Art kino Odeon Art kino Odeon

Pingvini z Madagaskarja

The Penguins Of Madagascar, 2014, ZDA


Režija: Simon J. Smith
Jezik: sinhronizirano v slovenščinodružinska animacija, 1h33min

14.2.2015 ob 16.00 KINO VETRNICA
15.2.2015 ob 16.00 KINO VETRNICA


O FILMU

Moštva izjemnih vohunov se ne rodijo – izležejo se. Doženite skrivnosti največjih in najbolj zabavnih tajnih ptičev iz posla mednarodnega vohunstva: Kapitan (v izvirniku mu glas posoja Tom McGrath, ki se je likov domislil za risano uspešnico Madagaskar in jo tudi sorežiral; v slovenščini pa Jan Bučar), Kovalski (animator podjetja DreamWorks Chris Miller; v sloveščini Andrej Murenc), Riko (animator in režiser risanke Madagascar 3 Conrad Vernon; lik sicer ne govori) in Pešak (animator Christopher Knights; v slovenščini Igor Potočnik) kot elita med najbolj elitnimi združijo moči s prefinjeno tajno organizacijo Severnik, ki jo vodi postavni korenjak, agent Zaupno (saj bi vam zaupali njegovo pravo ime, ampak potem… saj veste, kaj…), ki mu glas posoja Benedict Cumberbatch (v slovenščini Uroš Smolej). Družno morajo zlohotnemu dr. Oktavijanu Špricu (glas Johna Malkovicha, v slovenščini Borisa Kerča) preprečiti, da uniči svet, kakršnega poznamo.

Presenetljivi junaki uspešne risane franšize podjetja DreamWorks Animation Madagascar so le dobili lastno pustolovščino na velikih platnih, in v njej jih čakajo tvegane preizkušnje, ki jih ponesejo na Antarktiko, v Benetke, v puščavo, Šanghaj, New York in… Kentucky. Okusili bodo slavo, se zapletli v vohunske mreže, preprečili podle načrte zlobnega znanstvenika/hobotnice – in se nabasali sirčkovih prigrizkov – kot še nobeni pingvini doslej.

O prehodu pingvinov iz priljubljenih stranskih likov v Madagaskarju v lastno filmsko dogodivščino ni bilo treba silno razbijati glav, saj imajo dovolj odlik. »Pingvine v vseh filmih ženejo izrazite in raznolike osebnosti,« pravi režiser Eric Darnell, njegov sorežiser Simon J. Smith pa dodaja, da so »kot vojaška bratovščina, ki bolj kot vse ceni prijateljstvo, moralna načela in ljubezen do sotovarišev.« Predvsem pa so zares zabavni.

Kapitan je neustrašni vodja in varuh pingvinskih načel. Od svoje četice pričakuje privrženost in poslušnost. Njegova desna roka Kovalski je naslov za reševanje vseh težav, Riko bi rad vse vrgel v zrak, Pešak pa v skupini velja za »malčka« in bi se nadvse rad dokazal. Skupaj so kot nekakšen A-Team, Ducat umazanih, Kirk in Spock iz Zvezdnih stez ali celo bratje Marx. »Razbohoteni značaji v drobnih embalažah so,« pravi McGrath. »In kot mnoge filmske druščine se znajdejo zunaj okolja, v katerem se čutijo varno in udobno. Podajo se na pustolovščino po vsem svetu, na kateri srečajo like, ki bodo poskrbeli, da se naši pingvini res izkažejo.«

