev), Before I Go To Sleep, The Secret in Their Eyes on Julii Roberts in Chiwetlu Ejioforju, The Family Fang (ki ga je tudi producirala), Genius in How to Talk to Girls at Parties. Z glasom je opremila dokumentarca God Grew Tired Of Us in I Have Never Forgotten You.

Na TV se je z vlogo v filmu Hemingway and Gellhorn potegovala za emmyja, nagrado Ceha filmskih igralcev in zlati globus, igrala je v drugi sezoni priznane serije Jane Campion Top of The Lake in prihaja v nadaljevanki Davida E. Kelleyja Big Little Lies.

David Wenham (John) je mednarodnemu občinstvu najbolj znan po franšizi Petra Jacksona Lord Of The Rings; igral je v Oranges And Sunshine ob Emily Watson in Hugu Weavingu, v Pope Joan, v Luhrmannovem Australia in ob Johnnyju Deppu v Public Enemies. Z vlogami v Gettin’ Square, The Boys, Molokai: The Story Of Father Damien, The Bank in Better Than Sex se je potegoval za več avstralskih filmskih nagrad, videli smo ga tudi v 300, Moulin Rouge!, Cosi, Married Life, Van Helsing, The Children Of Huang Shi in The Proposition.
Našim TV gledalcem je znan po vlogah v serijah Seachange, igral je tudi v miniseriji Simone De Beauvoir’s Babies.

Tannishtha Chatterjee (Noor) je mednarodno občinstvo nase opozorila v priznanem celovečercu Brick Lane (nominacija za nagrado Britanskega neodvisnega filma) ob Judi Dench in Anne Hathaway. Z vlogo v Dekh Indian Circus se je potegovala za več festivalskih nagrad. Nazadnje smo jo lahko videli v Angry Indian Goddesses, Parched, Island City, Shadows of Time, Anna Karenina, Bombay Summer, Monsoon Shootout in Siddharth.

Nawazuddin Siddiqui (Rawa) je nase opozoril na Berlinskem festivalu v celovečercu Patang, sicer pa je priznani Indijski igralec nanizal vloge v prek 40 celovečercih.