Art kino Odeon Art kino OdeonSprehod z dinozavri

Walking with Dinosaurs, 2013, Velika Britanija, ZDA, Avstralija


Režija: Barry Cook, Neil Nightingale
Jezik: Sinhroniziran v slovenščinodružinska animirana pustolovščina, 1h15min

1.2.2014 ob 17:00
2.2.2014 ob 17:00
8.2.2014 ob 16:30
9.2.2014 ob 16:30


Paki prihaja iz rodu in plemena pakirinozavrov (grška beseda za kuščarje z debelimi nosovi) in se mora z brati in sestrami bojevati za hrano. Je edinstven, obziren in radoveden, a nekakšen podcenjen izobčenec, ki pa verjame vase in v svoje sposobnosti. Z njegovimi junaškimi podvigi in prigodami se lahko poistoveti sleherno obdobje, hkrati pa je naš junak rezultat svojega časa in tlačenja zemlje – slednja pripada obdobju krede, približno 70 milijonov let na ozemlju današnje Aljaske.

Na pustolovščinah se Pakiju pridruži prazgodovinski ptič Aleks – njegov prijatelj, vodnik, vest in mentor; zato pa ni mu prav nič v pomoč brat Grubež, ki bi rad očeta Bikana nasledil v vlogi vodje črede. Grubež Pakija draži in se izživlja nad njim, a se mu ta srčno zoperstavlja. Zato pa potrebuje precej drugačno srčnost in pogum, da ogovori čedno (no, vsaj za pakirinozavre…) dinozavrinjo Brino, s katero si delita čut za pustolovščino, pogum in vztrajnost.

Ko med vsakoletno selitvijo požar – v katerem Pakijeva mama umre – oddvoji Bikana, Grubeža in Pakija od preostale črede, jih v past ujame spletkarski in vztrajni gorgozaver Gorgon, ki je kot tiranozaver na turbinski pogon, se nenehno ozira za naslednjo malico. Bikan se žrtvuje za svoja sinova, ki se morata zdaj prebiti skozi ognjeni pekel in se znajti sama. Negotovost in nevarnost podžigata njuno rivalstvo, ki se razplamti, ker brata odraščata v mladeniča. A skupaj z Brino jih čaka največja bitka, v kateri Paki zbere ves pogum in moč, da postane vodja, za kakršnega je bil rojen.

Po scenariju Johna Colleeja sta film režirala Barry Cook in Neil Nightingale. Producentje so bili Mike Devlin, Amanda Hill in Deepak Nayar. Glasbo je zložil Paul Leonard-Morgan.

Sprehod z dinozavri je ena najbolj poznanih, prepoznanih in priljubljenih franšiz o dinozavrih. Izvirna BBC-jeva serija, ki so jo začeli predvajati leta 1999, je spremenila naš pogled na te živali: revolucionarna serija, ki jo je ustvaril Tim Haines, je gledalce popeljala naravnost v svet dinozavrov, kot da so živi in jih je mogoče posneti v divjini. Z nekaterimi najbolj sodobnimi tehnološkimi prijemi na TV je zaobjemala je 155 milijonov let prazgodovine; po vsem svetu jo je doslej videlo že prek 700 milijonov ljudi, nadgradila pa jo je leta 2007 turneja Walking with Dinosaurs: The Arena Spectacular, ki si jo je v 215 mestih po vsej zemeljski obli ogledalo prek 8 milijonov ljudi.

Odkar so začeli predvajati izvirno serijo, so nove najdbe dinozavrov naše razumevanje teh neverjetnih bitij povzdignile na novo raven. Njihovi ostanki so prišli na plano na vseh celinah in razkrivajo, da je ta skupina živali živela po vsem planetu med mezozoikom, torej v treh pomembnih geoloških dobah: v triasu, juri in kredi.