O IGRALCIH, KI LIKOM POSOJAJO GLASOVE V ANGLEŠČINI

JOHN MALKOVICH (Dave) je nazadnje igral v seriji Crossbones, na velikih platnih pa v Red in Red 2, Secretariat in Transformers: Dark of the Moon. Videli smo ga v Burn After Reading, The Changeling, Being John Malkovich, Dangerous Liaisons, The Portrait of a Lady, In The Line Of Fire (nominacija za oskarja in zlati globus), Of Mice and Men, The Great Buck Howard, Beowulf, Klimt, Ripley’s Games, The Sheltering Sky, Empire of the Sun, The Glass Menagerie, The Killing Fields, Places in the Heart (nominacija za oskarja)…
Z Lianne Halfon in Russom Smithom je ustanovil produkcijsko podjetje Mr. Mudd, ki je debitiralo z Ghost World Terryja Zwigoffa, temu pa je Malkovich sledil z lastnim režijskim prvencem The Dancer Upstairs. Podjetje se pohvali še s filmi Juno (oskar za izvirni scenarij in še tri nominacije), The Perks of Being A Wallflower, Jeff, Who Lives at Home, Young Adult, Labor Day, Chavez, The Libertine in Art School Confidential. Malkovich je bil izvršni producent dokumentarcev How to Draw a Bunny in Which Way Home. Na TV je za dramo Death of a Salesman prejel emmyja in se potegoval za zlati globus ter igral v filmih Heart of Darkness (nominacija za zlati globus) in RKO 281, v miniserijah Napoleon in Les Misérables… Je tudi nagrajevani gledališki igralec, sodeluje v opernih produkcijah in se posveča modnem oblikovanju.

BENEDICT CUMBERBATCH (Zaupno) je najbolj znan kot najnovejši Sherlock Holmes (vloga mu je prinesla več priznanj; dvakrat se je potegoval za bafto), sicer pa smo ga nazadnje videli v Spielbergovem War Horse, v novi verziji kriminalke Tinker Tailor Soldier Spy, v TV filmu Parade’s End (nominacija za emmyja), The Hobbit, Star Trek Into Darkness, The Fifth Estate, August: Osage Count in 12 Years a Slave.
Začel je na v gledališču in nato na TV (Tipping The Velvet, Silent Witness, Nathan Barley, Spooks,Dunkirk, To The Ends Of The Earth in The Last Enemy), nase pa je opozoril kot naslovni junak TV drame Hawking (prva nominacija za bafto) in nadaljeval v Small Island (druga nominacija za bafto). Sledili so Starter for Ten, Amazing Grace, Third Star, Wreckers, Stuart: A Life Backward, The Other Boleyn Girl in Atonement. Na velika platna prihaja kot Alan Turing v The Imitation Game in za BBC že snema Richard III.

TOM McGRATH (Kapitan, izvršni producent) je Kapitanu glas posojal v filmih Madagascar (ki ga je tudi režiral), Madagascar: Escape 2 Africa in Madagascar 3: Europe’s Most Wanted, poleg tega pa še v seriji Penguins of Madagascar in v kratkih filmih The Madagascar Penguins in a Christmas Caper, Merry Madagascar in Madly Madagascar. Režiral je še risani celovečerec Megamind in trenutno režira Boss Baby.

Preden se je pridružil ekipi DreamWorks Animation, je kot oblikovalec zgodbe in koncepta sodeloval pri filmih, kot sta Cats & Dogs in How the Grinch Stole Christmas ter kot animator pri Space Jam in Cool World. Na TV je režiral The Ren & Stimpy Show, sodeloval pri kratkih risanih filmih Herd in The Thing What Lurked in the Tub in režiral risane dele oglasov za Coors Light in Subaru.

CHRISTOPHER KNIGHTS (Pešak) je kariero začel v ekipi animatorjev pri risanki Prince of Egypt in nato kot asistent urednika sodeloval pri franšizi Shrek, v kateri je glas posodil dvema likoma. Nato je sodeloval pri uspešnici Madagascar in risanki Megamind. Trenutno snema Monkeys.

CHRIS MILLER (Kovalski) je kot režiser debitiral pri tretjem filmu najbolj uspešne risane franšize Shrek the Third in nato režiral za oskarja nominirano Puss In Boots. Trenutno snema nadaljevanje Puss In Boots 2. Začel je kot sodelavec gledališča Helios Dance Theater in nato delal na več projektih – med drugim pri kratkem filmu za Stevena Spielberga Steven’s Dream. Sodeloval je pri oglasih za Coca-Colo, Canon, The Comedy Channel in FILA.
Nato se je pridružil DreamWorks Animation kot sodelavec pri zgodbi za risanko Antz in sodeloval pri pisanju dialogov za franšizo Shrek, pri kateri je glas posodil več likom. Sledila je franšiza Madagascar.

