Art kino Odeon Art kino OdeonMogočni Oz

The Great and Powerful, 2013, ZDA


Režija: Sam Raimi
Jezik: Angleški

Igrajo: James Franco, Michelle Williams, Rachel Weisz, Mila Kunis, Bruce Campbell, Zach Braff, Abigail Spencer, Martin Klebba, Bill Cobbs, Tony Cox

Družinska domišljiska pustolovščina, 2h5min

30.4.2013 ob 20.30
1.5.2013 ob 20.30
2.5.2013 ob 20.30
3.5.2013 ob 21.00
4.5.2013 ob 21.00
6.5.2013 ob 18.30
7.5.2013 ob 18.30


Režiser trilogije Spider-Man nam v osupljivem vizualnem spektaklu predstavlja zgodbo o tem, kako je sloviti čarovnik prišel v deželo Oz. Cirkuški čarodej dvomljivega slovesa Oscar si želi slave in občudovanja, zato se vkrca na balon in zapusti Kansas. S pomočjo skrivnostnega tornada pristane v čarobni deželi Oz, kjer lahko s pomočjo svojih magičnih veščin doseže vse, kar si je želel. Toda tri čarovnice niso prepričane v njegove moči in Oscar se kmalu znajde sredi srditega boja za oblast v deželi, polni nepredstavljivih bitij in neverjetnih čudes.

Režiser Sam Raimi slovi po domišljenem filmskem slogu in neobičajnem smislu za humor. Nova fantazijska avantura režiserja Raimija Mogočni Oz se zgleduje po likih in predstavah pisatelja L. Franka Bauma Čudoviti čarovnik iz Oza (The Wonderful Wizard of Oz). Film je predhodnik tega priljubljenega literarnega dela in gledalcu poda ozadje osrednjega lika Čarovnika iz Oza>, obenem pa pričara enkratno in izvirno filmsko izkušnjo.

V prekrasni domišljijski zgodbi, ki sta jo v filmski scenarij prelila Mitchell Kapner in David Lindsay-Abaire, spremljamo Oscarja Diggsa (James Franco), nepomembnega cirkuškega rokohitrca, ki mora zaradi nečednih poslov in razkritja zbežati iz prašnega Kanzasa … v prečudovito, barvito deželo Oz. Tam Oscar sprva pomisli, da je zadel glavni dobitek, saj se mu slava in bogastvo ponujata kar sama od sebe. Dokler ne sreča treh čarovnic, Teodore (Mila Kunis), Evanore (Rachel Weisz) in Glinde (Michelle Williams), ki niso prepričane, da je res mogočni čarovnik, ki so ga čakali prav vsi. Sprva ga tok dogodkov proti njegovi volji potegne v vrtinec usode, ki pesti deželo Oz in njene prebivalce. Kmalu pa se zave, da mora ugotoviti, kdo je zloben in kdo dober in slednje najti tudi v sebi – preden bo prepozno. Z nekaj čarovnije, iluzije in veliko volje se Oscar prerodi v mogočnega in vplivnega čarovnika ter predvsem v boljšega človeka.

OZ / OSCAR DIGGS je nepomemben čarovnik in rokohitrc, ki nastopa s potujočim cirkusom zdaj v tem, zdaj v onem majhnem mestu Srednjega Zahoda. Je možak dvomljivega slovesa, očarljiv in privlačen šarlatan, ki se zna spretno izogniti težavam, čeprav na škodo drugih. Ko mora nekoč le pobegniti pred njimi, ga usoda zanese v čudežno deželo Oz, kjer se je prisiljen soočiti z dilemo, ali oditi ali pomagati prebivalcem Oza, jih obvarovati pred zlom in postati boljši človek, preden bo prepozno.

Na filmskem platnu ga je upodobil James Franco, ki je z Raimijem sodeloval že pri Spidermanu. Franco je bil nominiran za oskarja z vlogo v drami 127 ur Dannyja Boyla. Igrati je začel na Univerzi Kalifornija, da bi se znebil plašnosti. Pametna odločitev. Za vlogo Oscarja oziroma Oza se je 14 dni učil čarovniških trikov z lasvegaškim mojstrom iluzije Lanceom Burtonom.

TEODORA je lepa, lahkoverna čarovnica, ki jo ščiti njena sestra, močna, vendar zlobna čarovnica Evanora. Čeprav si Teodora želi le miru in resnično verjame v prihod mogočnega čarovnika Oza, ki bo poskrbel za red v deželi, se ujame v spletkarske nakane svoje sestre, iz katerih ni izhoda. Mila Kunis je bila za pretresljivo vlogo baletke v Črnem labodu nominirana za zlati globus, pred kratkim pa smo se ji od srca nasmejali v komediji Ted ob Marku Wahlbergu.

FINLEY je krilati opičjak, ki ne zna brzdati jezika. Oza spremlja na njegovem potovanju po Ozu in odkrivanju sebe. Ni treba posebej poudariti, da o njem nima dobrega mnenja, vendar kmalu postane njegov najzvestejši prijatelj in pomočnik.

Glas mu je posodil odlični Zach Braff, ki ga v Ozu spoznamo tudi kot Franka, Oscarjevega pomočnika pri čarovniških točkah v cirkusu. Zach Braff si je pridobil pozornost kritikov v odlični neodvisni drami Golden State in z vlogo mladega zdravnika v TV nanizanki Scrubbs. Odraščal je v New Jerseyju, na univerzi Northwestern pa je diplomiral iz igralstva. EVANORA je čarovnica, ki bi se je moral vsak bati, toliko bolj, ker svojo pravo naravo skriva za zunanjo lepoto in sladkimi besedami. Samovoljno si je pridobila vso oblast v Ozu s tem, ko se je oklicala za kraljevo svetovalko in zaščitnico Smaragdnega mesta. Prepričljivo jo je upodobila oskarjevka Rachel Weisz.

Oskarja je dobila za izjemno vlogo v angleški neodvisni politični drami Zvesti vrtnar; prav njene vloge v manjših, neodvisnih filmih so tiste, v katerih njena nadarjenost pride najbolj do izraza. Seveda pa je gledalci ne bodo pozabili tudi po vlogah v uspešnicah Mumija, Bournova zapuščina, Eragon in še mnogih drugih.

GLINDA je dobra čarovnica, ki vlada miroljubnemu kraljestvu in preprostemu, dobrosrčnemu ljudstvu. Lepa Glinta ni le predana in ljubezniva čarovnica, temveč tudi neomajna zaščitnica svojih podanikov. Čeprav že zelo zgodaj spregleda Oscarja, ve, da v sebi nosi dobro srce in zato mu pomaga spoznati njegov pravi jaz in poslanstvo.

Michelle Williams so kar trikrat nominirali za oskarja: v Gori Brokeback, Blue Valentine, in Moj teden z Marilyn. Nase je opozorila s sijajno vlogo žene Leonarda DiCapria v trilerju Shutter Island Martina Scorseseja.