Art kino Odeon Art kino Odeon

Matura

Bacalaureat, 2016, Romunija, Francija, Belgija


Režija: Cristian Mungiu
Jezik: romunski

Igrajo: Adrian Titieni (Romeo), Maria-Victoria Dragus (Eliza), Rares Andrici (Marius), Lia Bugnar (Magda), Malina Manovici (Sandra), Vlad Ivanov (policijski inšpektor), Gelu Colceag (predsednik maturitetne komisije), Petre Ciubotaru (podžupan Bulai)

drama, 2h8min

24.1.2017 ob 20.00 CIKEL ROMUNSKEGA FILMA
9.5.2017 ob 18.30 FILMSKI TEDEN EVROPE


Christian Mungiu, prvo ime romunskega novega vala, nas postavi pred etično dilemo o korupciji in vprašanju vzgoje otrok v trenutkih, ko je koruptivno dejanje edina mogoča izbira.

Romeo Aldea je 49-letni zdravnik iz Transilvanije, ki je svojo hčerko Elizo vedno vzgajal z obljubo, da bo po dopolnjenem osemnajstem letu odšla študirat v tujino, kjer bo živela bolje kot v Romuniji. Njegov načrt je blizu uresničitve, saj Eliza dobi štipendijo za študij psihologije v Veliki Britaniji. Zdaj mora samo še opraviti maturo, kar pridni dijakinji ne bi smelo povzročati težav. Incident, ki se zgodi dan pred prvim pisnim izpitom, pa nepričakovano ogrozi njen odhod v tujino. Romeo se znajde pred dilemo: Kako se lotiti problema, pri katerem nobena rešitev ni v skladu z nauki, ki jih je kot starš uporabljal pri vzgoji svoje hčerke?

“Posplošeni miselni in vedenjski vzorci postanejo norma – postavljajo etične omejitve, tudi v družbah, v katerih se vsi pritožujejo zaradi korupcije. Seveda, govorimo o korupciji drugih, ne o lastni. /…/ Kaj lahko stori posameznik zoper svet, ki je tako zastavljen in tako deluje? /…/ Zakaj bi moral biti žrtvovan prav moj otrok?” (Cristian Mungiu)