Art kino Odeon Art kino Odeon

Mama Evropa – KINO V ŽIVO

Mama Evropa, 2012, Slovenija, Makedonija, Hrvaška


Režija: Petra Seliškar
Jezik: slovenski

Igrajo: Terra Ferro Seliškar, Petra Seliškar, Bernays Propaganda, Boris Pahor, Branko Barič, Danilo Latin

Humoristični kreativni dokumentarec, 1h30min

23.4.2014 ob 20:30


Režiserka Petra Seliškar nas s pomočjo svoje šestletne hčerke Terre pelje na potovanje po mejah Schengena. Njena pripoved razkriva življenje ob evropskih mejah in težave, s katerimi se srečuje obmejno prebivalstvo. Glavna protagonistka dokumentarca je deklica Terra, ki radovedno opazuje svet okrog sebe in z otroško iskrenostjo nagovarja svoje sogovornike, pa naj gre za krajevne ribiče, pankovski band ali stoletnega pisatelja. Ljudje ob meji so zaradi toge zakonodaje in političnih razmer primorani poiskati svojske rešitve, s katerimi si normalizirajo vsakdan in postavljajo zrcalo državnopolitičnemu sistemu. Filmski junaki so navdihujoči posamezniki, ki so zaobšli zunanje meje ravno zato, ker jim je uspelo premagati lastne notranje omejitve.

»Vedno sem si želela pripovedovati zgodbe čim bolj odkrito in preprosto, zato sem poskusila vstopiti v otroški svet. To je nemogoče, saj imajo otroci svoj svet, v katerega mi nikoli ne uspe vstopiti, vendar sem vseeno poskusila. Terrine slike in risbe smo zbirali od njenih malih nog. S pomočjo Katrin Ebersohn in Daniela Freymüllerja smo prek animacije oživili njene žive domišljijske zgodbe, medtem ko jih je risala. To je postal ključ za njen svet.«
- Petra Seliškar

filmografija
1999 Illusion (kratki)
2001 Con-Fusion Chefs and DJ (dokumentarni)
2002 Iz prahu sončnih žarkov (kratki)
2002 Okno (kratki)
2003 Balkans – Blod and Honey (dokumentarni)
2005 Turški čaj (Turkish Tea)
2006 Babice revolucije (The Grandmothers of Revolution) (dokumentarni)
2012 Mama Evropa (Mother Europe) (dokumentarni)

Petra Seliškar
Rojena leta 1978 v Ljubljani. Z gledaliških odrov se je preselila v Amsterdam na Akademijo za film in televizijo, kjer je študirala režijo in nizozemščino. Fakulteto je nekje na polovici zamenjala za Northern Media School v angleškem Sheffieldu, kjer je diplomirala iz režije in magistrirala iz produkcije. Leta 2003 je ustanovila produkcijsko hišo Petra Pan Film Production, specializirano predvsem za dokumentarne filme.