Art kino Odeon Art kino Odeon

Mun: varuh lune

Mune, le gardien de la lune, 2015, Francija


Režija: Alexandre Heboyan, Benoît Philippon
Jezik: sinhronizirano v slovenščino

Igrajo: Klemen Bunderla, Nuška Drašček

animacija (+5), 1h25min

1.1.2016 ob 16.00 KINO VETRNICA
2.1.2016 ob 16.00 KINO VETRNICA
3.1.2016 ob 16.00 KINO VETRNICA


O FILMU
V pravljičnem svetu mali in šegavi favn Mun proti svoji volji postane varuh Lune. Njegova naloga je prignati noč in čuvati svet sanj. A pri tem sproži vrsto katastrof in varuhu teme priskrbi priložnost, da ukrade Sonce. S pomočjo Sončevega ponosnega varuha Sohoneja in krhke Glim se mali Mun poda na izjemen podvig, ki bo iz njega izklesal legendarnega varuha.

LIKI
O koncu vsakega cikla oba ostarela varuha – kakor to narekuje tisočletni obred – med posebno svečanostjo dolžnosti preneseta na svoja učenca. Arena, v kateri poteka svečanost, stoji natanko na meji, ki ločuje dan in noč, in tako je pol arene obsijane s Soncem, medtem ko na drugo polovico sije Luna.

TEMPELJ LUNE
Varuh Lune iz templja bdi nad sanjami in Luno vleče okoli planeta – na dolgih belih vrveh, spletenih iz svetlikajoče se pajčevine.

TEMPELJ SONCA
Varuh Sonca iz templja vleče sijočo zvezdo okoli planeta. S pomočjo daljšanja in krajšanja verige, na katerega je Sonce pritrjeno, varuh uravnava letne čase in skrbi za pridelek. MUN (v slovenski sinhronizaciji mu glas posoja Klemen Bunderla)
Mali nabriti lunin favn živi v gozdu, polnem bitij, ki svetijo, in njegovih sorodnikov, ki so »zdravniki« dreves. Ima dolge zadnje noge in moder kožušček. Svoji volji navkljub postane varuh Lune in – kot otrok, ki mu naložijo odgovornost, na katero še ni pripravljen – povzroči nemalo neumnosti in skoraj sklati Luno…

SOHONE (Aleksander Golja)
Pravo nasprotje Muna je: ošaben in predrzen, že vnaprej prepričan, da mu je usojeno postati varuh Sonca. Nič manj ni prepričan, da so nanj nora vsa ženska bitja. A počasi bo spoznal, da se od ostalih lahko veliko nauči: na primer to, da mora z Munom skleniti zavezništvo, da si lahko pribori nazaj Sonce.

GLIM (Nuščka Drašček)
Povsem je iz voska. Njeno življenje ni enostavno: na soncu se stopi, ponoči se spremeni v voščen kip. Njen dom ščiti svetloba, in v njem živi skupaj z očetom, ki ga neprestano skrbi, da bo šla iz hiše. Kot vsa mlada dekleta si tudi zlata Glim želi zgolj eno: doživeti pustolovščino, raziskati svet in zaživeti lastno življenje…

NECROSS (Aleksander Golja) IN NJEGOVA LIZUNA (Mirko Medved, Tina Ogrin)
Ker je hotel obdržati sijočo zvezdo, je bil starodavni varuh Sonca izgnan in obsojen na življenje v votlini iz lave. Pregnan s planeta, kjer se dogaja naša zgodba, izkoristi slabosti novih varuhov Muna in Sohoneja ter si spet prisvoji Sonce. Pri tem mu pomagata vražička Mox in Spleen. Prvi je zloben in togoten; energijo usmerja v ustvarjanje zmede, medtem ko je drugi potrt hudiček, ki skuša biti zloben, a mu to ne uspeva – zaradi česar je naravnost ljubek.

PHOSPHO (Mirko Medved)
Modrec, ki dobro pozna mitologijo sveta naše pripovedi. Svetlikajoči se zmaj svojo svetlobo prenaša na svet, ki je potonil v temo. S svojimi brezzobimi čeljustmi in izrazoslovjem, ki se ga ne bi sramoval niti kak kamionar, ima vse lastnosti pravega morskega volka. A vseeno bo naše junake na njihovem potovanju privedel do Necrossovega brloga.

STARODAVNA VARUHA (Mirko Medved, Aleksander Golja)
Pri svojih 350ih letih se pripravljata, da se umakneta in svoje obveznosti na posebni slovesnosti preneseta na svoja naslednika. Varuh Sonca Xolal je nekoliko bolehen ostareli lepotec z širokim nasmeškom, ki si umišlja, da še vedno ugaja ženskemu spolu in se je bržkone Sonca že do sitega nagledal. Varuh Lune Yule pa je rastlinsko in sijoče bitje – precej nenavadna bilka.

GLIMIN OČE (Peter Urbanc)
Povsem stopljeni stari svečni vosek zaradi svojega stanja ni nič manj ljubeč in zaščitniški – do te mere, da svojo potomko že domala duši, čeravno bi jo rad zgolj obvaroval pred zunanjim svetom.

KRRRACK (Peter Urbanc)
Dolgoletni Xolalov pomočnik je ostarel knjižničar, pravzaprav kup kamenja, ki grozi, da se bo zdaj zdaj sesul. Je moder učenjak in ima neverjeten občutek dolžnosti, pri tem pa zna izraziti svojo rahločutnost in naklonjenost. Imenovanje Sohoneja za varuha Sonca ga navda z grozo, a bo storil vse, da ga vodi pri njegovi novi nalogi.

LEEYOON (Mirko Medved)
Yulov marljivi učenec ima namesto srca kamen. Obvladati ga je mogoče le z disciplino in strogostjo. Ko Mune postane varuh Lune – položaj, po katerem je hlepel Leeyoon – mu Necross vcepi slo po maščevanju. A ko Luna umre in njegovi načrti splavajo po vodi, se Leeyoon zlomi in postane histeričen.