CONRAD VERNON (Riko) je režiral Madagascar 3: Europe’s Most Wanted, Monsters vs. Aliens in Shrek 2. Trenutno režira Sausage Party. Glas je posodil glas likom v franšizah Shrek in Madagascar. Začel je kot sodelavec pri risani seriji The Simpsons, režiral je nekaj epizod serije Itsy Bitsy Spider, pisal za serije The Ren & Stimpy Show, 2 Stupid Dogs in Rocko’s Modern Life. K filmu je presedlal kot animator, scenarist in oblikovalec likov pri Cool World, nato pa sodeloval pri risanem celovečercu Antz in risani komediji The Road to El Dorado. Za nameček je risal snemalno knjigo in poskrbel za dodatne dialoge pri z oskarjem nagrajenem risanem celovečercu Shrek.

O USTVARJALCIH

ERIC DARNELL (režija) je spisal in režiral svetovne uspešnice Madagascar, Madagascar: Escape 2 Africa in Madagascar 3: Europe’s Most Wanted. Pred tem je režiral prvi računalniško animirani film za DreamWorks Animation Antz.
Začel je kot honorarni animator (med drugim je režiral animirani glasbeni video Get Up skupine R.E.M.), studiu DreamWorks pa se je pridružil leta 1991 in režiral več komercialnih in filmskih projektov. Njegov kratki risani film Gas Planet je prejel več priznanj, sodeloval pa je tudi pri pripravi in razvoju risanke The Prince of Egypt.

SIMON J. SMITH (režija) je režiral Bee Movie, Shrek 4-D za zabaviščni park Universal Studios in sodeloval pri risankah Shrek in Antz.
Veteran post-produkcije je kariero začel pri Londonskih podjetjih SVC Television in VTR, kjer je ustanovil lasten oddelek za 3D. Bil je glavni svetovalec za računalniško grafiko pri The Framestore in The Mill in je sodeloval pri oglasih za Nike, Hondo, Volvo in VW ter pri filmih, kot sta The Fan in G.I. Jane. Sodeloval je tudi pri video spotu Go West skupine Pet Shop Boys.

O LIKIH
KAPITAN (samec, okoli trideset let; žilav, samozavesten, stara šola): neustrašni vodja naših pingvinov. Ime je dobil po mornariškem činu. Samozavesten je in drzen; žene ga vnema, da popravi vse krivice na svetu. Je čuvaj pingvinskih načel. Je dosledno junaški in nikoli ne pusti koga od svojih za seboj. Kapitan verjame, da lahko zgovorna usta ugonobijo celo floto. Prevzema odgovornost – »Izpolnjuj ukaze ali pa se ti in tvoj kljun poberita od tod!«. Kapitan z užitkom poveljuje. Od svoje vojaško postrojene jate zahteva zvestobo in poslušnost. Ni mu vseeno, ko svoje čete izpostavlja nevarnosti. Samo norec uživa v tem, ko pogumne vojake peha v žrelo smrti. In Kapitan od svojih mož ne zahteva nič, česar ne bi bil pripravljen storiti sam.

KOVALSKI (samec, okoli trideset let; zgovoren, trmast, uporablja zdravo pamet): možgani podviga. G. Spock s plavutkami. Intelektualec z darom mehanskega inženirja za reševanje težav. Kovalski ima fotografski spomin, zaradi česar se zdi njegovo enciklopedično znanje mačji kašelj. Za nameček tekoče govori več jezikov. Je pa po malem tudi zapečkar. Ko je treba v akcijo, je slutiti nekaj obotavljanja. »Da bi šel iz mesta? Zdajle? Kdo bo pa skrbel za zeliščni vrtiček?« A kadar v zadnji sekundi potrebujejo življenjsko pomembno in hitro rešitev, se vedno obrnejo na Kovalskega. Vedno uspešno izpolni nalogo, a bi si občasno želel slišati kakšen »Hvala«. In čeprav razočaranje prenaša ponosno in po pingvinsko stoično, si ne more kaj, da se ne bi počutil premalo cenjenega. Ime so mu našli v vojnih filmih iz šestdesetih in sedemdesetih – v bojni enoti je bil vedno kak Poljak.

