Art kino Odeon Art kino Odeon

Projekcija dokumentarca o Kameleonih

V ponedeljek, 12. oktobra ob 20.00, bo potekal večer v spomin preminulemu novinarju Franku Hmeljaku.

V Art kinu Odeon Izola  se bomo na svoj način poslovili od publicista, radijca, pandolaša, Koprčana, rednega kino obiskovala Franka Hmeljaka in v ta namen bomo projicirali dokumentarni film Kameleoni – Beatlesi nekdanje Jugoslavije, pri čemer Franko nosi veliko zaslugo ravno na podlagi pred leti izdane avtorske knjige o Kameleonih. Projekcija bo v spomin delu in tudi doprinosu rock’n'rollu novinarja Franka Hmeljaka.

O Franku
Franko Hmeljak, ki se je pred dvema letoma po skoraj štirih desetletjih dela na Radiu Koper upokojil, je kariero sicer najprej začel kot honorarni fotograf za našo hišo, v Ljubljani pa ga je med študijem zasvojil radijski medij. Takrat je sodeloval s študentsko revijo Tribuna in Radiem Študent, po končanem študiju pa je kot štipendist vstopil na Radio Koper-Capodistria. Poslušalci radia se ga spomnijo predvsem kot urednika Radijske kronike (zajetnega opusa podatkov o znanih ljudeh in dogodkih, ki so zaznamovali zlasti Primorsko), Koprčani pa kot neumornega obiskovalca številnih kulturnih dogodkov, na katerih je v svojem skromnem, črnohumornem slogu mimogrede navrgel marsikatero modro in navdihujočo misel.

Na Radiu Koper je bil turnusni urednik, največ časa in truda pa je posvečal kroniki ljudi in dogodkov, ki so zaznamovali zlasti Primorsko. Bil je pravi Koprčan in hkrati tudi svetovljan.

Franko Hmeljak, ki se je pred dvema letoma po skoraj štirih desetletjih dela na Radiu Koper upokojil, je kariero sicer najprej začel kot honorarni fotograf za Primorske novice, v Ljubljani pa ga je med študijem zasvojil radijski medij. Začel je na Radiu Študent, kjer je bil med letoma 1972 in 1977 zaposlen v aktualno-politični redakciji. Novinarsko pot je nato nadaljeval v Kopru.

Poslušalci Radia Koper se ga spomnijo kot urednika Radijske kronike, zajetnega opusa podatkov o znanih ljudeh in dogodkih, predvsem iz primorskega okolja, ki ga je vseskozi urejal sam. Bil je izredno radoveden, vedoželjen in natančen. Udeleževal se je številnih prireditev, ki so imele količkaj ustvarjalne vsebine, naj je šlo za politiko, filozofijo, urbanizem, glasbo ali kulturo v najširšem pomenu. Srečali smo ga lahko povsod.

Franko Hmeljak je bil edinstven. Bil je Franko.

Spomin na dolgoletno skupno radijsko in novinarsko pot

Spominski utrinek je pripravila Neva Zajc, ki je z njim skorajda sočasno začela novinarsko pot.

Poslovilnih besed ob odhodu bližnjih sodelavcev je zmeraj premalo, nikoli niso čisto prave in spomin rad zataji. S Frankotom sva najin radijski vek začela domala skupaj. Pred njegovo vrnitvijo v Koper je bila Ljubljana, pomembna postojanka, zanj študij novinarstva in primorska klapa, ki na tedanjem FSPN ni ostala neopažena. Bil je tudi Radio študent, a ne dolgo, ker je Frankota bolj zanimala Tribuna, študentski časopis. Vedno je bil v prvih vrstah, med študentskimi protesti ali med kritičnimi in predrznimi peresi, zaradi katerih je bila tudi po njegovi zaslugi zaplenjena vsaj ena številka Tribune.

S fotografijami za časopis Delo si je prislužil prvi honorar. V Kopru je ostal vso novinarsko kariero zvest Radiu Koper, kot turnusni urednik, tisti, ki je presejal novice in jih pošiljal v eter. A najbolj dragocen ostaja za nas njegov prispevek k urejanju »primorske kronike«, podatkov o znanih primorskih ljudeh in dogodkih. Za radijski arhiv je opravil neprecenljivo delo.

Franko je bil razgledan človek, odprt za vse. Rad je imel vse, kar je dišalo po kulturi in bil eden najbolj zvestih obiskovalcev prireditev. Pomembna je bila njegova pripadnost Kopru, kjer je pod okriljem društva Capris odigral aktivno vlogo pri oživljanju mestnega jedra. Prav njemu se imamo zahvaliti za številne publikacije, od edine knjige o kameleonih ali pandolu naprej do številnih monografij in avtorskih knjig.

Bil je tudi športni zanesenjak in navijač, ponosen na uspehe sina jadralca in pesnika ter na hčer, ugledno mednarodno znanstvenico. Bil je res človek z velikim srcem, domač in svetovljanski, krasen prijatelj in tovariš.

12.10.2020 ob 20.00 V spomin Franku