Art kino Odeon Art kino Odeon

Strah

Fear, 2016, Slovenija


Režija: Dejan Babosek
Jezik: slovenski

Igrajo: Denys Bilash, Valentina Plaskan, Renato Jenček, Nataša Barbara Gračner, Marjan Radanovič, Andrei Lenart, Dino Hajderović, Darja Krhin

drama, 0h25min

21.12.2016 ob 20.00 KINO V ŽIVO!


Film Strah z aktualno zgodbo poudarja nevarnosti rasizma, fašizma in ksenofobije ter javnost poziva k strpnosti in sprejemanju različnih kultur. Prikazuje zgodbo najstnika, ki podleže populistični propagandi ekstremne desnice, za kar plača zelo visoko ceno. Do spoznanja pride, ko je za rešitev že zdavnaj prepozno, posledice svojih dejanj pa bo občutil še celo življenje.

O filmu se bomo pogovarjali s prof. dr. Ernestom Ženkom.

Zgodba
Kristjan je 17 letni gimnazijec iz družine srednjega razreda. Zaradi slabe izkušnje v pretepu s priseljenci iz Bosne v zgodnjih najstniških letih, začne razvijati sovraštvo do tujcev. Na spletu išče informacije o podobno mislečih skupinah in posameznikih. V času prihoda velikega števila beguncev in migrantov pade pod vpliv desničarske propagande in neonacistične skupine, v kateri najde svoj smisel, kar povzroči razdor v njegovi precej liberalni družini s staršema in sestro. Prosti čas preživlja z enako mislečimi, ki se družijo v nacističnih klubih.

Neke noči Kristjan in prijatelji med rutinskim grafitiranjem prestrežejo in pretepejo nekega tujca in ženo. To dejanje pusti za Kristjana in njegovo družino katastrofalne posledice, saj mu tragedija poruši vso iluzijo nacistične propagande, ki mu je zastrupila um in za vse čase spremenila življenje.

Vstopnina: 2 €