RIKO (samec, okoli trideset let): Kaj si želi? Vse razstreliti! In če pri tem reši svet – BUM! Odveč je seveda govoriti, da Riko ni ravno vešč bolj prefinjenih oblik razreševanja sporov. Živi za to, da zadovoljuje svoje nagonske potrebe, in če ga držijo na kratki vrvici, je precej učinkovito orožje. A če je prepuščen samemu sebi, je kot podivjana strela… dobesedno in v prenesenem pomenu. Podobno kot Kovalski je tudi Rico ime dobil iz vojnih filmov iz šestdesetih in sedemdesetih – v bojni enoti je bil vedno kak Italijan.

PEŠAK (samec, okoli dvajset let; otročji, mlad): čeprav je najmanjši v druščini, ima največje srce. Je varuh kolektivne zavesti pingvinov: dovolj je še mlad, da verjame v nemogoče, in dovolj naiven, da podvomi v pravila in tabuje, ki jih postavlja družba. Ker ga imajo preostali še vedno za »dojenčka«, mora ob akcijah pogosto čakati kje na varnem, čeprav si neizmerno želi dokazati se v novih preizkušnjah. Ime je dobil po najnižjem činu v vojski.

DR. OKTAVIJAN ŠPRIC ali DARE: (samec, okoli štirideset ali petdeset let; inteligenten, teatraličen): spoznajte dr. Oktavijana Šprica – ekscentričnega genija in silno uspešnega znanstvenika ter hkrati osebnost, ki je nič hudega sluteči javnosti v brk v resnici zgolj zapletena ukana. Pod to človeško maškarado se v resnici skriva Dare, hobotnica s prav nič zavidljivo preteklostjo, ki do pingvinov goji žarko zamero, kar se utegne za Kapitana in naše fante slabo izteči.
Severnik je tehnološko napredna mednarodna vohunska organizacija, v kateri delajo mnoge živalske vrste in ki je bila ustanovljena z namenom, da pomaga nemočnim živalim, ki same sebe ne morejo zaščititi.

AGENT ZAUPNO (samec, okoli trideset let; izšolan, nadut): Kot vodja Severnika – vohunske agencije, ki pomaga živalim v stiski – je Zaupno izurjen in spreten tajni agent, čigar bahava samozavest je kriva, da »operacijo« pingvinov označi za »smešno«. Svoj uspeh pripisuje upoštevanju protokola, občutku za podrobnosti in tehnološko dovršenim pripomočkom. A se najde nekdo, ki mu bo kos – namreč Kapitan in njegovi fantje, ki v zadevo vnesejo kaos. Njegovo pravo ime je agent Mitenc, a v filmu tega imena ne boste slišali. Ko spozna Kapitana, se togo drži protokola in noče izdati svojega imena, zato reče le, Moje ime je zaupno. Kapitan razume, da je to njegovo ime, in ga tako kličejo skozi ves film.

KORPORAL (samec, okoli dvajset ali štirideset let; močan, globok glas): visok je vrtoglavih 250 m in odet v 380 kg mišic; je Severnikova gorila. A kljub svoji robati zunanjosti se ta norveški medved razneži ob srčkanih rečeh – predvsem ob naših štirih pingvinih.

EVA (samica, okoli dvajset, trideset let; bistra, prefinjena, hladnokrvna): naj vas zapeljivi ruski naglas ne zavede. Eva je precej več kot zgolj mil obrazek. Analitičarka podatkov pri Severniku se lahko pohvali s pametjo, lepoto in nagonom za ubijanje. Kariera ji pomeni največ, in svoje delo opravlja s strogo formalnostjo, kar ji daje videz ledene princese; toda pod to podobo se skriva strastna želja po pustolovščini.

KRATKI (samec, okoli dvajset let; hitro govori, kot navit je): resda je videti kot plišasta igračka, toda s Kratkim ne gre češenj zobati. Pri Severniku dela kot strokovnjak za razstreliva; zna udariti in nima dlake na jeziku. Je nagle jeze, ki pa jo kroti vsaj v bližini agenta Zaupno, katerega priliznjeno malikuje.